|

Alman polisinin dövdüğü Türk genci tıbben öldü

Alman polisinin döverek komalık ettiği Türk genci Adem Özdamar'ın beyin ölümü gerçekleşti. Beyoğlu karakolunda ölen Nijeryalı Festus Okey için haklı olarak devreye giren AB ve BM'nin Özdamar'a sessiz kalması dikkat çekti. Alman STK'ları da Türk STK'ların Okey için gösterdiği hassasiyeti göstermedi.

İstanbul
00:00 - 3/03/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:02 - 3/03/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Alman polisinin dövdüğü Türk genci tıbben öldü
Alman polisinin dövdüğü Türk genci tıbben öldü

Almanya'nin Hagen kentinde Alman polisinin döverek hastanelik ettiği iddia edilen ve hastanede tedavi gören Adem Özdamar'ın beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Sol Parti Federal Milletvekili Hüseyin Kenan Aydın, Adem Özdamar'ın durumu hakkında bilgi almak için tedavi altında olduğu hastaneyi ziyaret etti. Aydın ziyaretten sonra yaptığı açıklamada, doktorların kendisine Adem Özdamar'ın beyin ölümünün gerçekleştiğini söylediğini belirtti ve 'Doktorlar aileden hastanın yaşam ünitesinden çıkartılması için izin vermesini talep ettiler' dedi.

Uyuşturucu kullandığı tahmin edilen ve iki hafta kadar önce annesine "Afrikalı iki zenci peşimde, beni öldürecekler" diyerek eve çağırdığı polisle birlikte karakola giden Samsunlu Adem Özdamar, 2 saat sonra ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış ve beyin ameliyatı geçirmişti.


BOĞAZINDA MORLUK VARDI

Ağabey Salih Özdamar, ameliyat sonrasında video kameraya aldıkları görüntülerde kardeşinin kolunda kelepçe izi ve boğazında morluklar görüldüğünü ifade etmişti. Hagen polisi ise açıklamasında Özdamar'ın aldığı uyuşturucunun etkisiyle bir anda herkese saldırmaya başladığını, bunun üzerine kemerle bir sedyeye bağlandığını, karakola çağrılan bir kadın doktorun önünde bir anda fenalık geçirerek bayıldığını ve komaya girdiğini" belirtmişti.


AB ve BM, Adem Özdamar için sessiz kaldı

Özdamar'ın karakolda komalık olması akıllara Beyoğlu karakolunda polis silahından çıkan kurşunla öldürüldüğü iddia edilen Nijeryalı Festus Okey'i getirdi. Avrupa Parlamentosu'ndan Vittorio Agnoletto, yazılı soru önergesi verdi. Olli Rehn cevabında Türkiye'de işkence ve kötü muamelenin tutuklamadan önce devam ettiğini iddia etti. Çeşitli STK'lar ve Afrikalı göçmenler protesto gösterileri yaptı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği hükümetten bilgi istedi. CHP'li Ali Özpolat, önerge verdi. Helsinki Yurttaşlar Derneği Okey'in ailesi için avukat tutacaklarını açıkladı.


Aile fişinin çekilmesini istemiyor

Adem Özdamar'ın ağabey Salih Özdamar kardeşini yaşama bağlayan fişin çekilmesi için onay vermeyeceklerini, olayı hukuksal yönden takip etmek üzere çalıştıklarını ve varsa sorumluların cezalandırılması için her şeyi yapacaklarını belirterek, 'Hastanın bağımsız bir bilirkişi tarafından incelenmesini talep ediyoruz' dedi.





16 yıl önce