|

AB'ye 'evet' ABD'ye 'hayır'

MetroPOLL Araştırma Merkezi'nin anketine göre Türk halkının yüzde 53,8'i Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklerken, yüzde 45 oranında da ABD'yle ilişkilerin azaltılmasını istiyor.

İstihbarat Servisi
00:00 - 26/08/2007 Pazar
Güncelleme: 02:06 - 26/08/2007 Pazar
Yeni Şafak
AB'ye 'evet' ABD'ye 'hayır'
AB'ye 'evet' ABD'ye 'hayır'

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Ağustos ayında Türk halkının Siyasi Partilerin durumuna ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla bir anket yaptı. Ankette 12 ilde toplam bin 296 kişi ile görüşerek 22 Temmuz seçimlerinden sonraki günlerde halkın politik, sosyal ve ekonomik nabzı tutuldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 53,8'i Türkiye'nin AB'ye üye olmasını isterken, yüzde 39,5'i üye olmasına olumlu bakmadığını ifade etti. Yeni oluşacak AK Parti Hükümeti'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri nasıl olmalıdır sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 46,2'si ilişkilerin daha da yoğunlaştırılarak geliştirmesini isterken; yüzde22,3'ü bugünkü gibi devam etmesini, yüzde 25,1'i ise ilişkilerin azaltılmasını istediğini söyledi.

Katılımcıların çoğunluğu Türkiye'nin AB'ye üye olmasını isterken Türkiye'nin ABD ile daha az ilişki kurmasını isiyor. Katılımcıların yüzde 45,1'i AK Parti Hükümeti'nin, ABD ile ilişkileri azaltmasından yana olurken sadece yüzde 21, 6'sı ABD ile ilişkileri daha da yoğunlaştırılarak geliştirilmesini istiyor

GÜL'E BÜYÜK DESTEK

Araştırmaya katılanlara Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığıyla ilgili de soru yöneltildi. Sonuç yüzde 68,4'ü Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olmasını olumlu bulurken sadece yüzde28'i ise olumlu bulmadı. Ak Partili seçmenlerin yüzde 93,3'ü, SP'lilerin yüzde 75'i, DTP'lilerin yüzde 63,6'sı, DP'lilerin yüzde 53,8'i ve MHP'lilerin yüzde 51,6'sı Abdullah Gül'ün adaylığını desteklediğini ifade etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 71,9'luk bir kesimi Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olması halinde Türkiye'de laikliğin tehlikeye girmeyeceğini düşünürken, katılımcıların yüzde 75'i de Cumhurbaşkanının eşinin başörtülü olmasını sakıncalı bulmadığını söyledi.

EKONOMİ İYİ YOLDA

Yine araştırmaya göre geçen 5 yıllık AK Parti Hükümeti döneminde Türkiye'nin ekonomik durumu ile ilgili olarak araştırmaya katılanların yüzde15'i ekonominin çok iyiye gittiğini, yüzde 40,9'u iyiye gittiğini, yüzde 22,2'si ekonomik şartların değişmediğini, yüzde 21'i ise kötüye gittiğini düşündüğü belirlenmiştir. Dolayısıyla halkın yüzde 55,9'u ekonominin iyiye gittiği kanaatindedir. Bu kanaatin seçim sonuçlarına yansıdığı anlaşılmaktadır.


17 yıl önce
default-profile-img