|

Türk taşı atağı

Maden ihracatçıları, Türk doğal taşlarını dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı. 2017’yi ‘Dünya Doğal Taş’ Yılı ilan ettiklerini belirten İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Dünyanın her yerinde taş üstüne taş koyacağız. Adım atmadık yer bırakmayacağız" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/12/2016 Thursday
Güncelleme: 00:16 - 15/12/2016 Thursday
Yeni Şafak

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Türk doğal taşlarını dünyaya yaymak için 2017'yi 'Dünya Doğal Taş' Yılı ilan etti. Maden ihracatçıları önümüzdeki yıl yapmayı planladığı etkinliklerle Türkiye'nin doğal değerlerini ve dünyaya örnek olabilecek türdeki taşların tanıtımı yapılarak sektörün ihracatı artırılması hedefliyor. Dün İstanbul'da basınla biraraya gelen maden ihracatçılarının hedeflerini İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu anlattı. Türkiye'nin doğal taş ihracatında 2023 hedefinin 6 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Kahyaoğlu, "Dünyanın her yerinde taş üstüne taş koyacağız. Daha çok çalışacağız. Dünyada adım atmadığımız yer kalmayacak” dedi.



40 MİLYONA TANITIM


2017 yılında 40 milyon lira bütçe ile Türk doğal taşın tanıtımını yapacaklarını söyleyen Kahyaoğlu, 2013 yılında dünya doğal taş ihracatının 20 milyar dolar iken bugün 22 milyar dolar seviyesine geldiğini, Türkiye'nin bu rakamın yüzde 10'unu bile karşılamadığına dikkat çekti. Dünya doğal taş ihracatından Türkiye'nin aldığı payın çok düşük olduğunu söyleyen Kahyaoğlu, “Dünyada satılan doğal taşın % 25'ini satmamız gerek” diye konuştu.



TÜRK TAŞI CEP TELEFONU KADAR YAKIN


Kahyaoğlu, bir ay içinde başlatacakları mobil uygulamasıyla dünyadaki herhangi bir mimar elindeki taş numunesini telefonuna okutarak, Türkiye'de taşın benzerini ya da kendisini bulabileceğini anlattı. Uygulamanın Türk doğal taşlarının içinde bulunduğu renk, cins, firma ve bulunduğu şehre göre tasnif yaptığını söyleyen Kahyaoğlu, içinde arama seçeneğinin de olduğu uygulama Çince, Arapça, İtalyanca, İngilizce ve Türkçe olmak üzere farklı dillerde menüye sahip olduğunu kaydetti.



İsteyene teşvik var


İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, hükümetin ihracatçıya gerekli teşvikleri verdiğini ancak bunu doğru kullanmak gerektiği konusunda tavsiyede bulundu. Kahyaoğlu, şunları kaydetti: “Dünya doğal taş ithalatından en büyük payı alan Çin ve Hindistan ile üç kez Türkiye İşbirliği Zirveleri gerçekleştireceğiz. Birçok ülkede fuarlara katılacağız ve bu ülkelere ticaret merkezleri kurulmasını planlıyoruz.”



#Maden ihracatçıları
#Türk doğal taşları
#Ali Kahyaoğlu
7 years ago