|

80 bin telefonun 79 bini küfür

Başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken 112 Acil Servis'in İstanbul ekibi günde ortalama 80 bin çağrı alıyor. 112'nin Başhekimi Metin Arslan, bunun sadece bin tanesinin sağlık problemlerinden kaynaklandığını belirtirken gelen onbinlerce küfür telefonundan şikayetçi.

Gül Kirelko
00:00 - 13/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:41 - 13/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
80 bin telefonun 79 bini küfür
80 bin telefonun 79 bini küfür

BBP lideri Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında İHA muhabiri ile 112 görevlisi arasındaki diyalog Acil Servisi bir anda Türkiye'nin gündemine getirdi. 112 Acil Servis ekibi kolunu inciten NATO Genel Sekreteri Rasmussen'e ilk müdahalede ve ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretinde de öne çıkmış. Başarılarının sırrını personel eğitimine ve teknik altyapıya bağlayan 112 Acil Servis Başhekimi Metin Arslan, “Araçlarımızın hepsinde navigasyon cihazı var. Bu nedenle adresi aramıyoruz.

OBAMA'NIN DOKTORU

Adresten hastanın geçmiş öyküsüne kadar her şey sistemizde yüklü. Bu bilgiler hastaneye anında ulaşıyor” diyor. Arslan'ın verdiği bilgiye göre İstanbul'da 120 istasyonda 151 ambulans ve 2 bin personelin çalışıyor. Arslan, hergün gelen onbinlerce küfürün ise 112'nin en büyük derdiği olduğunu ifade ediyor: “Günde yaklaşık 80 bin çağrı alıyoruz.

Bin tanesi sağlık problemleri için oluyor. Geri kalanı ise asılsız. Vatandaşlar, küfretmek ve hakaret etmek için 112'yi arıyor. Sahada trafikle, telefonda küfürlerle uğraşıyoruz. Bu da çalışanlarımızın moralini çok bozuyor.”

Metin Arslan'ın Acil Servis'in altyapısının ABD Başkanı Obama'nın doktorunu da çok etkilediğini anlatıyor: “Obama Türkiye'ye gelmeden önce doktoru gelip bizi ziyaret etti. Obama'yı bize emanet edip edemeyeceğini merak ediyordu. Gözleriyle gördü, nasıl çalıştığımızı ve donanımızı görünce rahatladı. Başarılı çalışmalarınızı ABD'de de anlatacağım.”

İLK DENEYİM KONSOLOSLUK

112 Acil Sağlık ekibinden Dr. Burcu Tekirgöz mezun olduktan hemen sonra başladığı görevinde ilk deneyimini ABD Başkonsolosluğu'na yapılan terör saldırısıyla yaşamış. 'Çatışma çıktı' anonsundan 1 dakika sonra konsolosluğa varan Tekirgöz, çatışmanın tam ortasında yaptığı kalp masajıyla hafızalara kazınmıştı.

O güne geri dönen Tekirgöz şunları anlattı: “Çatışmanın yeni bittiği belli oluyordu. Yaralılara ilk müdahaleyi yaptık. İki yaralıyı ambulansla hastaneye gönderdim. Polislerin haricindeki iki kişide de güvenlik üniforması vardı. Meğerse teröristlermiş. Onlara da müdahale ettim. Birisinin üzerinde bir paket vardı. Şüphelenmeden paketi kaldırıp kenara koydum. Ancak onlar çoktan ölmüşlerdi.”


Motorize ambulans geliyor

112 Acil Servis Başhekimi Metin Arslan önümüzdeki günlerde İstanbul'da motorize ekiplerin de devrede olacağı müjdesini verdi. Arslan “Yoğun trafikte giremediğimiz yerlere motorize ambulanslarımız ulaşacak. Motorlar donanımlı ve acil müdahale çantalarıyla yüklü olacak. 5 motorize ekip İstanbul'da tarafiğin en kilit noktalarında görevli olacak” diye konuştu. 112'nin hava ambulanslarından küvezli ambulanslara kadar her türlü hizmet ağı bulunuyor. Denizdeki çağrılara da hemen ulaşıyorlar.


Benim adım Rasmussen, çok ağrım var

Rasmussen'in çıkan omzuna müdahale eden 112 ekibinden Dr. Hakan Gürsaç 2 dakikada hastaneye ulaştıklarını söyledi: “Protokol görevlisinin omzu çıktığı söylendi. Çırağan'da saray tarafına geçtik. Kendini tanıttı. 'Ben Rasmussen. Çok ağrım var' dedi. Damar yolunu açıp, ağrı kesici yaptık. Hastanede de ekip hazır edildi. Zaten Dışişleri Bakanlığı problem olduğunda görevli hastaneler Taksim İlk Yardım veya Şişli Etfal Hastanesi demişti.”



15 yıl önce