|

19 Mayıs'ı coşkuyla kutluyoruz

Milli Mücadele meşalesinin ateşlendiği günün anısına kabul edilen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı bugün tüm yurtta kutlanıyor

Aa
00:00 - 19/05/2011 Perşembe
Güncelleme: 21:59 - 18/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
19 Mayıs'ı coşkuyla kutluyoruz
19 Mayıs'ı coşkuyla kutluyoruz

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı bugün tüm yurtta kutlanıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, yeni Türk Devleti'nin temellerini fiilen atmak ve Milli Mücadele meşalesini yakmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan bir hareket başlattı. Mustafa Kemal Paşa ile bütün Anadolu'nun ve Türk milletinin kader çizgisi Samsun'da kesişti. Mustafa Kemal sebatla, inançla, doğru bildiği yoldan ayrılmadan Türk milletinin geleceğini kurtaran kahraman oldu. 15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalinden 1 gün sonra 9. Ordu Müfettişliği'ne atanan Atatürk, karargahına aldığı bazı arkadaşlarıyla İstanbul'dan Anadolu'ya hareket etti.

DEVLETİN TEMELLERİNİN FİİLEN ATILDIĞI GÜN

Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla Türk tarihinde kişisel egemenlikten ulusal egemenliğe geçiş süreci başladı. Samsun'da ve daha sonra da Havza'da yapılan hazırlıklar ilk kurtuluş meşalesini tutuşturdu. Türk tarihine geçen 19 Mayıs 1919, Anadolu'da yeni Türk devletinin fiilen temellerinin atıldığı gün oldu. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına uzanan sürecin de başlangıcı olan 19 Mayıs'ı doğum günü kabul etti. 19 Mayıs, bu yönüyle Atatürk'ün ulusuyla özdeşleşmesini en güzel biçimde yansıtan bir gün olarak belleklere kazındı. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle öğrenciler, gençler ve sporcular gösteriler düzenleyecek. Ayrıca günün anlam ve önemini belirten konuşmalar da yapılacak.



13 yıl önce