|

Akçakale'ye Suriye bombası: 5 ölü

Şanlıurfa'nın Suriye sınırında bulunan Akçakale ilçesi dün arka arkaya düşen 4 top mermisiyle sarsıldı. Bir süredir muhaliflerin kontrolünde bulunan Tel Abyad'a Esed güçlerinin attığı bombalar Akçakale'de bir kadın ile bir anne ve 3 çocuğunun ölümüne neden oldu

Akçakale
00:00 - 4/10/2012 Thursday
Güncelleme: 01:14 - 4/10/2012 Thursday
Yeni Şafak
Akçakale'ye Suriye bombası: 5 ölü
Akçakale'ye Suriye bombası: 5 ölü

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde ateşlenen top mermileri, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde bir mahalleye düştü. Sınıra yakın Yeni Mahalle'deki Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) çevresinde bulunan bir eve isabet eden top mermisi iki aileden 5 kişinin ölümüne yol açtı. Bir anne ve 3 çocuğu ile olay yerinde bulunan bir kadının hayatına mâl olan bomba, aralarında polislerin de bulunduğu 10 kişinin ise yaralanmasına yol açtı. Yaralılar hastanelere kaldırılırken, olay yeri polis tarafından kordon altına alındı. Yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

ARKA ARKAYA 3 BOMBA DÜŞTÜ

Dün sınıra 200 metre mesafede bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin lojmanlarının olduğu bölgeye saat 15.30 sıralarında 3 top mermisi isabet etti. Beşşar Esed güçleri ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmaların devam ettiği Tel Abyad ilçesinden ateşlenen havan ya da top mermisinin ilk üçünde can kaybı yaşanmadı. İlk üç bombanın patlamasından yaklaşık bir saat sonra aynı bölgedeki Kazım Karabekir Caddesi'ne bir top mermisi daha düştü. Merminin birinin isabet ettiği evde 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bölgede patlama sonrası büyük panik yaşandı ve vatandaşlar kaçışmaya başladı.

3 ÇOCUK VE ANNELERİ İLE BİR KADIN ÖLDÜ

Yeni Mahalle'deki ilk patlamanın ardından ev ve işyerlerinde maddi hasar oluştuğunu aktaran Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, 'İkinci patlama aynı bölgeye yakın bir yere düştü. İlk belirlemelere göre 5 kişi öldü. Ölenler arasında 1 anne ile 3 çocuğu da var. Yaralılar arasında polis memurları da bulunuyor' dedi. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan da patlamada 5 kişinin öldüğü ve yaralıların da olduğu bilgisini verdi. Ambulanslarla Akçakale Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve burada müdahale yapılan yaralılar, daha sonra Şanlıurfa'ya sevk edildi. Yaralılar arasında bulunan 10 yaşındaki Meryem Timuçin'in sağ ayağından yaralandığı öğrenildi. Bu arada top mermilerinin düşmesi sonrası Akçakale'de hükümet konağına yürüyen bir grup bir süre slogan attıktan sonra dağıldı. Olayları takip eden Anadolu Ajansı Muhabiri Rauf Maltaş da grubun eylemi sırasında darp edildi.

Bölgeden kaçış başladı

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Rakka ile çevresindeki belde ve köylerin güvenlik güçlerince ağır ateş altına alındığı bildirildi. Bölgedeki aktivistler ve görgü tanıkları, Rakka'nın Tel Abyad beldesi ile Suluk, Hamame ve Türkmen köylerinin Esed yönetimine bağlı ordu birliklerince yoğun top ateşine tutulduğunu, halkın kitleler halinde güvenli bölgelere kaçmaya çalıştığını belirtti. Muhalifler, Rakka ve çevresinde durumun çok kötü olduğunu bildirdi. Birkaç belde ile birçok köyün Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolünde olmasından dolayı Esed güçleri bu bölgeleri tekrar geri almak için söz konusu yerleri birkaç haftadır yoğun top ateşine tutuyor.

