|

'Tehdit kapıya gelmeden durdurulmalı'

Dolmabahçe'de kadın girişimcileri kabul eden Başbakan Binali Yıldırım konuşma yaptı. Yıldırım "Birileri diyor ki Fırat Kalkanını niye başlattınız, orada ne işiniz var? Maksat tehdidi kapıya gelmeden durdurmak. Bizim orada bulunma sebebimiz, tehditleri durdurmak ve insanlarımızın can güvenliğini sağlamak" dedi.

Yeni Şafak
13:34 - 24/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 14:18 - 24/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Dolmabahçe'de kadın girişimcileri kabul eden Başbakan Yıldırım konuşma yaptı.
Dolmabahçe'de kadın girişimcileri kabul eden Başbakan Yıldırım konuşma yaptı.

Dolmabahçe'de kadın girişimcileri kabul eden Başbakan Binali Yıldırım konuşma yaptı.




Başbakan Yıldırım'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:



Türkiye'nin son 14 yıldaki başarısının sihri iki kelimedir: Güven ve istikrar. Bu güven ve istikrarı kalıcı hale getirmek de bizim görevimizdir.



  1. Sadece 2007'den bugüne kadar 7 milyon vatandaşımıza iş imkanı sağladık. OECD ülkeleri arasında son yıllarda en fazla istihdam oluşturan ülkelerde ikinci sıradayız. 2007-2015 arasında AB kadın istihdam oranını yine en fazla artıran ülkeyiz. Bu şu anlama gelmesin; Avrupa ülkelerinden daha iyiyiz, OECD ülkelerinden daha iyiyiz değil. Son yılların performansından bahsediyorum. Burada gideceğimiz çok yol var, katedeceğimiz çok mesafe var. Biz kadınımızla erkeğimizle 79 milyon vatandaşımızla günden güne gücümüzü artırıyoruz.

"Asimetrik kuralsız saldırı yapılıyor"


Ülkemizin bugün karşı karşıya olduğu tehditlerin başında ülkemizin birliğinin beraberliğinin beka varlığının sağlanmasıdır. Bu bazen göz ardı ediliyor. 911 kilometre Suriye ile 311 kilometre Irakla ve İranla daha fazla sınırımız var. Iran sınırında oraların fiziki olarak kontrol edilme şansı yok. O yüzden savunma ve caydırıcılık kuvvetleri artırılmalı. Hendek çukur siyasetinin hemen sonrasında terör örgtü hemen bozguna ve güç kaybına uğradı. Bunun üzerine güneydeki ülkelerden destekler gelmeye başladı. Malesef yapılan DEAŞ , PYD ve diğer terör grupları elde ettikleri silahları PKK'ya vermeye başladılar. Bunlara silah verenler de belli. Bu silahlar yurt içi terör faaliyetlerinde kullanılmaya başladı. Bu da tabi gelişmiş silahlar bizi zora soktu. Terör örgütü artık talimatlarını şöyle veriyorlar, asimetrik kuralsız saldırılar yapın. Sivil asker ayrımı yapmıyorlar, ses getiren eylemler yapıyorlar. Güvenlikle ilgili istihbarat altyapımızı güçlendiriyoruz. Yani yüzlerce olayı engelliyoruz ama birini kaçırdığımızda hepimizi üzen olayla karşı karşıya kalıyoruz.





Fırat Kalkanı operasyonu


  1. Birileri diyor ki Fırat Kalkanını niye başlattınız, orada ne işiniz var? Başlatmasaydık, Gaziantep'in Kilis'in ortasına füze düşüyor onlarca insan ölüyor. Maksat tehdidi kapıya gelmeden durdurmak. Bizim Suriye'nin toprağıyla ne işimiz var. Bizim orada bulunma sebebimiz, oradan gelen tehditleri gelmeden durdurmak ve insanlarımızın can güvenliğini sağlamak.

Dünya şu anda duyarsızlıkla izliyor. Türkiye o ateş çemberinin içine girdi 45 bin insanı kurtardı. Şimdi ABD'den tut Avrupa'ya kadar sırtımızı sıvazlıyorlar. Biz böyle bir dünyayı hayal etmiyoruz. Nimetle de külfetle de sorumluluk alan bir dünya hayal ediyoruz.



