|

Tarım teknolojisi sınır tanımıyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız, tarım kimyasalları üzerine AR-GE araştırmaları yapmak için Sakarya TEKNOKENT içinde KOSGEB destekli kurdukları şirkette, ithal edilen ve içinde fenol bulunan gübre üzerinde çalışma yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 23:52 - 17/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Bitkilerin mineral ihtiyacını karşılamak için toprağa verilen demir, mangan, bakır, bor ve çinkodan oluşan mikro besin elementlerinin içinde zehirli madde içeren fenol olması üzerine Prof. Dr. Yıldız, yeni gübre üretmek için çalışmalara başladı.



ÜZERİNDE 6 AY ÇALIŞTI


Yıldız, yeni nesil şelatlı mikro besin gübrelerinde kullanılan fenol yerine alternatif molekül arayışı içerisine girerek, yaklaşık 6 ay süren çalışmalar neticesinde, etkinliği düşük bir molekül olan etilendiamin tetra asetik asitini, kompleksleşme çalışmalarında etkinliklerini çıkartarak, amino asit yapısında daha verimli, güvenilir, yüksek çevreci ve yerli “oksi-şelatlı” mikro besin gübresi üretti.



ALTERNATİF GELİŞTİRDİK


Yıldız, çalışmalar sırasında özellikle dünyadaki üretilmiş olan molekülleri incelediklerini belirterek, "Bu yaptığımız çalışmalarda bahsettiğimiz unsur karşımıza çıktı ve bunu bu haliyle üretmek istemedik” dedi. Fenol yerine alternatif molekül arayışı içerisine girdiklerini belirten Yıldız, etkinliği düşük bir molekül olan etilendiamin tetra asetik asidin (EDTA) güvenilir bir kimyasal olması üzerine bunun üzerinde çalışmaya karar verdiklerini dile getirdi.




#Sakarya Üniversitesi
#Salih Zeki Yıldız
7 yıl önce