|

2008 yılında başladı

Binlerce kişiyi yasadışı dinleyen paralel yapılanmayla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı 3 bin sayfalık rapor, telekulak faaliyetinin uzun yıllar boyunca sürdüğünü gözler önüne serdi. 13 klasörlük raporda İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube merkezli dinleme işlemlerinin 2008 yılında başladığı vurgulandı. Müfettişler 27 ilde incelemeyi sürdürüyor

İstanbul
00:00 - 1/08/2014 Cuma
Güncelleme: 22:53 - 31/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
2008 yılında başladı
2008 yılında başladı

Hükümete yönelik 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından devlet kurumlarındaki paralel örgüt üyelerinin belirlenmesi ve yasadışı dinleme iddialarının araştırılması için İçişleri Bakanlığı''nca görevlendirilen müfettişlerce hazırlanan rapor, çetenin icra ettiği illegal işlemleri gözler önüne serdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüklerinin arşivlerinde araştırma yapan müfettişler, 6 aylık kapsamlı bir çalışma sonunda hazırladıkları raporu 14 Mayıs''ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''na gönderdi. Mülkiye Müfettişi Turgay Alpman ile polis müfettişi Selim Kutkan tarafından hazırlanan raporda, bazı kişilerin, gerçek isimleri yerine yargıyı yanıltmaya yönelik yanlış ve eksik isim bilgileri kullanılarak dinlenildiği belirtildi.

ARAÇ FAİLLER DEĞİL ''AMAÇ FİİL''E DİKKAT!

Binlerce kişiyi yasadışı dinleyen yapılanmanın ''resmi belgede sahtecilik'', ''görevi kötüye kullanma'', ''iftira'', ''haberleşmenin gizliliğini ihlal'' ve ''kişisel verilerin kaydedilmesi'' suçlarını işledikleri belirtilen raporda, ''usûlsüz dinleme eylemlerinin yaygın, sistemli ve organize bir şekilde'' yapıldığı kaydedildi. Ayrıca kolluk görevlilerinin hiyerarşi dışına çıktıkları anlatıldı. Araştırma konusu eylemlerin ''anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine'' yönelik mahiyet taşıyıp taşımadığı yönünden değerlendirilmesi gerektiği belirtilen raporda, ''araç failler'' değil, ''amaç fiil'' üzerinde durulması gerektiği vurgulandı.

ÖĞRENİLME TARİHİ: 17 MART 2014

Raporda, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, anayasayı ihlal, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, TC Hükümeti''ne karşı silahlı isyan, silahlı örgüt, silah sağlama ve devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzen ve bu düzen işleyişine karşı suçları'', görevde işlemiş olsalar bile yetkili idari merkezden izin alınmaksızın, cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılabileceğinin anlaşıldığı kaydedildi. Suç eyleminin öğrenilme tarihi olarak 17 Mart 2014 gösterilen raporda, suça ilişkin olay yeri ve tarihi olarak da ''İstanbul 2008 yılı ve sonrası'' gösterildi. Dinlenilen şahıslar, çalıştıkları kurumlar ve ne maksatla dinlenildikleri, belge, bilgi ve yazışmalarla tek tek sıralandığı, dönemin emniyet görevlilerinin isimlerine de yer verilen 3 bin sayfayı aşkın rapor 13 klasörden oluşuyor.

27 ilde inceleme

Müfettişlerin, İstanbul Emniyeti''ndeki paralel yapının faaliyetlerine ilişkin hazırladığı raporu alan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi Başsavcıvekili Orhan Kapıcı koordinatörlüğünde Cumhuriyet savcıları İrfan Fidan ve Okan Özsoy''u ''paralel yapı''ya yönelik soruşturma için görevlendirdi. Raporda belirtilen illegal faaliyetlerle ilgili ''casusluk'' ve ''yasadışı dinleme'' iddialarına yönelik iki ayrı soruşturma başlatan savcılar, usûlsüz dinlemelerin mağduru kişileri savcılığa çağırarak ifadelerine başvurdu. Mağdurların birçoğu da dinlemeleri yapanlardan şikayetçi oldu. Raporda, görevleri, görev yerleri ve aidiyet numaraları belirtilen dönemin sorumlu Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat personeli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nca gereğinin yapılması istendi. Raporda, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğince Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli emniyet müdürlükleri istihbarat şube müdürlüklerinde iletişimin tespit edilmesi, dinlenilmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi çalışmalarının devam ettiği de kaydedildi. Yine, 27 ilde 5 ayrı müfettiş grubunca da aynı konulardaki incelemelerin sürdüğü belirtilen raporda, ilgili müfettişlerce raporlar hazırlanacağı bildirildi


10 yıl önce