|

4 yanlış 1 doğruyu götürdü!

Öğrenmenin yaşı yok. Yanlışların doğruları götürdüğünü bilmediğini söyleyen bu yılki YGS'nin en yaşlı adayı Emine Genç 67 yaşında. Sabri Mamati, hedefine ulaşmak için 74 yaşında üniversite koridorlarında. 70 yaşındaki Cevat Tuncay ise lisede azmiyle öğrencilere örnek.

Aysel Yaşa
00:00 - 27/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:04 - 26/03/2013 Salı
Yeni Şafak
4 yanlış 1 doğruyu götürdü!
4 yanlış 1 doğruyu götürdü!

Emine Genç, altmış yedi yaşında, hem şair hem ev hanımı. Bu yıl YGS'ye giren yaşlı aday olan Genç'in hayatı ve azmi görenleri şaşırtıyor. 11 yaşında şiir yazmaya başlayan Genç, Başbakan Erdoğan'ın da takdirini kazanmış bir isim. Ortaokulu dereceyle bitirip diplomasını dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Çelik'in elinden alan yaşlı kadın, lise mezuniyetinde ise Başbakan Erdoğan'ın elinden diploma almak istediğini söyledi. Sınava gazetelerin verdiği soru kitapçıklarıyla hazırlanan Genç, matematik ve fen sorularında zorlandığını belirtti. Genç sınav sürecini şöyle anlattı: 'Bir de yanlışın doğruyu götürdüğünü bilmiyordum. Bu zararıma oldu. Benim için bu sınava girmek çok önemliydi, rahattım. Sınava tek başıma gittim. Uzun pasajları hiç zorlanmadan okudum, çünkü seri okumaya alışkınım. Oğlum ve kızım bilgisayar çağı çocukları olduğu için onlar uzun pasajlardan şikâyetçiydiler.'

HAYALLERİNİN PEŞİNDE

Hayallerinin peşinde koşan 74 yaşındaki Sabri Mamati, ilerlemiş yaşına rağmen, çocukluk düşünü gerçekleştirebilmek için Akdeniz Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olan Sabri Mamati, çocukluğundan beri hayallerini süsleyen avukatlık için ilk adımı 1979 yılında 40 yaşındayken üniversite sınavına girerek attı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan ve kayıt yaptıran Mamati, görevinin yoğunluğundan dolayı sınavlara giremediği için eğitimini tamamlayamadı. Mamati, 2 yıl önce aftan yararlanarak üniversiteye geri döndü.

Torunlar mezun sıra bende

Sınava, Gaziosmanpaşa Plevne Lisesi'nde giren Emine Genç, kendisini yaşından dolayı eleştirenlere 'Ben tescilli gencim. Soyadım bile Genç' diyerek cevap veriyor. Bugüne dek çok öğrenciyi üniversite sınavına girmek için teşvik eden Genç, torunlarını da okullarından mezun ettirdikten sonra bu kez sıranın kendisine geldiğini belirtti. Genç, üniversitedeki hedefinin ise iletişim fakültesi olduğunu söyledi.

Defterlerimi hâlâ kaplıyorum

Yatay geçişle Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptıran Sabri Mamati, birinci sınıfta tüm derslerini başarıyla geçerek ikinci sınıfa başladı. Mamati, hayatının her kademesinde disipline önem verdiğini, derslere bir saat önce gelip ödevlerini de zamanında yaptığını söyledi. 'Defterlerimi ve kitaplarımı ilkokulda gördüğüm gibi kaplıyorum, notlarımı düzenli şekilde tutuyorum' diyen Mamati, üniversitede 20'li yaşlardaki öğrencilerle uyum içinde öğrenim gördüğünü anlattı: 'İlk gördüklerinde bana 'amca' diyorlar, tabii buna kızıyorum. 'Amca yok, ağabey var' diyorum. Hem hocalarımla hem diğer öğrencilerle iyi ilişkiler içindeyim. Onlar beni, ben de onları seviyorum. Öğrenciler zaman zaman hayatımı merak edip sorular soruyor. Bu benim de hoşuma gidiyor. Öğrenciler için iyi bir örnek olduğumu düşünüyorum.'

Gençler okulun kıymetini bir bilse

Çankırı'da ailevi nedenlerle ortaokuldan sonra eğitime ara veren 70 yaşındaki Cevat Tuncay da yıllar sonra başladığı lisede azmiyle öğrencilere örnek oluyor. Çankırı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 2. sınıf öğrencisi Tuncay, 'Özverili şekilde can-ı gönülden çalışarak diploma alıp lise mezunu olmayı istiyorum. Şimdiki gençlerimiz okulun kıymetini bilmiyor. Huzura ermek ve o diplomayı almak için gençler arasındayım' diyor.


11 yıl önce