|

Turizmcilerden sürüm kazancı

Dolar ve avrodaki yeni rekorlar sonrası piyasalarda panik havası oluşurken, turizmciler kendi sektörlerini “sürümden kazanç” yoluyla rahatlatacak. Yüksek kurun yabancı turist için Türkiye’de tatil fırsatı oluşturduğunu belirten turizmciler, yüksek kurla yabancı turiste daha fazla ürün ve hizmet satarak kısa süreli de olsa piyasayı cazip hale getirmeyi hedefliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:38 - 13/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Döviz kurlarında doların 3,9076 lirayı, avronun da 4,1106'yı görmesi sonrası piyasalarda oluşan panik havası sonrası turizmciler kendi imkanlarıyla sektörlerini rayına oturtmaya hazırlanıyor. Dün 3,79'larda seyreden doların ateşi düşerken turizm sektör temsilcileri dövizdeki aşırı yüksek fiyatlardan şirketlerini nasıl kurtarabileceklerini Yeni Şafak'a değerlendirdi. Yurt dışından gelen turist sayısındaki azalmanın ardından kaybı telafi etmenin yollarını arayan turizmci, yükselen kur fiyatının yabancı turist için Türkiye'de tatil adına fırsat oluşturduğunu belirtiyor. Bu bağlamda yüksek kurla yabancı turiste daha fazla ürün ve hizmet satmayı planlayan sektör temsilcileri bu planın kısa süreli de olsa piyasayı daha cazip hale getireceğini savunuyor.



AVANTAJ SAĞLAYACAK


Otel ve havayolu şirketlerinin hem yurt içi hemde yurt dışı için müşterilerine genelde avro üzerinden fiyat verdiklerini anlatan Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, “Bu 'in coming' dediğimiz yurt dışından gelen turistler açısından avantaj oluşturacak. Bu durum yurt içi müşterisini de etkileyebilir. Eğer otellerimiz TL bazında sabit fiyat uygulamasını devam ettirebilirlerse Türkiye'deki yerli turist de olumlu etkilenir. Yurt dışından Euro bazlı gelecek olan müşterilerimiz için de bir avantaj söz konusu. Ama bunu avantaja dönüştürüp dönüştürmeyeceğimizi önümüzdeki süreç belirleyecek” değerlendirmesinde bulundu.



HARCAMALARI ARTTIRIR


Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, TL'nin değer kaybetmesi ve kurların yükselmesi yabancılar açısından ülkemizde yapacakları harcamalarda (alışveriş, yeme/içme vs.) onlara bir miktar avantaj sağlayacağını söyledi. Bayındır, şöyle devam etti: “Ancak şöyle de bir durum var. Kurların pek fazla oynamadığı dönemde birçok yatırımcı dövizle borçlandı. Tesis çalıştığında, 'zaten gelir dolar ve euro üzerinden olacak diye beklentisiyle fiyatın düşmesi çıkması önemli değil' diye düşünüldü. Fakat müşteri sayısının büyük ölçüde düşmesiyle kurdaki yükselişin pek de faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Sadece ufak ufak yükselmeler olursa avantaj teşkil edebilir”



KUR İSTİKRARLI OLMALI


Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ise, kendileri için kurun yüksek ve alçak olmasının çok önemli olmadığını istikrarlı bir seyir içinde gitmesinin çok daha önemli olduğuna değinerek, “Türkiye kaliteli hizmet açısından her zaman cazip bir ülke. Kurdaki oynaklık bunu değiştirmez. Alışılmışın birazcık daha dışına çıkıp çok daha farklı bir turizm atağında bulunmamız gerekiyor diye konuştu. Ayık, “Bugüne kadar standart tanıtım faailiyetlerimiz vardı. Fakat Son iki yılda kötü bir algı oluştu. Bunu değiştirecek formüller geliştirmemiz, alt markalar oluşturmamız lazım. Yeni destinasyon markalarına ihtiyaç var. Atıyorum İstanbul , Antalya, Antep markasını daha çok öne çıkarmamız lazım. Buna benzer alt markaları devreye sokmamız lazım. Bunu ancak bu şekilde bertaraf edebiliriz. Dünyada bu kadar gelişen iyi hizmet veren başka bir ülke yok” ifadelerini kullandı.



Turizmci tarifeli sefer için imzayı bekliyor


Turizm Yatırımcıları Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Barlas Küntay anısına Ankara'da düzenlenen Turizm Araştırma Ödülleri gecesinde konuşan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, Kredi Garanti Fonu teminatı ile turizm sektörü ve taşımacılarının ihracatçı kapsamına alındığını ve düşük maliyetli Eximbank finansmanı kullanma imkanının sağlandığını belirtti. Ersoy, “Hedef pazarlardan tatil cennetlerine tarifeli sefer için taşımacılık sektörü bu protokolün imzalanmasını bekliyor” diye konuştu.



#Turizm Yatırımcıları
#Döviz kurları
7 yıl önce