Kaymakam ölümden dönmüş

Akçakale halkı, olaya tepki göstermek için kaymakamlığa yürüdü. Polisle karşılaşan kalabalık, kaymakamlık binasına girmek istedi. Kalabalığa polis ekipleri tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Olayda kaymakamlık binasının bazı camları kırıldı. Vatandaşları sükunete davet eden Kaymakam Eyüp Fırat, 'Kayıplarımız var, yaralılarımız var, sakin olun. İlk patlamadan sonra ikinci patlama benim aracımın arkasında meydana geldi. Olay yerinde inceleme yapıyordum' dedi.

30 ev tedbir amacıyla boşaltılmıştı

Saldırının ardından olay yerinde incelemelerde bulunan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 'Saat 16.30 sularında Suriye tarafından sınır bölgemize 3-4 tane top mermisi düştü, bunlardan bir tanesi boşalttığımız birinci bölgede değil, ikinci bölgede bir evimize isabet etti, maalesef 5 vatandaşımızı kaybettik' diyen Güvenç, ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diledi.

Olayda aralarında polis memurlarının da olduğu 10 kişinin yaralandığını, bunlardan 2'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade eden Güvenç, şöyle konuştu: 'Milletimizin başı sağolsun. Soğukkanlı olmak lazım, acımız ne kadar büyük olursa olsun sağduyumuzu kaybetmememiz lazım. Sayın Başbakanımız'ı bilgilendirdik. Ankara'da gerekli toplantıları yapıyorlar.' Bir soru üzerine ölenlerin iki aileden olduğunu kaydeden Vali Güvenç, ilçede bir süre önce sınıra yakın bölgede 30 evin tedbir amaçlı boşaltıldığını ve okuların da tatil edildiğini sözlerine ekledi.

Morg önünde hüzünlü bekleyiş

Saldırıda hayatını kaybeden 3'ü çocuk 2'si kadın 5 kişinin cenazesi, Akçakale Belediyesi'ne ait 2 cenaze aracıyla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek, morga konuldu. Otopsi işlemleri sürerken acılı ailelerde morg önünde göz yaşları içerisinde bekledi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ BELİRLENDİ

Bu arada Akçakale'de top mermisinin düşmesi sonucu ölen anne, 3 çocuğu ve bir kadının kimlikleri belirlendi. Alınan bilgiye göre, öğleden sonra meydana gelen patlama sırasında Yeni Mahalle'deki evinin önünde bulunan anne Zeliha Timuçin (39) ve çocukları Zeynep (8), Ayşegül (12) ve Fatoş Timuçin ile Gülşah Özer (40) olay yerinde hayatını kaybetti. Patlama sırasında yaralananların ise Meryem (10), Aysel ve Hatice Timuçin, Özlem Özer, Mustafa Berkant, Mehmet Sonuç, Şeyma Özer ile başkomiser Ali Çolak, polis memurları Deniz Çakır ve İskender Türker olduğu öğrenildi. Tedavileri devam eden yaralılardan 2'sinin hayati tehlikesinin bulunduğu, diğerlerinin ise sağılık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bu evde 5 kişi can verdi

Suriye ordusu tarafından atılan top mermisinin düşmesi sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği evde büyük çapta hasar oluştuğu görüldü. Alınan bilgiye göre dün 3 top mermisinin ilçedeki Toprak Mahsulleri Ofisi'ne isabet etmesinin ardından güvenlik güçleri çevre güvenliği aldı. Ofisin yanındaki Yenimahalle'de insanların evlerini boşaltmasının istendiği sırada, Suriye tarafından bir top mermisi daha atıldı. Bu top mermisi ise bir ev ile polislerin durduğu yere isabet etti. Mahalleyi boşaltan polis ekipleri, olay yerinde de inceleme yaptı. Top mermisinin düştüğü evde büyük çapta hasar oluştuğu görüldü.


12 years ago