|

21 yıl sonra

Kapatılan DEP kurucusu ve yazar Yaşar Kaya, 21 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Havaalanında ailesi ve yakınları tarafından karşılanan Kaya, adliyede hakim karşısına çıktı. Suçlamaları kabul etmeyen Kaya, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliye çıkışında ailesiyle hasret gideren Yaşar Kaya, 'Çözüm sürecine katkıda bulunacağım. İlk yapılacak şey dostları sevmek, kucaklamak. En çok simiti özledim. İstanbul'a gideceğim, evim orada, çocuklarım orada' dedi

Aa
00:00 - 18/04/2014 Cuma
Güncelleme: 23:51 - 17/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
21 yıl sonra
21 yıl sonra

Kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) kurucusu ve yazar Yaşar Kaya 21 yıl aradan sonra Türkiye'ye döndü. Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelen Kaya, eşi Yurda Alaca, kızı Berivan Kaya ve yakınları tarafından karşıladı. Yaşar Kaya, aprondan alınarak, ifade vermek için Ankara Adliyesi'ne götürüldü.

Kaya'nın eşi Yurda Alaca, buruk bir sevinç yaşadığını belirterek, 'Eşimin sağlığı hiç iyi değil, tekerlekli sandalye ile geliyor. Eşim eline hiç silah almadı, hiçbir suç işlemedi. Sadece parti başkanı olduğu için faili meçhul cinayetler listesinde ismi vardı yurtdışına gitti. Başka bir ülkede yaşamak çok zor. Barışın gelmesini hepimiz istiyoruz. İnşallah çözüm süreci başarıyla neticelenir. Başbakan Erdoğan, rolü çok büyük, inşallah o da muvaffak olur ve barışı iki halkın arasında sağlar, barışı sağlarsa ismi tarihe geçer' dedi.

ARTIK İLERİYE BAKMALIYIZ

Karmaşık duygular yaşadığını ifade eden Kaya'nın kızı Berivan Kaya, babasının en azından hayatta olduğu için duyduğu mutluluğu ifade etti. Kaya, 'Hepimiz barıştan yana insanlarız, bu ülkeye barışın katkı sağlayacağına inanıyoruz. Olayların ilerleyişini görmek lazım. Yaşamlar hep hırpalandı, üzücü ama ileriye bakmamız lazım' diye konuştu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, sağlık durumu ve yaşının ilerlemiş olmasını dikkate alarak 3 ay içinde Türkiye'ye gelmesi halinde 'tutuklanmama güvencesi' verdiği karar nedeniyle ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne götürüldü.

TUTUKSUZ YARGILANACAK

Kaya, 'Sürgündeki Kürt Parlamentosu' ile 'Kürdistan Ulusal Kongresi'nin oluşumunda yer alan 31 kişiyi 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan yargılayan Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Hakkında yapılan suçlamaları kabul etmeyen Kaya, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

EN ÇOK SİMİDİ ÖZLEDİM

Adliyeden ayrılırken habercilerin soru yanıtlayan Kaya, ilk yapmak istediğinin sevdikleriyle bir arada bulunmak olduğunu belirterek, '21 yıl sonra ülkenize kavuşuyorsunuz, çocuklarınız, arkadaşlarınız ve dostlarınız sizi kucaklıyor. Çok önemli bir şey' dedi. Kaya, bir gazetecinin 'çözüm süreci hakkında ne düşündüğünü ve siyasete girip girmeyeceğini' sorması üzerine 'Çözüm sürecine katkıda bulunacağız. Çünkü bizler barış adamıyız' şeklinde konuştu. 'Ne yapacağı ve en çok neyi özlediği' sorusunu da Kaya, 'İlk yapılacak şey dostları kucaklamak. En çok simiti özledim. İstanbul'a gideceğim, evim, çocuklarım orada' şeklinde yanıtladı. Kaya zaman zaman ağladı. Yakınlarıyla bir süre sohbet eden Kaya, dinlenmek için Ankara Yenimahalle'deki yeğenin evine gitti.


10 yıl önce