|

2 bin TL'ye karşılık 350 bin TL ödeyecek

Cihan
00:00 - 11/09/2009 Cuma
Güncelleme: 09:38 - 11/09/2009 Cuma
Yeni Şafak
2 bin TL'ye karşılık 350 bin TL ödeyecek
2 bin TL'ye karşılık 350 bin TL ödeyecek

Bursa'da yatalak annesini daha iyi bakım görebilmesi için özel bir huzurevine yerleştirmek isteyen 42 yaşındaki Ahmet Türk, tefeciden alıdğı 2 bin TL için 350 bin TL ödeyecek.

Çiftçilik yapan Türk, hasat mevsimi geldiğinde borcunu ödemeyi planlıyordu. Ancak Ahmet Türk'ün planları tutmadı; 2 bin TL'ye karşılık imza attığı boş senet 275 bin TL olarak karşısına çıktı. İcra takibine giren senedin bugünkü borcu yasal faiziyle birlikte 350 bin TL'yi buluyor.

Ahmet Türk, ablasının vefatından sonra yatalak olan annesinin bakımının daha iyi yapılabilmesi için onu özel bir huzurevine yerleştirmeye karar verdi. 3 yıl önce kaybettiği babasından sonra tarım ilaçları satan işyerini kapatmak zorunda kaldığı için nakit sıkıntısı çeken Türk, huzurevine peşinat vermek için çevresinden borç para aramaya başladı. Aradığı parayı bir türlü bulamayan Ahmet Türk, bir arkadaşının önerisiyle tekstil işiyle uğraşan E.E.'ye gitti. Boş senet imzalaması karşılında istediği parayı alabileceği söylenen Türk, tarlasına ektiği ürünleri satınca borcunu ödemeyi planlayarak bu teklifi kabul etti.

Borç para alacağı kişinin 'tefeci' olduğundan habersiz olan Ahmet Türk, kendisine verilen adrese gitti. Bir miktarını annesini huzurevine yerleştirmek bir bölümüyle de tarlasını ekmek için 15 bin TL isteyen Türk, E.E.'nin kendisine 2 bin TL verdiğini geri kalanı sonra vereceğini belirterek boş senede imza attırdığını söyledi. İstediği miktarın tamamını alabilmek için defalarca E.E.'nin işyerine gittiğini ancak her seferinde bir bahaneyle geri çevrildiğini anlatan Türk, "Son gidişimde E.E. bana 'önce borcunu öde sonra paranın kalanını alırsın' dedi. Ben aldığım 2 bin TL'yi geri verebileceğimi söyledim. O bana 275 bin TL borcum olduğunu söyleyince şok oldum. Biraz tartıştık, senedimi istedim. Senedimin kullanıldığını, bu borcu ödemekten başka çaremin olmadığını söyledi. Bu parayı ödememin mümkün olmadığını söyleyip işyerinden ayrıldım." diye konuştu.

Ahmet Türk'ün imzasının yer aldığı senet Ahmet F. isimli bir şahıs tarafından Bursa'nın önde gelen tekstil firmalarından birine borç karşılığı verildi. Firma senedi tahsil edemeyip icra takibi başlatınca Türk'ün tarlasına haciz kondu. İcra memurlarını karşısında gördüğünde nasıl bir batağa saplandığının farkına vardığını ifade eden Ahmet Türk, 2 bin TL'lik borcun nasıl olup da 350 bin TL olduğunu anlamakta zorlandığını söyledi. Çözüm için çalmadık kapı bırakmadığını belirten Türk, senedi icraya veren firmadan da olumsuz cevap aldığını bildirdi.

Ailesinin yaşananlardan haberi olmadığını dile getiren Ahmet Türk şunları söyledi: "2 çocuğum var. Yaşadığım sıkıntılardan dolayı eşimle aram açıldı. Borç batağına saplandığımdan onların haberi yok. Zaten annem duysa kahrından ölür. Ne yapacağımı şaşırdım Geceleri uyuyamıyorum. Artık intihar etmeyi düşünmeye başladım. Çıkış yolu bulamıyorum. Savcılığa başvurdum bir sonuç alamadım. Borcum makul bir miktar olsa çalışıp öderim. En azından tarlamın bir bölümünü satarım. Hangi faiz oranı işledi ki 2 bin TL borcum 350 bin TL oldu. Anlamak mümkün değil."

Türk avukata gittiğini, ancak 16 bin TL ücret istenince dava açamadığını, ayrıca telefon aracılığıyla tehdit edildiğini de söyledi.

15 yıl önce