|

550 Bölge Vekil

Başbakan Erdoğan''ın gündeme getirdiği ''dar bölge seçim sistemi'' Meclis''teki parti sayısını çoğaltmanın yanında, katılımcılığı da artıracak. 550 vekil için Türkiye''nin 550 bölgeye ayrılacağı sistem, parlamento üyelerini de daha özgür kılacak

İlhan Toprak
00:00 - 20/04/2014 Pazar
Güncelleme: 19:40 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
550 Bölge Vekil
550 Bölge Vekil

Başbakan Erdoğan''ın, teşkilatıyla yaptığı değerlendirme toplantısında dile getirdiği ''dar bölge seçim sistemi'' temsilde adaletin sağlanması için önemli bir adım olarak gündemde. Hükümetin hazırladığı ''demokratikleşme paketi''nde de seçimlere yönelik tercihler arasında yeralan ''dar bölge'' sistemi, her vatandaşın Meclis''te kendisini kimin temsil ettiğini ismen bilmesi anlamına geliyor. Çünkü bu sistemde, TBMM''deki milletvekili sayısı kadar seçim bölgesi oluşturulacak.

131 BİN VATANDAŞA 1 VEKİL

Dar bölge seçim sisteminde Türkiye, seçilecek milletvekili sayısı kadar ''seçim bölgesi''ne ayrılacak ve her bölgeden bir milletvekili seçilecek. TBMM''de 550 milletvekili olduğunu düşünürsek Türkiye de 550 seçim bölgesine ayrılacak. Her seçim bölgesinden 1 vekil seçilecek. Bu durumda Türkiye''nin nüfusunu 72 milyon olarak kabul edersek, yaklaşık 131 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Nüfusu 131 binden az olan iller içinse (örneğin Bayburt gibi) il geneline 1 milletvekili düşecek. Nüfusu 131 binden fazla olan yerleşim yerlerinde ise nüfusun 131 bine bölünmesiyle elde edilecek sayı kadar milletvekili düşecek.

TEK VEYA İKİ TURLU OLABİLİYOR

Dar bölge sisteminde seçimler tek turlu yapılabileceği gibi iki turlu da yapılabiliyor. İki turlu olursa, ilk turda yüzde 51 alan, olmazsa ikinci turda en fazla oy alan adaylar milletvekili olacak. Tek turlu bir model benimsenirse, en fazla oy alan kişi, milletin temsilcisi olarak Meclis''e gidecek. Sistemin en önemli artısı ise, kendi bölgesinden seçilen bir vekil, tekrar seçilebilmek için parlamenter olarak yaptığı icraatların hesabını vermek zorunda olacak. Kendisini her an seçmenine hesap vermeye zorunlu hissedecek olan milletvekili halkın tepkisini çekecek yasa tasarılarına olumlu oy vermeye cesaret edemeyecek.

Her partiye yer var

Başbakan''ın çağrısıyla yeniden gündeme gelen ''dar bölge seçim sistemi'', katılımcı demokrasiye ve toplumda örgütlenmenin gelişmesine katkı sağlayacak. Millet, seçtiği vekiline sorunlarını aktarırken topluca hareket edebilecek. Böyle olunca milletvekilleri seçmenine zaman ayırıp sorunların çözümüne daha fazla eğilmeye mecbur kalacak. Ayrıca, parti liderlerinden daha çok, vatandaşların oylarının ön plana çıkacağı sistemle Meclis''te ''parti grup kararı'' alabilmek çok zor hale gelecek. Milletvekili, hesabını parti liderine değil kendisini seçen seçmene vereceği için parti başkanlarının milletvekilleri üzerlerindeki yaptırımı azalacak. Diğer yandan, sistemin en önemli artılarından biri de, daha çok sayıda partinin Meclis''te temsiline imkan tanıması. Güçlü olan partinin yanısıra güçlü adaylara da kolaylıkla seçilme imkanı sağlayan ''dar bölge'' ile birlikte BBP, SP, DSP, Hüda-Par, DP gibi partilere de TBMM yolu açılacak.

10 yıl önce
default-profile-img