|

12 İHL'liyle başlayan büyük başarı öyküsü

Türkiye'de okuma imkanı bulamayan 12 İHL'linin Viyana'da başlayan serüveni, tam bir başarı öyküsüne dönüştü. Bu öğrencilerin kurduğu dernek, şimdi 700 Türk öğrenciye okuma fırsatı sunuyor

Beyza Akyüz
00:00 - 29/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:39 - 29/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
12 İHL'liyle başlayan büyük başarı öyküsü
12 İHL'liyle başlayan büyük başarı öyküsü

Başörtüsü ya da üniversitelere girişteki katsayı uygulaması nedeniyle Türkiye'de öğrenim imkanı bulamayan 12 İmam-Hatip lisesi mezununun 2000 yılında Viyana'da kurduğu Wonder (Uluslararası Öğrenci Destekleme Derneği), bugün lisans, lisansüstü ve doktora seviyesindeki 700 öğrenciye eğitim imkanı sunuyor.

Avusturya, Türk öğrencilere büyük kolaylıklar sağladığı için son yıllarda yurtdışı eğitimde tercih ediliyor. Viyana üniversitelerinde, 700'ü Wonder'in organizasyonuyla giden İmam-Hatipli olmak üzere, 5 bin civarında Türk öğrenci öğrenim görüyor. 700 öğrencinin 200'ü başörtü mağduru kız öğrencilerden oluşuyor. Wonder Başkanı Yusuf Kara, başarılı İmam-Hatipli öğrencilerin, Wonder'in yurtdışı eğitim bursunu kazanmak için birbirleriyle yarıştığını söyledi.

MAĞDURİYETE DEĞİL BAŞARIYA ODAKLANDIK

Wonder' in ilk aşamada mağduriyet gözeterek faaliyetine başladığını anlatan Kara, sonradan 'mağduriyet'in nasıl başarıya dönüştüğünü anlatıyor. Kuruluş amaçlarının Türkiye' deki şartları protesto etmek olmadığının altını çizen Yusuf Kara, "Wonder bir protesto örgütlenmesi değil. Polemiklerden uzak bir politikamız var" dedi.

Tek referanslarının 'başarı' olduğunu vurgulayan Kara, şöyle devam etti: "Tek gerekli ve geçerli belge, ÖSS'de alınan 270 puan. Barajı aşanların başvurusunu kabul ediyoruz. 0.1 puan bile altında olanları kabul etmiyoruz. Benim çocuğum bile olsa, bu kural geçerli. Bir Avusturya kuruluşu olan Wonder'in başarıya endeksli bir çalışma programı var. Günün kavgalarından uzak duruyoruz. Başörtüsü yasağı da buna dahil. Oradaki sorunlarımız için elbette çalışıyoruz. Mesela Avusturya'ya ilk gittiğimizde harç ücreti 16 euro idi, daha sonra yılda bin 500 euroya çıktı. Sadece Türklere uygulanan bu yeni kararın iptali için yazışmalar, görüşmeler yaptık, eylemler yaptık. Tek hedefimiz şu: Orda bu öğrenciler profesör olacak, gelip ülkelerine hizmet edecek."

İSTANBUL'A GELMEDEN VİYANA'YA UÇUYORLAR

Muhafazakar Türk ailesinin kızların okumasına mesafeli durduğunu, ailelerin kızlarını taşradan büyük şehirlere göndermede tereddüt gösterdiklerini hatırlatan Kara, "Ama Wonder, muhafazakar kesime yurt dışına açılma cesareti verdi. Taşradan İstanbul'a gelmeye korkanlar, İstanbul'u görmeden doğrudan Viyana'ya geldi. Kişisel gelişim ve özgüvenleri için çok önemli bir gelişme bu" dedi. Yusuf Kara'nın bir de şikayeti var Türk öğrencilerden: "Çoğu taşradan geldiği için öğrencilerimiz, Müslüman Türk gettosunun içine düşüyor. En büyük problemimiz bu. Öğrenciler

sürekli beraber. Her yere birlikte gidiyorlar. Aralarında Türkçe konuşuyorlar. Onları sürekli uyarıyorum ama yine de alışkanlıklarını zor bırakıyorlar. Yabancı dili öğrenmekte zorlananlara ve adaptasyon sorunu yaşayanlara yönelik çalışmalar da yapıyoruz."


Hala kolundan tutulup atılma korkusu yaşıyor

Wonder Başkanı Kara, Türkiye'de yaşanan baskının öğrencilerde oluşturduğu travmanın etkisini hala sürdürdüğünü belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'de bir süre üniversiteye devam ettikten sonra Avusturya'ya gelen bir kız öğrencimiz var. Uzun süre intibak sorunu yaşadı. Şöyle: 'Üniversiteye her girişimde, kapıdaki görevlilerin kolumdan tutup hadi çık dışarı demesini bekliyorum. Ama onların gülücükleri ile karşılaşıyorum. Her amfiye girdiğimde, hocanın gözlerine bakınca, beni dışarı çıkaracağı korkusunu duyuyorum. Ama o da bana gülücükle karşılık veriyor. Çünkü Türkiye'de sürekli azarlandım, horlandım, diyor."


Akademisyen din adamı projesi

Yusuf Kara, gelecekteki en önemli projelerinden birinin, Avrupa'da yaşayan Türkler ve Müslümanlar için akademisyen din adamı yetiştirmek olduğunu anlattı: "Almanya Başbakanı Merkel, Avusturya Diyanet İşleri Başkanı ile toplantı yaptı. Avrupa'nın artık, kendi ülkesindeki akademisyenlerle çalışmak istediğini dile getirdi. 5, 10, 15 yıllık projeler hazırladık. Gençlere önce Avusturya'da eğitim vereceğiz. Sonra da Türkiye'de ilahiyat okutup, yurtdışında hizmet verdireceğiz.”


17 yıl önce