|

Teröre rağmen altısı doğudan

Son 10 yılda teröre rağmen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’dan aldığı payı en fazla arttıran ilk 10 kentten 6'sı Doğu ve Güneydoğu'daki illeri oldu. İlk onda Siirt, Mardin, Bingöl, Şırnak, Gaziantep ve Van var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/12/2016 Salı
Güncelleme: 00:22 - 13/12/2016 Salı
Yeni Şafak
Türkiye’nin üçüncü büyük köprüsü olan ve Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır’ı birbirine bağlayacak Nissibi Köprüsü Mayıs 2015’te açıldı.
Türkiye’nin üçüncü büyük köprüsü olan ve Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır’ı birbirine bağlayacak Nissibi Köprüsü Mayıs 2015’te açıldı.

Yıllardır terör belasıyla mücadele eden Türkiye, bir yandan PKK'nın kökünü kazımaya çalışırken bir yandan da Doğu ve Güneydoğu'da kalkınmayı ve üretimi artırmak için yatırım yapmayı ihmal etmedi. Hükümetin Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki illere yönelik yatırım hamlesi rakamlara da yansıdı. Bir dönem yatırım ve kalkınmadan en az payı alan Doğu ve Güneydoğu'daki iller 2004-2014 yılları arasında adeta sıçrama yaşandı. İki bölgeye yapılan yatırımlarla buralardaki illerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıladan aldığı pay katlandı.



'ÖZEL'İN DE DESTEĞİYLE


İş dünyasının da destek verdiği yeni yatırım hamlesinde GSYH'den aldığı payı on yılda en fazla artıran ilk kentlerin başında Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki iller var. Son 10 yılda ülke GSYH'sındaki payını en çok arttıran ilk 10 il Siirt, Yalova, Osmaniye, Kocaeli, Mardin, Bingöl, Bitlis, Şırnak, Gaziantep ve Van olarak sıralandı. 2004 yılında 577 milyar lira olan Türkiye GSYH'den 841 milyon lira pay alan Siirt'in, 2014'de payı yüzde 360 artışla binde 2'den yüzde 1'e çıktı. Siirt, 2 trilyon 44 milyarlık 2014 GSYH'ından 3 milyar 868 milyon liralık pay aldı. Listedeki diğer illerin payları da Siirt'teki yükseleşi aratmıyor.



MARMARA'DA YALOVA VE KOCAELİ ÖNE ÇIKTI


Yatırımların hızla devam ettiği batı illerinde ise Yalova ve Kocaeli öne çıktı. Her iki il GSYH'den aldığı payı en fazla artıran listenin başında yer aldı. Yalova sıralamada 2'nci olurken Yalova'yı 3'üncü sırada Osmaniye dördüncü sırada ise Kocaeli takip etti.İstanbul'da yatırımlar sınırlı olarak devam etse de İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerde yatırımların son 10 yılda azaldı. Türkiye'nin en büyük üç kentinin GSYH'den alınan payın oransal olarak azalması dikkat çekti.


  1. İstanbul yüzde 30'da
  2. Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), bir ülkenin ekonomik büyüklüğünün birkaç ölçütünden biri olarak hesaplanıyor. GSYH, Gayri Safi Milli Hasıla'dan farklı olarak, bir ülke sınırları içerisinde belli bir zaman içinde, üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi cinsinden değerini gösterir. Bu da genelde 1 yıllık periyotlarda açıklanır. Bunu iller bazında indirgediğimizde de bu büyümede en fazla pay alan iller ortaya çıkar. İstanbul, nüfus ve yatırım büyüklüğü açısından GSYH'den en fazla pay alan il olarak tüm zamanlarda öne çıkmakla birlikte, oransal bazda GSYH'den aldığı pay giderek azalmış görünüyor. İstanbul'un 2004'te GSYH'den aldığı pay yüzde 30 iken, 2014'te bu rakamın küçük bir artışla yüzde 30,5'e yükseldiği görülüyor.

#Gayrisafi Yurtiçi Hasıla
7 yıl önce