|

40 bin polisin başını yaktılar

Polis teşkilatındaki 250 bin civarındaki polis memurundan yaklaşık 40 bininin Emniyet Müdürlüğü ile mahkemelik olduğu öğrenildi. Emniyet-Sen Başkanı Çelik, 'Paralel yapı, tasfiye için disiplin cezası vererek ya önünü kesiyor ya da meslekten ihracını sağlıyor' dedi

Aybike Eroğlu
Aybike Eroğlu
00:00 - 8/02/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:50 - 7/02/2014 Cuma
Yeni Şafak
40 bin polisin başını yaktılar
40 bin polisin başını yaktılar

Polis memurlarına yönelik disiplin cezaları adeta tasfiye için bir araç haline geldi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2011'den bu yana 15 bin 330 polis memuruna çeşitli konularda disiplin cezası verildi. Son 1,5 yılda meslekten ihraç edilen polis sayısı 2 bin 92'ye ulaştı.

Emniyet-Sen Genel Başkanı İrfan Çelik, disiplin cezası alan polis memuru toplam sayısının ise yaklaşık 40 bin olduğunu kaydetti. Emniyet Genel Müdürlüğü son 1,5 yıl içerisinde işkence ve kötü muameleden dolayı meslekten çıkartılmayı gerektirecek bir suç işlenmediğini açıkladı. Diğer disiplin suçlarıyla ilgili ise toplam 495 polis memurunun meslekten ihraç edildiği belirtildi.

TASFİYE YÖNTEMİ

Disiplin suçlarıyla ilgili süreç hakkında bilgi veren Çelik, 'Emniyet disiplin tüzüğünde ihraç gerektiren 52 madde var. Devlet memurluğundan çıkarma kanununda ise 8 madde yer alıyor. Disiplin tüzüğü oldukça sert. O tüzük uygulanarak sistemin istemediği kişiler tasfiye edilebiliyor. Polis memuru yolda yürürken, 'Polis memurunun hal ve hareketlerine uymayan davranışlar' maddesine istinaden disipline sevk edilebiliyor. Amir tarafından uyarı cezası alan polis memuru, istihbarat, KOM, terörle mücadele gibi kritik şubelere de yerleşemiyor' diye konuştu.

CEMAAT FİŞLEDİ

Disiplin cezalarının özellikle istihbarat, KOM, terörle mücadele gibi şubelerde çalışmaya aday yetenekli personele uygulandığına dikkat çeken Çelik, 'Polisin içindeki paralel yapı, polis kendi gibi düşünmüyorsa tasfiye etmek için disiplin cezası vererek ya önünü kesiyor ya da meslekten ihraç edilmesini sağlıyor' dedi. Polis memurlarının cemaat tarafından fişlendiğini anlatan Çelik, meslekten çeşitli sebepler bahane edilerek ihraç edilen polis memurlarının disiplin affı beklediğini de kaydetti. Çelik, 'Bir af durumunda yaklaşık 40 bin kişinin sicili temizlenecek. Bu sicil temizleme işlemi yapılırsa İstihbarat ve KOM Şubede çalışacak kişilerin önü açılacak' diye konuştu.


10 yıl önce
default-profile-img