|

Ağabeyimiz Türkiye bölgede

Ürdün Başbakanı Abdullah Ensar, Türkiye'deki değişimden çok memnun olduklarını belirterek 'Çünkü bu sayede ağabeyimiz bölgeye geri döndü' diye konuştu. AB ile ilişkilerinin, Türkiye'nin Ortadoğu ile ilgilenmesine engel olmadığını vurgulayan Ensar, 'Küçük bir ülke olarak, Türkiye'nin bu bölgede varlığına herkesten daha çok bizim ihtiyacımız var' dedi.

Hilal Kaplan
00:00 - 26/02/2013 Salı
Güncelleme: 01:06 - 26/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Ağabeyimiz Türkiye bölgede
Ağabeyimiz Türkiye bölgede

Ürdün, sancılı bir süreçten geçiyor. Yürütme ve yasama alanında mutlak otoriteye ve meclisi feshetme yetkisine sahip monarşi rejimiyle yönetilen ülke, doğal olarak Arap Uyanışı sürecinden etkilenmiş. Özellikle IMF ile yapılan ve şartları gizli olan stand-by anlaşmasından sonra akaryakıt ve bağlantılı ürünlere yapılan yüksek zamlara tepki olarak halk sokaklara çıktı. Kral II. Abdullah, Mübarek ve Esed gibi liderlerden farklı olarak reform yapacağı sözünü verdi. Şimdilerde bu sözün ne kadar samimi olduğunun sınavı veriliyor. Ürdün devletinin daveti üzerine, yaklaşık iki yıldan bu yana devam eden reform sürecini gözlemlemek üzere başkent Amman'dayız. İlk defa toplu bir medya heyetini bu amaçla davet etmişler ve tercih edilen ülkenin Türkiye olmasının da ayrı bir anlamı var.

TÜRKİYE'DEKİ DEĞİŞİMDEN ÇOK MEMNUNUZ

Ürdün izlenimlerini daha sonra paylaşacağız ancak ziyaretimizin en önemli ayaklarından birisi Ürdün Başbakanı Abdullah Ensar'la yaklaşık bir saat süren görüşmemizdi. Başkent Amman'da bir grup Türk gazeteciye konuşan Ensar, sözlerine besmeleyle başladı. Türkiye'deki değişimden çok memnun olduklarını belirterek nedenini de 'Çünkü bu sayede ağabeyimiz bölgeye geri döndü' sözleriyle açıkladı. Ensar şöyle konuştu: 'Yeni Türkiye'nin -izninizle böyle adlandırmak istiyorum- rolünü her alanda önemli buluyoruz ve mutlulukla karşılıyoruz. Türkiye'ye kendine bölgede yer açmaya çalışan yabancı bir güç olarak bakmıyoruz. Bilakis mevcut politikasını, AB hedefiyle çelişmeyen, zeki ve stratejik bir bakış olarak değerlendiriyoruz. Biz küçük bir ulusuz ve bulunduğumuz bölge çok zorlu. Sizin bölgedeki varlığınıza ihtiyacımız var.'

BÖLGEDE SİZE İHTİYAÇIMIZ VAR

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin Ortadoğu ile ilgilenmesinin önünde bir engel oluşturmadığını vurgulayan Ürdün başbakanı, 'Küçük bir ülke olarak, Türkiye'nin bu bölgede varlığına herkesten daha çok bizim ihtiyacımız var' dedi. Ürdün'de 23 Ocak 2013'de yapılan parlamento seçimlerin, ülkede başlatılan siyasi reformlar sürecinde önemli olduğunu belirten başbakan Ensar, kayıtlı seçmenlerden % 57 den fazlasının seçimlerde oy kullandığını söyledi.

Abdullah Ensar, geçen yıl mevcut parlamentoyu feshedip, ülkede erken seçim çağrısı yapan Ürdün Kralı 2. Abdullah tarafından atanmış ve yeni hükümet kurulana kadar ülkeyi yönetmekle görevlendirilmişti.

İlk defa bağımsız seçim yapıldı

Ürdün, çalkantılı sürecinde üç başbakan değiştirdi. Geçtiğimiz ay, ilk defa bağımsız bir seçim komitesi gözleminde seçimler yapıldı. Ancak ülkedeki en güçlü muhalefet olan Müslüman Kardeşler bağlantılı İslamî Eylem Cephesi, seçim kanunundaki haksızlıkları öne sürerek seçimleri boykot etti. Şimdi sıra hükûmetin kurulmasında. Başbakan seçimi, ilk defa Kral'ın atamasıyla değil, meclisteki gruplar ile Kraliyet Ofisi Başkanı arasında süren istişarelerin sonrasında gerçekleşecek. Bu surecin ne kadar Kral'dan bağımsız yürüyeceği tartışmalı olsa da, altı aydır Başbakanlığı yürüten Ensar'ın, görevine devam etme şansı yüksek görülüyor.


11 yıl önce
default-profile-img