|

Şimdi rekabet olur

Haziran 2016'da hizmete giren Osmangazi Köprüsü’nde 6 aydır uygulanan 89 liralık geçiş ücretinden vazgeçildi. Bakan Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücretinini yüzde 25 düşürdüklerini açıkladı. Yeni geçiş tarifesi bugünden itibaren yürürlükte ve bir yıl boyunca geçerli olacak. Yeni ücret, Osmangazi'nin Eskihisar -Topcular hattıyla rekabet şansını arttırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/01/2017 Pazar
Güncelleme: 09:39 - 1/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2016 yılı değerlendirmesi ve 2017 hedeflerinin açıkladığı değerlendirme toplantısında Osmangazi Köprüsü geçişlerinde yüzde 25 indirim yaptıklarını açıkladı. Osmangazi Köprüsü'nün çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Arslan, “Bu projede verdiğimiz bir garanti var. Bundan kaynaklı zaman zaman eleştirildiğimiz oluyor. Bu projeler sadece projeden geçen taşıt sahipleri için yapılmıyor, bu projeler elbetteki ulaşımı, erişimi kolaylaştırmak için yapılıyor. Ancak özellikle bulundukları bölgede sanayi, ekonomiyi, endüstriyi büyüterek ülkemize ilave katma değer oluşturuyorlar. Biz bu tip yan etkileri çok daha önemsiyoruz. Yakıt ve zaman tasarrufu çok çok önemli" dedi.



BEKLEDİĞİMİZ ARAÇ TRAFİĞİ GÜNDE 40 BİN


İstanbul İzmir Otoyolunun tamamı bittiğinde Osmangazi Köprüsünden günlük 40 bin araç trafiği beklediklerini ifade eden Arslan, “Çünkü bölgede yaklaşık 25 milyon insan var. 25 milyon insanın yaşamını kolaylaştırmak, ticaretini büyütmek yeni kendi taşıt trafiğini oluşturması ilave trafik oluşması bizim beklentimizdir. Ancak herkesin malumu bu sene sonu itibariyle 100 kilometrenin üzerinde bir kısmını bitirmiş oluyoruz. Ancak 284 kilometrelik kısmı 2018'in sonunda bitecek ve asıl trafiğini o zaman oluşturmuş olacak. Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üçünü düşünürseniz oluşturacağı ringle de ilave bir trafik oluşturacak. O yüzden biz bunun farkındayız" diye konuştu.



ŞİMDİ REKABET ZAMANI


Vatandaşların daha konforlu seyahat edebilmesi, yakıt israfı yapmaması, milli ekonomiye katkı yapması, sera gazi emisyonunun azaltılması için çalışma yapıldığını vurgulayan Arslan, “Bu rapor kapsamında biz yüksek planlama kurulundan karar çıkardık. Yarın (01 Ocak) itibariyle Osmangazi Köprüsü'nde yaklaşık yüzde 25'lik bir indirim sağlıyoruz ve ücret 65 lira 65 kuruş olacak. 89 liralık ücrete 2017 yılı başından itibaren bir zam yapmamız gerekirken tam tersine ücreti düşürüyoruz 65 lira 65 kuruş yapıyoruz" bilgisini verdi. Yeni tarife, Osmangazi Köprüsü'nü yanıbaşındaki Eskihisar-Topçular vapur geçişleriyle rekabet edebilecek konuma getirdi.



YIL BOYUNCA GEÇERLİ OLACAK


Osmangazi Köprüsü'nün kullanımının teşvik edilmesi için bu kararı aldıklarına dikkat çekten Arslan; köprünün yakıt sarfiyatı, araçların yıpranması ve sürücülerin aldığı riski ortadan kaldırdığına belirtti. Arslan, “Osmangazi Köprüsü'nde fiyat artırımı yerine fiyat düşüşü yapıyoruz. 1 Ocak'ta ücreti belirliyoruz. 1 yıl boyunca geçerli olacak. Projenin diğer etapları da bitip 1915 Çanakkale'de bitip kendi trafiğini oluşturup yükünü aldıkça tedricen artış söz konusu olacak. Ancak 1 yıl boyunca geçerli olacak bu ücret" ifadelerini kullandı.



Yavuz Sultan Selim Köprüsüyle ilgili indirim olmadığını söyleyen Arslan, şöyle devam etti: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde normal kendi yasal mecrasında 11 lira 95 kuruşa tekabül eden fiyat yarından itibaren geçerli. 15 Temmuz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerindeki fiyat artışlarının nasıl olacağı kendi yönetmeliklerinde belirli."



3,5 MİLYONLUK GELİR ŞEHİT VE GAZİ AİLESİNE


Avrasya Tüneli'nden gündeme ortalama 24 bin araç geçtiğini açıklayan Ulaştırma Bakanı Arslan, Bu 24 bin aracın yüzde 90'ı küçük araç, yüzde 10'u büyük araç. Dün bugün 20 bine düştü kıştan dolayı insanlar trafiğe çıkamadı diye. Hesap belli 3,5 milyon TL Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın şehit ve gazi aileleriyle ilgili düzenlediği kampanyaya aktarılacak" dedi.



Ulaştırmanın 2016 yatırımı 26 milyar lira


2016'da yatırımlara ara vermeden devam ettiklerini belirten Arslan, “Bakanlık akanlık olarak 2016'da 26,5 milyar liralık yatırım yaptık. Karayolları sektöründe harcadığımız para 18 milyar 300 milyon lira. 2016'da 917 kilometre bölünmüş yol bitirdik. Bölünmüş yollar sayesinde ülkemizde bir yılda yakıt, zaman ve dolaylı etkileri anlamında sağladığımız tasarruf 16,8 milyar lira. Demiryolu sektöründe bu sene yaptığımız yatırım miktarı 6 milyar 900 milyon lira. 2017'de demiryolu sektöründe bu yıl harcadığımız paranın üzerinde bir harcama öngörüyoruz" dedi.



Bu yıl hizmete sunulacak projeler


Arslan, 2017 yılında 130 kilometresi otoyol olmak üzere 840 kilometre bölünmüş yol, 860 kilometre tek yol, 12 bin 250 kilometre sathi kaplama bakım onarım, 57 kilometre köprü yapacaklarını, 41 tünelin hizmete gireceğini söyledi. Kuzey Marmara Otoyolu'nda devam eden çalışmaların 3 yılda tamamlanacağını dile getiren Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için 26 Ocak'ta tekliflerin alınacağını, 18 Mart'ta bu köprünün temelinin atılacağını söyledi. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni 2017 yılının ilk yarısında hizmete alacaklarını anlatan Arslan, Ovit Tüneli'nde gelecek yılın sonunda bitirip, hizmete sunacaklarını bildirdi.





#Osmangazi Köprüsü
#Ahmet Arslan
7 yıl önce