|

ABD Şehitlerin ve teröristlerin isimlerini istedi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Güneydoğu kökenli siyasetcilerden çatışmalarda öldürülen PKK'lıların ve şehit ailelerinin isimlerini isteyerek onları ziyaret etmek istediklerini söyledi.

Anka
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:33 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Şehitlerin ve teröristlerin isimlerini istedi
ABD Şehitlerin ve teröristlerin isimlerini istedi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un aralarında AKP'nin Güneydoğu kökenli milletvekillerinin de bulunduğu bazı siyasetçilerden öldürülen PKK'lıların ve şehit ailelerinin isimlerini isteyerek onları ziyaret etmek istediklerini söylediği öğrenildi.


ABD Büyükelçisi Ross Wilson, PKK ile ilgili durum konusunda bilgi toplamak üzere Türkiye'ye gelen Kongre Üyesi Chris Shays'in, Güneydoğu seyahati öncesi bazı milletvekillerini konuta davet etti. AKP Diyarbakır Milletvekilleri İhsan Arslan ile Abdurrahman Kurt, AKP Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, HAK-PAR Genel Başkanı Sertaç Bucak, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, Diyarbakır eski Milletvekili Mesut Değer ve Haşim Haşimi ile dün kahvaltıda bir araya gelen Wilson, Kongre Üyesi Shays ve ABD'li yetkililerin tüm katılımcılara tek tek Kürt sorunu hakkında görüşlerini sordukları öğrenildi.

ANKA'nın edindiği bilgilere göre ABD Büyükelçiliğinde yapılan Kürt zirvesinde şu konular gündeme geldi:

-ABD'li yetkililer Kürt siyasetçilerinden Kürt sorunu çerçevesinde PKK'nın silahsızlandırılması, DTP hakkında açılan kapatma davası gibi konularda görüşlerini sordular.

-Görüşmede ABD'liler PKK'nın silahtan arındırılması ve Kürt sorununun şiddet dışı yollarla çözülmesi gerektiğini ifade ettikten sonra fazla bir yorum yapmayarak katılımcıları dinlemek istediklerini belirttiler.

-ABD'liler tüm konuşmacıları tek tek dinleyerek not tuttular. Fazla bir yorumda bulunmadılar.

-Tüm katılımcılar PKK'nın silahtan arındırılması gerektiğini, şiddetin Kürt sorunun çözümünde engelleyici bir unsur olduğunu, sorunun ancak Türkiye'nin bütünlüğü içinde çözülebileceğini ilettiler. Devletin de Kürtleri memnun edecek, Kürt kimliğine ve kültürüne saygılı bir anlayış içine girmesi gerektiğini belirttiler.

-AKP milletvekilleri dışındaki katılımcılar PKK'nın silah bırakması için genel af ilan edilmesini istediler. Silah bırakan PKK'lıların sivil hayata alışabilmeleri için projeler geliştirilmesi gerektiğini belirttiler.

-AKP Milletvekilleri yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi vererek yeni anayasanın daha katılımcı ve çoğulcu olacağını ifade ettiler. Hükümet olarak Kürtler lehine gerek ekonomik alanda gerek siyasi alanda rahatlatıcı adımların atılabileceklerini bildirdiler.

-ABD'liler özellikle Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu'da incelemelerde bulunmak istediklerini ve bu çerçevede hem ölen PKK'lıların hem de şehitlerin aileleriyle görüşmek istediklerini belirterek katılımcılardan kendilerine isim vermelerini istediler.

-Katılımcılar da Diyarbakır'da İnsan Hakları Derneği ve Şehit Aileleri Derneği'nin bulunduğu Valilik aracılığıyla bu dernekler üzerinden ulaşabilecekleri önerisini sundular.

DTP ŞİDDETLE ARASINA MESAFE KOYAMADI

Görüşmenin ardından AKP'li milletvekilleri bir açıklama yapmazken HAK-PAR Genel Başkanı Sertaç Bucak ve KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, ANKA'nın sorularını yanıtladı.

HAK-PAR Genel Başkanı Sertaç Bucak, ABD'nin Türkiye'nin çok önemli bir müttefiki olduğunu belirterek görüşmenin çok doğal olduğunu söyledi. Bucak “Ben, Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçildiğinde gittim kutladım ve görüşme talebimizi dile getirdim, 2 aydır bekliyorum henüz daha bir yanıt gelmedi. Ama ABD'liler bizi ciddiye alıp görüşlerimizi sordular” dedi.

KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ise ABD'nin Kürt sorunun çözümü konusunda şiddete karşı bir tutum içinde olduğunu ifade ederek, toplantıya şiddet karşısındaki Kürt siyasetçilerinin çağrılmış olabileceğini söyledi. Elçi, “DTP tüm çağrılara karşın PKK ile arasına mesafe koymadı. Bu nedenden dolayı ABD, onları toplantıya çağrılma ihtiyacı hissetmemiş olabilir” diye konuştu.

ABD Büyükelçiliği'nin gelecek günlerde farklı siyasetten kişilerle bir araya gelerek Kürt sorununu konuşacakları öğrenildi.

16 yıl önce