|

Yerel parayla ticaret D-8’e umut olur

D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, İran ile Türkiye’nin ticarette yerel para birimlerini kullanmasının D-8’i umutlandırdığını söyledi. Musavi, “Kendi aramızda yerel para birimlerimizle ticaret yapmak, bizi ileride oluşacak kur risklerine karşı önemli ölçüde korur” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 00:52 - 11/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın komşu ülkelerle kendi ulusal paralarımızla ticaret önerisi D-8 ülkelerine de örnek olabilir. Rusya, Çin ve Iran ile ticarette yerel para kullanılmasına yönelik çalışmalara başlanmasını değerlendiren Gelişen 8 Ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Erdoğan'ın İran ile Türkiye'nin ticarette yerel para birimlerini kullanma çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.



ABD dolarının son birkaç yıldır güçlendiğini, D-8 ülkelerinin bu durumdan kendi yapısal dinamiklerine bağlı olarak farklı oranlarda etkilendiğini belirten Musavi, “Doların önümüzdeki dönemde de güçlenmeye devam edebilir ve bu da gelişmekte olan ülkeler üzerindeki finansman baskısını arttırabilir. Bu kapsamda kendi aramızda yerel para birimlerimizle ticaret yapmak, bizleri ileride oluşacak kur risklerine karşı önemli ölçüde koruyacaktır” diye konuştu.



Takas sistemi unutulmamalı


Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu vurgulayan Musavi, takas mekanizmasına da vurgu yaptı. Musavi, “Takas mekanizması ülkeler arasındaki ticareti artırmanın başka bir yoludur. Bunun üzerine de çalışılmalıdır. Eğer yerli para ile ticaret başarılı şekilde uygulanırsa bu, diğer D-8 ülkeleri için de örnek teşkil edecektir" dedi.



DİĞER LİDERLERE CESARET VERİR


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki yıl Türkiye'de gerçekleşecek D-8 Zirvesi'nde bu projeyi gündeme alması ve diğer ülke liderleriyle paylaşmasının cesaret verici oldacağına inandığını belirten Musavi, şunları kaydetti: "Pek çok açıdan önemli bir dönüm noktası olacak Türkiye'deki 2017 D-8 Zirvesi, bu önemli proje açısından da kritik bir eşik olabilir. Böylelikle D-8 içi ticareti artırarak ekonomilerimizi güçlendirip halklarımızın refahını yükseltmeye katkı sağlamış oluruz."



Büyüklüğü 3,7 trilyon dolar


D-8'in 3,7 trilyon dolarlık ekonomik hacimle dünya ekonomisinin en önemli işbirliklerinden biri olduğuna dikkati çeken Musavi, bu ekonomik gücü ticari ve mali işbirliğiyle beslemek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını anlattı.



#Muhammed Musavi
#D-8 Zirvesi
7 yıl önce