|

Tasmadan gelir

Evcil hayvanlarına ayıracak zamanı olmayanların başvurduğu köpek gezdirme işi, başlı başına sektöre dönüştü. Hiçbir sermayeye ve sabit maliyete ihtiyaç olmadan köpek başına, aylığı bin 500 lirayı bulan hizmetler saye- sinde 6 bin liradan fazla kazanabilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 10:31 - 13/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Sermayesiz, kasmadan ve kazançlı iş; köpek gezdiricilik.
Sermayesiz, kasmadan ve kazançlı iş; köpek gezdiricilik.
SERBEST PİYASA-ORHAN ORHUN ÜNAL

Son dönemde ön plana çıkan öyle bir iş var ki tek sermayeniz; parklar, çimenler, havadaki oksijen ve tepedeki güneş. Evcil hayvan seviyor, dilinden de anlıyorsanız köpek gezdirme işi tam size göre. Başlarda üniversite öğrencilerinin utana sıkıla yaptığı bu uğraş, başlı başına bir sektöre dönüştü. Hiç kasmadan tutuyorsunuz tasmayı çıkıyorsunuz sokağa. Şişli, Beyoğlu, Bakırköy ve Kadıköy gibi semtlerde elinde 7-8 köpekle dolaşanları görmüşsünüzdür. İşte onlardan bahsediyoruz.

HAFTALIK 350 AYLIK BİN 500 LİRA

Mahallesinden ayrılıp rezidansa yerleşenin plazada çalışanın kendine bile ayıracak zamanı olmayınca; durumdan vazife çıkaran girişimcilerin evcil hayvanlarınızı sahiplenmesi gecikmedi. Onları arıyorsunuz, istediğiniz saatte köpeğinizi alıp gezdiriyorlar. Farklı hizmetleri içeren paket seçeneklerinde haftalık 250-350; aylık 700 ila bin 500 lira arasında değişen rakamlar söz konusu. Piyasada, saati 20 liraya çalışan da bulabilirsiniz. Tabii bu bizim duyduğumuz. Nihai ücret pazarlığa bağlı bir durum.

Gelelim o meşhur soruya. Ne kadar kazanıyorlar? Rakam vermek istemeseler de ayda 3 bin lira, hatta fazlasının olduğunu öğreniyoruz. Mesela, haftalığı 150 liradan 5 köpeği gezdirseniz 750 lira yapıyor. Müşterileriniz sizden memnun kaldı ve aylık bin 300 liradan 5 köpek aldınız diyelim. Alın size 6 bin 500 lira net gelir. Rakamları duydukça kalbiniz sıkışıyorsa, dışarı çıkıp haberin havasını koklayalım.

GENÇ GİRİŞİMCİLER İÇİN İMKAN

Köpeğimigezdir.com kurucu ortağı Mert Tığlıoğlu, “2014'te bu işe başladık. Eşimle toplu köpek gezdirenleri görüyorduk ve sektörde profesyonel hizmetin ihtiyacını duyduk” diyor. Onların yola çıkış hikayesi size de tanıdık gelecek: “Web sitemizi kurduk ve dijital ortamlara reklam verdik. Bir süre sonra telefonumuz çalmaya başladı, birkaç talep derken sayı arttı.” Tığlıoğlu, “Bu uğraş, artık bir meslek olarak adından söz ettiriyor. Hiç bir yerde aktif ilanımız yok ama bize aylık 20 ila 30 kişi iş başvurusunda bulunuyor. Müşterilerimiz genelde internet üzerinden veya referansla ulaşıyor. Birçoğunu maalesef geri çevirmek zorunda kalıyoruz” diyor.

Yabancı uyruklu piyasayı gasp etti

Üniversite öğrencisi Kaan Taşmaz, 2 yıldır köpek gezdiriyor ve ayda 2 bin liradan fazla kazandığını belirterek, “Aylık veya günlük ücretlerle 20’den fazla köpeği her gün dolaştırıyorum, müşterilerim çalışanlar. Bir bakıma duyan geldi ama son aylarda yabancı uyruklular fiyatları düşürüyor” diyor. Yine internetten ulaştığımız Fuat Yılmaz, görsel tasarım işinden buraya transfer olmuş, ve hikayesine kulak kabartıyoruz: “Evden proje hazırlıyordum. Ama insan kendine bir uğraş istiyor. Evden çalışanlar bilir o yalnızlığı, can sıkıntısını. Parkta dolaşırken elinde 7-8 köpekle gezenleri gördüm sordum soruşturdum. 'Olur mu olmaz mı' dedim ve kendimi köpek gezdirirken buldum. Gelecekte asli işim olabilir.” Ücretleri soruyoruz, paylaşmıyor. Sohbet ilerleyince, bırakıyor elindeki tasmanın iplerini: "4-5 bin kazandığım oldu, piyasanıza bağlı tabi."

KÖTÜ MUAMELEYE DİKKAT!

Fuat Yılmaz, özellikle evcil hayvan sevgisinin altını çiziyor ve dolaştırmak için alınan bazı hayvanların ne yazık ki kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtiyor. Bu nedenle kurumsal yerleri işaret ediyor.

Profesyonel hizmet alın

“KöpeğimiGezdir ailesinin ekibini üniversite öğrencisi arkadaşlar oluşturuyor. Enerjik ve gerçek köpek sevgisi barındıran veya köpek sahibi olan kişileri seçmeye özen gösteriyoruz” diyen Tığlıoğlu işi profesyonel olarak yapmayan kişilere karşı da uyarıyor:

MOBİL UYGULAMA YOLDA

"Bazı site veya sözde şirketlerin ucuz elaman olsun diye yabancı uyrukluları çalıştırdıklarına ve onların da dostlarımıza kötü davrandıklarına çok kez şahit olduk. Toplu dolaştırılıp, parkların ücra köşelerinde bağlı bırakıldıklarını hatta şiddete maruz kaldıklarını gördük.” Uzun vadede köpek çiftliği planlarına ek olarak Tığlıoğlu, geliştirdikleri özel mobil uygulamayı, “MyPet ile onlara dijital kimlik sunan, aşı gibi bilgilerini izleyebileceğiniz kapsamlı bir uygulama üzerinde çalışıyoruz” sözleriyle anlatıyor.

  • Kapıcısı, öğrencisi dizi oyuncusu burada
  • Şişli'den Ahmet Aktaş ise, apartman görevlilerinin de bu işe merak sardığını, ayrıca öğrenciler gibi yüzlerce kayıtdışı çalışan olduğunu belirtiyor. Aktaş, dizilerde oynayan köpeklerin ihtiyaçları için bile ücretli gezdiricilik yaptıklarını aktarıyor. İlgiden ve işin istikbalinden haliyle çok mutlu.

Lazımsa bir huysuz

"Boşuna mı okulda harcadım onca seneyi, ne hayallerim var idi. İşi, dosyası, imzası, fazla mesaisi... Oyy ben miydim o anacığının kuzusu, birtanesi" diyen 78'inci kattaki beyaz yakalı. Al sana günlük güneşlik, parklı bahçeli, sadık arkadaşlı alternatif iş. Ne kadar kazanırsın bilmem. Fazla konuşkan, sevecen biri değiliz ama istersen detayları paylaşırız uzun uzun. Saati 50 lira. "Mutsuzum mutsuz, plaza çalışanının parlak istikbali umutsuz" diyorsanız, gelin gezelim dışarıda, lazımsa bir huysuz.

#EKonomi
#Köpek gezdiriciliği
6 yıl önce