|

Aile hekimine zorunlu hizmet kalkıyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimlerine uzaktan eğitimle uzmanlık eğitimi imkanı ve mecburi hizmetten de muafiyet hakkı verileceği müjdesini verdi. Yeni Şafak'a konuşan Müezzinoğlu, 'Özel hastahanelere sezaryende yüzde 60'ın üzerine çıktıkları takdirde kadro vermeyeceğiz' dedi.

Elif Özlem Karataş
00:00 - 2/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:47 - 1/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Aile hekimine zorunlu hizmet kalkıyor
Aile hekimine zorunlu hizmet kalkıyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Yeni Şafak Gazetesi Ankara bürosunda, Genel Yayın Yönetmenimiz İbrahim Karagül, Ankara Temsilcimiz Abdulkadir Selvi, Haber Müdürümüz Kazım Canlan ile kahvaltıda biraraya geldi. Sağlık alanında yapılacak yeni düzenlemelerden bahseden Müezzinoğlu, doğum yaptırmada sezaryen oranı yüzde 60'ın üzerinde çıkan özel hastahane doktoruna kadro verilmeyeceğini dile getirdi. Aile hekimlerine de bir müjde veren Müezzinoğlu, düzenlenecek bir Kanun Hükmünde Kararname ile pratisyen aile hekimlerinin görevlerini yaparken uzaktan eğitim aracılığı ile ihtisaslarını alabileceklerini dile getirdi.

ANTİBİYOTİĞİ ÇOK YAZANA NEGATİF PERFORMANS

Ülkede antibiyotik kullanma oranlarının düşmesi için harekete geçtiklerini dile getiren Müezzinoğlu, aileleri bilgilendirme çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Antibiyotiğin hastalık üst sınıra geldiğinde alınması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, bireylerin antibiyotik yazan doktora 'Şart mı' diye sorarak bu bilinci oturtmaları gerektiğini söyledi. Bu kapsamda tüm reçeteleri izlediklerini belirten Müezzinoğlu, hekimlerin yazdığı reçetelerde antibiyotik oranının yüzde 50'yi geçmesi halinde kendisine, eğitim esaslı bilgilendirme yapılacağını ifade etti. Müezzinoğlu, hekimlerin fazla antibiyotik yazmaya devam etmeleri halinde, sonraki süreçlerde menfi performans uygulamayı da planladıklarını açıkladı.

MECBURİ HİZMETTEN MUAF OLACAKLAR

Müezzinoğlu, aile hekimlerinin yüzde 90'nına yakınının pratisyen olması nedeniyle bir düzenleme yaptıklarını, bu kapsamda düzenledikleri bir Kanun Hükmünde Kararname ile bu hekimlere görev yaparken uzaktan ihtisas eğitimi alma imkanı getireceklerini dile getirdi. Bu kapsamda mecburi hizmet var diye eğitime çekingen yaklaşan hekimler için de bir düzenleme yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, 'Düzenlemeyi yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunacağız, Meclis kabul ederse, bu hekimleri mecburi hizmetten de muaf tutmayı düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

Ayda 2 defa 8 saat nöbet

Hekimlerin alacağı eğitimin bir parçasının da nöbet uygulaması olduğuna değinen Müezzinoğlu, hekimlerin esnek saatlerde hastahanelerde ayda 2 defa 8'er saat nöbet tutacaklarını kaydetti. Aile hekimlerinin hastahanede nöbet tutmasıyla ilgili olarak Müezzinoğlu, 'Zaten akşam saat 9-10'da gelen hastaların çoğunluğu poliklinik hastası. Aile hekimleri bu hastalara bakarken, acil hekimi de acillere bakacak' dedi.

Paket topluma nefes olacak

Demokratikleşme paketini de değerlendiren Bakan Müezzinoğlu, 'Toplumu ciddi düzeyde, bireysel hak ve özgürlükler anlamında nefes aldıran bir süreç. Daha iyisi mutlaka 3-5 yıl sonra olacaktır, olmalıdır da. Bu yolculuk bence sağlıklı bir yol haritasına girdi. Ama yeterli mi kısmı, bugün için yeterli. Yarın için yenilere ihtiyaç olacaktır' şeklinde konuştu.

Yüksek sezaryene kadro yok

Aynı şekilde kadın doğum doktorlarının sezaryenli doğum oranlarının takip edileceğini belirten Bakan Müezzinoğlu, sezaryen oranlarının bu yıl durağanlaştığını, ancak özel hastahanelerdeki doğumlarda oranların hala yüksek olduğunu belirterek, 'Özel hastahaneler kadro istiyor bizden. Kadrolarda, sezaryende yüzde 60'ın üzerine çıkanlara, haketse de kadro vermeyeceğiz. Yüzde 60'ın altına in kadronu al. Yüzde 50'nin altına in, ilave kadro verelim' şeklinde konuştu.


10 yıl önce