|

2011''de dinleme zirve yapmış

Türkiye''nin en büyük telekulak çetesini ortaya çıkaran Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı rapor, ürküten tabloyu ortaya çıkardı. Sadece İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi, 5 yılda 60 bin 514 telefonu dinlemeye almış. Bu dinlemelerin büyük kısmı kod isim ve IMEI numarasıyla yapılmış

Cihat Arpacık
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 23:17 - 28/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
2011''de dinleme zirve yapmış
2011''de dinleme zirve yapmış

Türkiye tarihinin en büyük telekulak skandalını ortaya çıkaran Mülkiye Müfettişleri, paralel yapılanmanın polis ayağına operasyon yapılmasını sağlayan raporu hangi şartlarda yazdığını, soruşturma savcılığına ilettiği tevdi raporuyla açıkladı. Rapora göre müfettişler çalışmak için kendilerine oldukça ''steril'' bir ortam hazırladı. Raporun dışarı sızmasını önlemek için yoğun önlemler alan müfettişler, çalışma yapacağı bilgisayarları, hiçbirinin internet bağlantısı bulunmayan ve Emniyet''in otomasyon programı POLNET''i görmeyen cihazlardan seçti. Rapor hazırlanırken ''Steril ortama'' yetkisi olmayan hiç kimse alınmadı. Araştırmaya konu belgeler bilgisayarın sabit diskine değil müfettişlere ait flash belleklere yüklendi. Belgeler incelenirken dahi flash bellek ortamında sorgu yetkisi talep edildi. Elde edilen belgelerdeki zamanla silinen yazıların hatalara yol açmaması için her koşulda veriler okunarak kontrol edildikten sonra tabloya işlendi.

TABLO ÜRKÜTÜCÜ

Kanunsuz dinlemelere zemin hazırlamak için emniyetin mahkemeye ilettiği talep yazılarında hedef şahsın açık kimliği değil, kod ismi ve cep telefonuna ait IMEI numarasının yer aldığı ortaya çıkmıştı. Müfettiş raporunda IMEI numarasından yapılan araştırmayla kişinin numarası, abone bilgisi, adres ve kimlik numarası bilgilerine kolaylıkla ulaşılabileceğini bildirdi. ''Kaldı ki fiziki müdahale olmaksızın bir kişinin IMEI numarasının tespit edilmesinin mümkün olmadığı, kod adı verilerek gerçekleştirilen işlemlerin hâkimlerden gerçek kişinin kimliğini gizlemek suretiyle yargıyı yanıltma amacı güdüldüğü kanaatine varılmıştır'' denildi.

2011''DE ZİRVEDE

Ek tevdi raporunda İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi''nin 2008''den 2013''e kadar yaptığı dinleme istatistiğinin tablosu da yer aldı. Tabloda bu şubenin 5 yılda 60 bin 514 telefonu dinlemeye aldığı ortaya çıktı. 2008 yılında kod isimle dinlenen telefon sayısı bin 421, IMEI ile dinlenen telefon sayısı ise 1479 olarak görülüyor. Bu sayı 2009 yılında bir anda arttı. Bu yılda kod isimle 1058, IMEI numarasıyla ise bin 231 telefon dinlendi. Kod isimle yapılan dinleme 2011''de zirveye ulaşıyor: Bu yıl rakam 2 bin 313 olarak tespit edilirken aynı yıl IMEI numarası üzerinden yapılan dinlemenin 828 olduğu anlaşılıyor. Kod isim ve IMEI numarası üzerinden yapılan dinlemeler 2012''den sonra azalma gösteriyor.


10 yıl önce