|

Temiz sicile yapılandırma

İş dünyası sicili temiz firmaların kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyor. Kurda yaşanan artışın işverenleri olumsuz etkilediğini söyleyen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Bankaların elini taşın altına koymaları ve borçları yapılandırmaları lazım. Kredi mevzuatında düzenlemeyle bunun önü açılmalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2017 Pazar
Güncelleme: 00:43 - 8/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kurda yaşanan artışın döviz borcu olan ve açık pozisyonda yakalanan firmalar açısından ciddi olumsuzluk oluşturduğuna dikkat çekti. Kur zararlarının 2016 sonundaki bilançolarda görüleceğini dile getiren Özdebir, bu açıdan bakıldığında Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan EKK kararları kapsamındaki tedbirlerin firmalara zaman kazandırması anlamında önemli olduğunu ifade etti.



FİRMALAR DARA DÜŞEBİLİR


Tedbirlerin, bu ay içinde hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Özdebir, bunun için birtakım mevzuat düzenlemelerinin yapılması gerektiğini savundu. Özdebir, EKK kararlarının genel anlamda ödemeleri temerrüde düşmüş firmaların bankalar nezdindeki borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Halbuki bunlar zaten hastalanmış firmalar. Asıl bizim cari krediler dediğimiz, bu zamana kadar hiç ödemesini aksatmamış, sicili düzgün firmaların da dara düşebileceklerini düşünüp, onların da kredilerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılmalı. Mevcut mevzuata göre banka sözleşmelerinde borçların yapılandırılmasıyla ilgili tadilat yapıldığında, firma, yakın izlemede olan ikinci sınıf kredi müşterileri sınıfına atılıyor. Bu durumda reel sektör ve finans sektörünün kredi vermekten imtina ettiği bir firma durumuna düşürülüyor. Firmaların borçları sicilleri bozulmadan yapılandırılmalı.”



BANKALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN


Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) bu gibi firmalara ek teminat vermesi suretiyle bu borçların yeniden yapılandırılacağının konuşulduğunu anlatan Özdebir, bunun, söz konusu firmaların yine takipteki firmalar arasına alınmasını gerektirdiğini ifade etti. Hazine'nin EKK tedbirleri kapsamındaki 20 milyar liralık teminatının bu gibi firmaların talepleri karşısında bir anda eriyebileceğinin altını çizen Özdebir, “Burada topu KGF'ye atmadan, bankaların da ellerini taşın altına koymaları ve borçları yapılandırmaları lazım. Kredi mevzuatında yapılacak düzenlemeyle bunun önü açılmalı” dedi.



Tedbirler alınmalı


Küresel ekonomide en kötü dönemin geride kaldığını dile getiren Özdebir, firmaların iyi bir döneme sağlıklı bir şekilde geçiş yapmaları açısından cari kredilerin yapılandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Özdebir, “Sicili bozulanlar bozuldu zaten. Başkalarının sicilinin bozulmasına fırsat vermeyecek şekilde tedbirlerimizi almalıyız” değerlendirmesinde bulundu.


#Ankara Sanayi Odası
#Nurettin Özdebir
7 yıl önce