|

180 dosya var

İçişleri Bakanı Ala, sayısı yüzbinleri bulan usûlsüz dinlemeleri gerçekleştirenlere yönelik yurt genelinde 180'i aşkın soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Ala, 'İdari olarak da şu ana kadar 150'ye yakın kişi görevinden uzaklaştırıldı' dedi

ÇETİNER ÇETİN -İLHAN TOPRAK/ ANKARA
00:00 - 11/04/2014 Cuma
Güncelleme: 21:38 - 10/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
180 dosya var
180 dosya var

Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 169. yıldönümü dolasıyla ATO Congresium'da düzenlenen törene katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala, tören sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adana'da usûlsüz dinlemelerle ilgili soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde gözaltına alınanlara ilişkin bir soru üzerine Ala, 'Adana'da 6 kişi tutuklandı. Bunlar yasadışı dinlemelere ilişkin soruşturmalarda elde edilen sonuçlar. Bizim bu tür faaliyetlere ilişkin zaten adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. İdari soruşturma yönünden de şu ana kadar 150'ye yakın görevli, görevden uzaklaştırıldı. Dolayısıyla soruşturmalar sonucunda elde edilen delililere göre işlemler yapılmaktadır. Bunun bazıları adli işlem oluyor, bazıları idari işlem oluyor, bazısı hem adli, hem idari işlem oluyor. Onun için soruşturmalar, işlemler devam ediyor' dedi. Ala, 'Diğer illerde de benzer soruşturmaların başlaması muhtemel mi?' sorusuna, 'Var zaten. Soruşturmalar var. Nerede usûlsüz, yanlış dinleme olmuşsa orada soruşturma var. Şu anda 180'i aşkın soruşturma devam ediyor' yanıtını verdi.

4 MÜDÜR İDDİASI

Ankara'da 4 polis müdürünün ifadesinin alındığı iddiasının ise doğru olmadığını belirten Ala, 'Sonuçta Adana'da yürütülen ama buna ilişkin İstanbul'da da, Ankara'da da zaman zaman ifadelere başvuruluyor. Hem müfettişler başvuruyor. Bazen müfettişler görevden uzaklaştırıyor, bazen adli makamlar soruşturma yürütüyor. O bakımdan basına spesifik yanlış bilgiler gelebiliyor' ifadelerini kullandı. Ala, MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin yürütülen 'casusluk' soruşturması kapsamında daha önce serbest bırakılan, ancak önceki gün tutuklanan 2 askerle ilgili olarak ise şunları söyledi:

HER TEDBİR ALINACAK

'Soruşturma sürüyor. Serbest bırakılma bir soruşturmanın devam etmediği anlamına gelmez ama tutuklanma da mutlaka suçlu oldukları anlamına gelmez. Soruşturmanın seyri bakımından bazen görevden uzaklaştırma, bazen tutuklama tedbirleri uygulanabilir. Ama soruşturma, yargılama tamamlandıktan sonra karar verilir. Tabii bazılarına idari yaptırımlar oluyor. Meslekten çıkarma teklifleri yapılabiliyor ya da çeşitli disiplin cezaları öngörülüyor, talep ediliyor. Onlar disiplin kurullarında görüşülüyor. Ben idari soruşturmaları tabii bilirim ama o da gizlidir. İnsanları baştan suçlu ilan etmemek gerekir.'

Operasyon sinyali

Paralel yapının telekulak skandalına ilişkin Adana'da başlayan tutuklama dalgasının genişleyebileceği belirtiliyor. Yasadışı dinleme faaliyetlerini incelemeye alan istihbarat birimleri, yurt genelinde 31 merkezde sahte isimlerle açılmış dosyalar üzerinden yapılan izlemelerin peşinde. Kaynaklar, önümüzdeki günlerde Ankara, İstanbul, Kırklareli, Çorlu, Erzincan, Mersin, Konya, Kilis, Kırklareli ve Trabzon'da da yeni operasyonların başlatılabileceği sinyalini verdi. Hazırlığı yapılan operasyonlarda asıl amacın, 'dinlemeleri koordine eden şebekenin üst yönetimini ele geçirmek' olduğu ifade ediliyor. Gözaltına alınacak yeni isimlerle paralel oluşumun hiyerarşik örgütlenme yapısı hedef alınacak. Bu illerdeki baskınlarla elde edilecek bilgiler doğrultusunda operasyonlar genişleyecek.

NUMARA VAR TAPE YOK

Usûlsüz dinlemelerin, Emniyet içinde farklı birimlerde görev yapan 'paralel örgüt abileri' tarafından koordine edildiği belirlendi. Güvenlik birimlerinin işini zorlaştıran ana unsur ise dinleme kayıtlarının harddisklere aktarıldıktan sonra silinmiş olması. 'Tape' kayıtlarının -klasör başlıklarında numaraları varken- silinmiş olması, kurum içinden yüklü miktarda dosyanın çalındıktan sonra yok edildiğini ortaya koyuyor. Kurum arşivlerinden silinen kayıtların çeşitli yöntemlerle şebeke tarafından ABD'ye taşındığı geçtiğimiz günlerde belirlenmişti.

Yüzbaşı cezaevine

Adana'da MİT TIR'larının durdurulup aranma girişimine ilişkin başlatılan 'casusluk' soruşturmasında 7 jandarma personelinin ifadeleri alındı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Ankara Adliyesi'nde Cumhuriyet Savcısı Mustafa Saylam'a ifade veren jandarma personeli, savcılık sorgusunun ardından adliyeden ayrıldı. Bu arada MİT TIR'larına ilişkin ihbarda bulundukları belirlenen ve haklarında tutuklama kararı çıkarılan isimlerden Yüzbaşı Hakan Gençer, Ankara'daki evinde gözaltına alınmış ve Adana'ya sevk edilmişti. Nöbetçi mahmede tutuklama kararı yüzüne okunan Gençer, daha sonra cezaevine gönderildi. Gözaltına alınan isimlerden Astsubay Gültekin Menge'nin ise Adana'ya sevkedilmekte olduğu öğrenildi.


10 yıl önce