|

Zenginle fakiri buluşturacağız

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye''nin G-20 dönem başkanlığında az gelişmiş ülkeler ile G-20 ülkeleri arasında köprü kuracaklarını söyledi. Babacan, ''Eskiden G-7 varken ve orada pek çok karar alınırken, o dışlanmışlık hissini iyi yaşadık. Şimdi G-20 ülkelerinin dışındaki ülkelere o hissiyatı yaşatmamak istiyoruz'' dedi.

.
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 22:01 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Zenginle fakiri buluşturacağız
Zenginle fakiri buluşturacağız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye''nin G-20 dönem başkanlığında özellikle en az gelişmiş ülkeler ile G-20 ülkeleri arasında bir köprü oluşturmayı düşündüklerini vurguladı. Babacan, ''Biz eskiden G-7 varken ve orada pek çok karar alınırken, o dışlanmışlık hissini iyi yaşadık. Şimdi G-20 ülkelerinin dışındaki ülkelere o hissiyatı yaşatmamak istiyoruz. G-20''nin, G-20 üyesi olmayan ülkelere de daha kapsayıcı ve kuşatıcı bir şekilde el uzatmasını ve ilgilenmesini amaçlıyoruz. Bunun kendi dönem başkanlığımızda önemli bir konu olarak gündemde olmasını düşünüyoruz'' diye konuştu.

ÖNCELİK KOBİ''LERDE OLACAK

Ali Babacan, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve AB Komisyonu''ndan oluşan G-20''nin Avustralya''nın Cairns şehrinde düzenlenen ''G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı''na katıldı. Babacan, Türkiye''nin dönem başkanlığında KOBİ''lerin de önemli bir gündem maddesi olacağına işaret ederek, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde ekonomiye dinamizm ve yenilikçilik katan, aynı zamanda yüksek istihdam oluşturan KOBİ''lerin farklı modellerle desteklenmesine ve finansa ulaşımlarının kolaylaştırılmasına odaklanacaklarını söyledi.

KENDİ DÖNEMİMİZDE YENİ VİZYON

G-20 dönem başkanlığını 1 Aralık''tan itibaren Avustralya''dan resmen devralacaklarını Babacan, ''Kendi dönem başkanlığımızda, Rusya ve Avustralya''nın başlattığı konuların devamı ve takibi temel çalışma alanımız olacak. Ayrıca, kendi dönemimizde ağırlık vereceğimiz ve başlatacağımız yeni konular da olacak'' değerlendirmesini yaptı.

ASIL ÖNEMLİ OLAN MB DEĞİL REFORM

Başbakan Yardımcısı Babacan, Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı ve Hazine Müsteşarı Vekili Cavit Dağdaş''ın hazır bulunduğu toplantıda merkez bankalarının ülkelerindeki etkilerini değerlendirdi. Babacan, merkez bankalarının genişlemeci ya da sıkılaştırıcı politikalarının bir ülkenin kalıcı olarak iyiye ya da kötüye gitmesini sağlayamayacağını belirterek, ''Asıl önemli olan ülkelerin kendi iç yapısal reformlarıdır'' dedi.

ARTIK BORÇ DEĞİL SERMAYE ARTACAK

Ali Babacan, şirketlerin dış kaynak yerine sermaye ağırlıklı bilanço yapısına sahip olmasına yönelik çalışmalarla ilgili şöyle dedi: ''SPK ile Maliye Bakanlığı''mızı görevlendirdik. Nihayetinde siyasi kararlar oluştuktan sonra bunu uygulamaya başlayacağız. Şirketlerimizin bilançolarında borçluluğun biraz fazla olduğunu görüyoruz. Halbuki, bilançoda pasif tarafında borç yerine sermayeyi daha çok görmek istiyoruz.''

AVRUPA DEFLASYON RİSKİ İLE YÜZ YÜZE

G-20 toplantısında küresel ekonomileri de değerlendiren Ali Babacan, AB''de büyümenin Amerika''ya göre daha yavaş ve kırılgan olduğunu söyledi. Babacan, ''Avro bölgesinde deflasyon riskinden bahsediyoruz. Hem düşük ve kırılgan büyüme hem de deflasyon riskini bir arada düşündüğümüzde Avrupa Merkez Bankası''nın para politikalarında daha da genişleyici bir uygulaması başladı'' dedi.

10 yıl önce