|

AİHM''den Kıbrıs ikiyüzlülüğü

Çetiner Çetin
00:00 - 13/05/2014 Salı
Güncelleme: 23:53 - 12/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
AİHM''den Kıbrıs ikiyüzlülüğü
AİHM''den Kıbrıs ikiyüzlülüğü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs konusunda Türkiye''yi rekor tazminata mahkum etti. AİHM, Kıbrıs Rum yönetiminin 22 Kasım 1994''deki başvurusu nedeniyle açılan davada, Türkiye''nin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı''ndan dolayı 90 milyon avro tutarında manevi tazminat ödemesine karar verdi. Dava, Rum yönetimi tarafından 1974''teki harekattan sonra 1491 Rum vatandaşının kaybolduğu ve 211 Rum vatandaşının da yerlerinden edildiği gerekçesiyle açılmıştı. Kıbrıs Rum Kesimi''nin 1974-1975 ve 1977 yıllarında Türkiye Cumhuriyetine açtığı davaları sadece bir rapor olarak arşivlerine gönderen AİHM, Rum kesiminin 1994 yılında açtığı davayı genişleterek ve Rum kesimi ile yaşanan tüm siyasi sorunları içine alarak 2001 yılında esasa ilişkin kararını vermişti.

DAVA SONUCU İLK

Rum kesimi, 2011''de davanın manevi tazminat kısmının yeniden görülmesi için yeniden başvuru yaptı. Mahkeme Türkiye''yi KKTC ile Rum kesimi arasındaki müzakerelerin devam ettiği bir süreçte skandal bir kararla tazminata mahkûm etti. Bu karar ilk kez bir devletin bir başka devlete tazminat vermesi anlamına geliyor.

İKİYÜZLÜLÜK

Türkiye için alınan bu ilk kararın siyasi bir karar olduğu daha önceki örneklerinden de ortaya çıkıyor. Zira İrlanda''nin İngiltere''ye açtığı, Danimarka''nin Türkiye''ye mülteci sorunundan dolayı açtığı kararları rafa kaldıran AİHM Kıbrıs dosyasını geniş ölçekli bir şekilde 13 yıl aradan sonra siyasi bir karara bağladı.

Ermeni davasına emsal çabası

Başbakan Erdoğan''ın Ermenilere taziye mesajının ardından Türkiye 100 yıllık bir sorunda önemli bir parantezi kapatırken, Avrupa''daki bazı lobilerin bu acıyı bir kez daha kanatmak için uğraştığı ortaya çıktı. Normal koşullarda 2. Dünya Savaşı sonrası meydana gelen olaylara bakan AİHM''de görev alan 47 yargıçtan 3''ün Fransa''daki bazı Ermeni kurumları ile görüşme trafiği içinde olduğu belirtiliyor. AİHM uygulamalarına göre Türkiye''ye dava açması imkansız olan bazı Ermeni ailelerin, Kıbrıs davası emsal göstererek dava açma hazırlığı içinde olduğu kaydedildi. 1915''deki tehcir''de ölenler için Mahkemenin bir karar almasının mümkün olmadığı belirtilirken, Ermenilerin mallarından kaynaklanan mağduriyeti gerekçe gösterecekleri belirtiliyor. AİHM''deki 3 yargıcın da ''Halen Süreklilik Gösteren hak mağduriyeti'' gerekçesi ile Ermenilerin mallarına karşın tazminat dava açması için bir yol arayışı içine olduğu belirtiliyor.


10 yıl önce