|

19 yıl sonra devlet Sincar'ın eşini dinledi

ÇETİNER ÇETİN / ANKARA
00:00 - 10/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:13 - 10/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
19 yıl sonra devlet  Sincar'ın eşini dinledi
19 yıl sonra devlet Sincar'ın eşini dinledi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu 4 Eylül 1993'te Batman'da öldürülen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar'ı dinledi. 1993 yılından bu yana geçen sürede eşinin milletvekili olmasına rağmen emeklilik haklarından yararlanamadıklarını ifade eden Cihan Sincar, '2-3 yıl önce yasa çıktı da emeklilik hakkından faydalandık' dedi. Cihan Sincar, komisyona şunları anlattı:

KAPIMIZI ÇALAN OLMADI

Gerçekten gecikmiş bir adım atıldı. İlk kez devlet 'gel bu olayı anlat' diyor. Tek bir resmi makamdan ne çağırıldık ne fikir alındı... İlk defa bugün çağırıldık. Çok bekledik, kimse kapımızı çalmadı. 2 yıl önce AB Parlamenterler Birliği'nden beni aramışlar bulamamışlar. 19 yıldır ben aynı adresteyim.

BURAYA GELİRSE ÖLDÜRÜLECEK

Tetikçilerin arkasındaki güç kim bu bulunmalı. Mehmet'in suçu neydi. Olaydan bir hafta önce kayınbabam Tevfik Sincar polis tarafından evinden alındı götürüldü. Dayak atmamışlar. Oğluna bir şey söyle 'onu öldüreceğiz gelmesin buraya' demişler. Eve geldi üzülerek 'kızım sen söyle gelmesin' dedi. Mehmet'e söyledim. Bir şey olmaz dedi. Sonra da olay oldu. Kan dursun istiyorsu Mehmet bunun için Batman'daydı, esnafları ziyaret ediyordu. O kanın durması için mücadele ederken senin de kanın dökülsün... Bunları kim yapıyor kim ediyor onu araştırmalı.

CENAZESİNİ BİLE DEFNEDEMEDİK

Bir cenazeyi bile devlet defnedemedi. Burada törene müsaade edilmedi. İki belediye işçisi gömdü biz katılamadık. Valilik cenazeyi Kızıltepe'ye gönderdi, biz gidemeden de belediye işçileri gömdü. Eşimin ölüm yıldönümü nedeniyle dava açıldı. Fatiha okuyoruz. Kalabalık gittik diye dava açıldı. Savcıya gittim 'dava açarsanız açın. 100 yıl verin ceza verin yine giderim' dedim

12 yıl önce