|

Türkiye’nin önünü açar

Dünyadaki sınai mülkiyet hakları uygulamaları İstanbul'da tartışıldı. ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinden uzmanların katıldığı taplantıda konuşan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, bu yıl çıkarılmasını bekledikleri yeni patent kanununun Türkiye’nin önünü açacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:16 - 15/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

İstanbul Ticaret Odası tarafından desteklenen 'Dünyada Sınai Mülkiyet Haklarının Yönetimi' semineri, İstanbul'da yapıldı. ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinden uzman konuşmacıların katıldığı progamda sınai mülkiyet haklarında dikkat edilmesi gerekenler, ele alındı. Seminerde yeni hazırlanan patent tasarısını Türkiye'ye bu alanda bir ivme kazandıracağı açıklandı.



REFAHIN ARTMASINDA FİKRİ MÜLKİYET ÖNEMLİ


Seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun yaptı. Çoşkun yaptığı konuşmada sınai mülkiyet haklarının korunmasının önemine değindi. Çoşkun “Üretim ve kalkınma için sermaye artırımı, eğitim ve Ar-Ge çalışmaları ne kadar önemliyse, buluşların korunması için sınai mülkiyet haklarının tescili ve hukuk tarafından etkin bir şekilde korunması da aynı şekilde önemlidir”


dedi.



Etkinlikte konuşan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise Türkiye'nin en büyük 10 ekonomiden birine sahip olabilmesi için en önemli koşulun, ileri teknoloji, katma değer ve Ar-Ge odaklı bir üretim süreci içerisinde yer alması olduğunu söyledi. Yamankaradeniz, bu anlamda fikri ve sınai hak korumasında alınacak önlemlerin Türkiye için hayati önemde olduğunu kaydetti.



Küresel marka üretmek lazım


Sınai haklar alanında yaşanan gelişmelerin ülkemiz adına umut verici olduğunu belirten Yamankaradeniz, kısa zamanda doğru hamleler yapılırsa, dünya ekonomisine yön veren ve en kritik konularda söz söyleyen ülke olmamızın mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'nin artık küresel markalar üretmesi gerektiğini belirten Yamankaradeniz bunun ancak fikri mülkiyetle olacağını söyledi. Kemal Yamankaradeniz, “Bu saatten sonra yapılması gereken tek şey ekonomik alanda ülkemizin mevcut algısını daha da kuvvetlendirecek şekilde küresel markalar üretmemiz. Bu da sınai ve fikri yatırımdan geçiyor” dedi.



Müracaatlar artmalı


Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'de yerli ve yabancı şirketlerin toplam patent başvuru sayısının 2015 yılında 5 bin 512 adete ulaştığını söyledi. Yamankardeniz ,söz konusu artışın umut verici olduğunu fakat yeterli olmadığını söyledi.Haziran ayında çıkması planlanan “Patent Kanunu” hakkında konuşan Yamankaradeniz, “Kanun ile şu an yürürlükte olan 5 ayrı mevzuat tek bir çatı altında toplanacak. daha nitelikli bir sınai mülkiyet yapısına kavuşacağız” dedi.



Türkiye'deki patent sayısı


2014 yılı 4.861



2015 yılı 5.512






#Asya ülkeleri
#sınai mülkiyet hakları
#Kemal Yamankaradeniz
8 yıl önce