Bu yaşadığımız günler gelip geçecek. Bu günler güzel günlerin sancılarıdır. Türkiye sorunların üstesinden gelecek güce sahiptir. Bunun için daha fazla çalışıp daha fazla üreteceğiz. Sadece savunma gücümüzü değil caydırıcılık gücümüzü de geliştireceğiz. Bu tehditlere karşı hazır olmak anlamına geliyor.



"Savunma kabiliyeti gelişti"


Bugün Türkiye savunma kabiliyetini son 14 yılda çok geliştirdi. Savunma sanayiye 5 milyar yatırım yapılırken artık 35 milyar yatırım yapılıyor. Tabi yeterli değil. Bizim ekonomimizin daha çok büyümesi lazım. Dünyanın en fazla uçuş noktasına sahip havayolu şirketimiz var, başında da bir bayan var.



"Vesayet sisteminin kalkması lazım"


  1. 2009 krizinden beri dünyada yaprak kıpırdamıyordu. Ticaret küçülüyordu, büyüme ortalaması gittikçe aşağı doğru gidiyor ama Türkiye hala büyümeye devam ediyor hem de dünyanın en büyük projelerini yapıyor. 1 yılda 3 mega projeyi hizmete aldık, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli. Dünyanın en zor projesidir Avrasya ama cebimizden 5 kuruş para çıkmadı. Türkiye neden daha hızlı yol alamıyor, bürokrasiden. Sen Başbakansın neden şikayet ediyorsun diyebilirsiniz. Gerçekleri saklayamayız. Bu vesayet sisteminin kalkması lazım. Milli irade kime yetki verdiyse iş üretsin, mazeret üretmesin.

Kadınıyla erkeğiyle bir beraber olacağız.Tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi. O gün sokaktaki vatandaşlarımızın yüzde 51'i kadındı. Siz öncü olmalısınız, sizin elinizde imkan var. Kadın girişimcilerin sayısını artırmak, kadınının siyasette ve ekonomide de daha etkin olmasını sağlamak için kadınlar sizi örnek alacak. Beraber çalışacağız, birlikte çözüm üreteceğiz. Bu ülkenin nüfusunun yarısı kadında bunu görmezden gelemeyiz, hiç kimse gelemez. AK Parti'nin başarısının arkasında kadınlar var. Biz onları doğrusu bu gayretlerinin karşılığını tam verememenin de ezikliğini yaşıyoruz. Ama art niyetimiz yok. Bu işler lütufla değil mücadeleyle olacak. Bu yönde düzenlemeler çok yaptık. Tek tek sayarak vaktinizi almayayım. Ama zihniyet önemli. Zihniyet değişmedikten sonra ne düzenleme yaparsanız yapın istediğiniz sonuca istediğiniz zamanda erişemiyorsunuz. Bunu da eğitimle değiştireceğiz. Eğitime daha çok yoğunlaşacağız. Tüneller köprüler yollar hastaneler....Bunlar güzel şeyler ama bir ömrü var. Ama insana yaptığımız yatırım nesilden nesile sonsuza kadar devam ediyor. Petrolümüz yok belki ama genç insanımız var, insanımız var. Bu bizim en büyük gücümüz. Bu çocukların dağlarda yok olmasına duyarsız ya kalacağız ya da eğitimle onları en güzel şekilde hazırlayacağız. Geçen sene terör örgütüne katılma ortalama 1500 kişiydi. Şimdi geçtiğimiz 2 ayda sadece 3 kişi dağa çıktı.



Bakın 23 ilde süper teşvik tedbirleri aldık. Daha resmi çağrı yapmadık 10 milyar liralık yatırım isteği var. Sadece yatırım yapmayacağız. O bölgede yaşayan insanların geleceğine de katkı sağlanacak. Kadın girişimcilerimizden erkek girişimcilerden önce bir atmalarını bekliyorum. Bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin gücüne güç katan iş kadınlarımızın başarılarını görmek onların başarılarıyla övünmek bizim de en büyük bahtiyarlığımız olacak.



#Binali Yıldırım
#Dolmabahçe
7 yıl önce