|

GSS prim borçlarında son durum- SGK GSS sorgulama

GSS prim borcu olanlar haberimizden son gelişmeleri takip edebilirler. GSS sorgulama işlemleri ve tüm detayları buradan görebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan ve 25 yaş altındaki gençlerin borçları siliniyor. Online olarak Gss prim borcu sorgulaması yapabilir ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni Şafak
20:29 - 23/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 17:36 - 23/07/2016 Cumartesi
Diğer
GSS prim borcu sorgulama

sı yapmak için haberimizden faydalanabilirsiniz. Bir süre önce yapılan açıklamalar ile 25 yaş altındaki gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silineceği açıklanmıştı. Peki GSS borçları nasıl sorgulanır? Bu sorunun yanıtını ve ayrıntılı açıklamaları haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz. E-devlet kapısı üzerinden SGK-GSS sorgulamalarınızı kolayca gerçekleştirebilir hatta borcunuzu kredi kartı ile ödeme seçeneğini kullanabilirsiniz.



için tıkla



için tıkla



e-Devlet SGK Prim Borcu Sorgulama Sayfası


Daha önceden SGK borç sorgulama işlemini internet üzerinden iki resmi site yardımı ile yapabilmekteydik. Şifresiz işlem gerçekleştiren E-SGM resmi sitesinin kapatılması nedeniyle artık işlemlerimizi e-Devlet şifremizi kullanarak giriş yapabildiğimiz e-Devlet Kapısı internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilmekteyiz.



Öncelikle e-Devlet'e giriş yapmanız gerekmekte. Bunun için

www.turkiye.gov.tr

sitesine giderek sisteme girişimizi yapıyoruz. Giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden Sosyal Güvenlik Kurumu'nu seçerek Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama işlemine tıklıyoruz.



YENİ YASADAN KİM NASIL YARARLANACAK?


18 yaşını doldurmuş, okumayan ve çalışmayan gençlerin prim borçları silinecek.



20 yaşında olup da okuyan ya da işsiz olanların borçları silinecek.



25 yaşında olup da yükseköğrenim gören ya da iş bulamayanların borçları silinecek.



Yeni yasa ile 18 yaşını dolduran ve eğitimine devam eden gençlerin 25 yaşına kadar primleri devlet tarafından karşılanacak.



Lise mezunu olan ancak üniversiteyi kazamayanların 20 yaşına ve iş bulana kadar primlerini devlet ödeyecek.



Üniversiteden mezun olup da iş bulamayan gençlerin iş bulana kadarki sürede primlerini devlet karşılayacak.



Sigorta prim borçları silinecek


Torba yasaya göre; 25 yaş altı 3.5 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası prim borcu silinecek. Borçların silinmesi için başvuru gerekmese de daha önce bu borçlarını yapılandırıp ödemeye devam edenlerin SGK'ya başvurması şart.


26 Nisan'dan önceki borçlar silinecek. Fakat bu tarihten sonra gelir testi yaptırmayanlara yine borç yazılacak. Bunun istisnası yeni mezunlarla ilgili. Lise mezunu gençlerin 20 yaşına kadar, üniversite mezunu gençlerin de 25 yaşına kadar primini devlet ödeyecek. Sigorta prim borcunun olup olmadığı, e-devlet üzerinden öğrenilebiliyor.




YAŞ ŞARTINA DİKKAT EDİN


Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba yasa 26 Nisan günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yasaya göre; 3.5 milyon kişinin 3.6 milyarlık Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu silinecekti. Yasa, gençlerin 25 yaşmı doldurdukları güne kadar olan GSS prim borcu ile faiz ve cezaları kapsıyordu. 26 Nisan 2016 tarihine kadar ödenen GSS primleri veya yapılandırmayla ödenen borçlar iade edilmeyecekti.




OTOMATİKMAN SİLİNENLER


En çok merak edilen konu primlerin nasıl silineceği ve başvuru gerekip gerekmeyeceğiydi. Bu konuda beklenen açıklama geldi. Buna göre; borçların silinmesi için Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaya ve herhangi bir işlem yapmaya gerek yok. Örneğin; 1996'da doğan ve Haziran 2015'te GSS'li olan kişinin Haziran 2015-Nisan 2016 tarihleri arasındaki ödenmemiş prim borçları silinecek.




BORÇLARI YAPILANDIRANLAR


6552 sayılı yasadan yararlanarak 2 Kasım 2015 tarihine kadar başvurmak kaydıyla GSS prim borçları yapılandırılarak peşin veya taksitle ödenebiliyordu.



25 yaşını doldurdukları güne kadar olan GSS prim borçlarını 6552 sayılı Yasa kapsamında yapılandırmış olanlar bu borçlarını tamamen ödemişlerse geriye alamayacaklar.




YENİ ÖDEME PLANI ŞART


Taksitlendirme yapmış olanların bu taksitlendirme tutarlarından 25 yaşından öncesi için doğmuş GSS borçları ayıklanarak 25 yaşından sonraki GSS borçları ile sınırlı olmak kaydıyla taksit sayısma göre SGKtarafından güncellenmesi gerekiyor, ilgililerin güncellenen yeni ödeme planları SGK birimlerinden alınabilecek. GSS tescil başlangıç tarihi 26 Nisan 2016 tarihinden sonra olanlar GSS borcunu sildiremeyecekler.



Prim borçlarını tamamen ödeyenler bu yasadan faydalanamıyorlar. Kapsama giren borçlarını kısmen ödeyenler ise ödemedikleri borç kısmı için yasadan faydalanabilecekler.



ÖDEME NASIL HESAPLANIYOR?


Genel Sağlık Sigortası Primi evin nüfusu ve ailenin toplam gelirine göre belirleniyor. Bunda da brüt asgari ücret kullanılıyor. 2016 hesabı şöyle: 3 Kişi başı aylık geliri asgari ücretin üçte birine kadar olanlar prim ödemiyor. 3 Bu rakamın asgari ücretin üçte biriyle asgari ücret arasında yer alması durumunda ise hesap şöyle: 1647 / 3 = 549 TL x % 12 = 65.88 TL 3 Geliri, asgari ücretle bu rakamın iki katı arasında olanlar, 1647 x % 12 = 197.64 TL ödeyecek. 3 Kişi başı aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenlerin ise, 1647 x 2 = 3294 x % 12 = 395.28 TL ödemeleri gerekiyor.



GELİR TESTİNİ UNUTMAYIN


Yukarıda saydığımız hak sahiplerinin dışında kalanlar için GSS prim sistemi devam ediyor. Mezun olduktan sonraki 2 yılın ardından işe giremeyenler için de gelir testi şart. Bu yüzden yüksek primler ödememek için kaymakamlıklara gidilerek gelir testi yaptırılması gerekiyor.



YATIRANLARA İADE YOK


GSS prim borcunu ödeyen 25 yaşın altındakiler için komisyondan geçen tasarıda 'iade ve mahsup edilmez' ibaresi yer alıyor. Genel Kurul'da değişmezse bu hüküm uygulanacak. Dolayısıyla ödenen miktarlar geri verilemeyecek.



GSS prim borcu olanlar haberimizden son gelişmeleri takip edebilirler. GSS sorgulama işlemleri ve tüm detayları buradan görebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan ve 25 yaş altındaki gençlerin borçları siliniyor. Online olarak Gss prim borcu sorgulaması yapabilir ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.


#GSS
#SGK
#GSS prim borcu sorgulama
8 yıl önce