|

'Anadolu Kartalı' gece uçtu

TSK unsurlarının katılımıyla Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirilen eğitimde gece şartlarında hakiki mühimmatla atışlar yapıldı

Aa
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 21:53 - 6/05/2008 Salı
Yeni Şafak
'Anadolu Kartalı' gece uçtu
'Anadolu Kartalı' gece uçtu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının katılımıyla Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirilen "Anadolu Kartalı 2008/1" eğitiminde gece şartlarında hakiki mühimmatla atışlar yapıldı.

F-16 ve F-4 savaş uçakları, senaryoya göre sınırdan geçeceği tespit edilen 80-100 kişilik terörist grubun bulunduğu kamptaki 13 hedefi, gece düzenlenen harekatta başarı ile imha etti.

Eğitim kapsamında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kuvvet komutanlarının katıldığı bugünkü "Seçkin Gözlemci Günü"nde gece harekatı gerçekleştirildi.

Harekatta, TSK'nın son dönemde kazandığı ve Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik hava harekatlarında kullandığı imkan ve kabiliyetler gece şartlarında bir kez daha gözler önüne serildi. Geçen yılki eğitimde ilk defa kullanılan gece görüş gözlüğü ile yapılan hakiki mühimmat atışları bu yıl da tekrarlandı.

Atışlarda, gece alçak irtifada uçuş ve hedefe hassas vuruş imkanı sağlayan LANTIRN sistemi ile SAR sistemi kullanıldı. 28 Nisan'da başlayan eğitim kapsamında 5-16 Mayıs arasında hava-yer, hava-hava, gece geri çekilme harekatı gibi eğitimler yapılacak. Bugünkü "Seçkin Gözlemci Günü"nde de gece hava harekatı görevleri icra edildi.

Eğitimde, gece görüş gözlüğü kullanılan LANTIRN sistemli F-16'lar, SAR sistemli F-4E 2020 savaş uçaklarıyla verilen görevler yerine getirildi. Senaryoya göre, cephe gerisinde eylemlerde bulunan terörist örgütün kahverengi ülkedeki ana kampında 80-100 teröristin hareket halinde olduğu tespit edildi.

Sınırı geçmek isteyen gruba baskın etkisiyle hava harekatı düzenlenerek, teröristlere ait kamp bölgesindeki 13 tesis imha edildi. İlk olarak Özel Kuvvetler Komutanlığına ait görev timi CASA nakliye uçağından paraşütle atlayarak hedef bölgesine sızdı. Görev timi, beraberinde lazer ile işaretleme ve mesafe ölçmeye yarayan "Engerek" sistemini de bölgeye ulaştırdı.

Daha sonra, 191. Filoya ait 2 F-16 uçağı iki hedefi tahrip etti. 162. Filodan bir F-16 iletişim binasını, 192. Filodan bir F-16 gece görüş gözlüğü ile haberleşme sistemini, 161. Filodan bir F-16 LANTIRN sistemi ile yönetim binasını, 181. Filoya ait uçaklar teröristlere ait sığınakları, 171 ve 111. filolara ait 2'şer F-4 uçağı da özel kuvvetlerin "Engerek"i kullanarak işaretledikleri 2 sığınak ve 2 mağarayı imha etti.

181 ve 161. filolara ait birer F-16 da ısıya güdümlü füzeler yardımıyla teröristlerin kullandığı 2 aracı vurdu.

Bir C-130 nakliye uçağından, harekat bölgesindeki özel kuvvetlere destek malzemesi ve teçhizat yardımında bulunuldu.

4 F-16, 2 Cobra taarruz helikopteri, 5 Skorsky genel maksat helikopteri ve bir Couger helikopteri, özel kuvvetler timini operasyon bölgesinden tahliye etti.

2 F-4 uçağının aydınlatma kandilleri ile harekat bölgesini aydınlatmasının ardından 32. Filoya ait uçaklar izli mermiler ile bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirdi.

113. Filoya ait bir uçak da harekatın ardından yapılacak bir değerlendirme için keşif uçuşu yaptı.

"Anadolu Kartalı 2008/1" eğitimine 61 F-16, 15 F-4, bir havada yakıt ikmal, bir keşif ve 2 nakliye uçağı, 2 saldırı, 8 genel maksat helikopteri katılıyor.

Tatbikatta 3. Ana Jet Üs Komutanlığı personeli dışında, 1020 personel görev alıyor.

Eğitimde MK-82, MK-84 genel maksat güdümsüz mühimmatı, lazer güdümlü bomba ile Maverick füzesi kullanılıyor.

Gece eğitiminde ilk kez lazerle yerden işaretleme kullanıldı. C-130 nakliye uçağından gece görüş gözlüğü kullanılarak malzeme atımı da bu eğitimde ilk defa başarıyla gerçekleştirildi.

TÜRK HAVA KUVVETLERİNİN GECE HAREKAT KABİLİYETLERİ

1. Hava Kuvveti Harekat Başkanı Hava Pilot Kurmay Albay Cüneyt Kavuncu, bu akşamki harekat öncesinde Türk Hava Kuvvetlerinin gece harekat imkanlarına ilişkin bilgi verdi.

Albay Kavuncu, yeni harekat konseptinin "her hava şartında ve 24 saat harekat imkanına sahip olmayı gerektirdiğini" belirtti. Gece düzenlenen hava harekatlarının "baskın" etkisini artırdığını ve "24 saat inisiyatifin elde tutulmasına sağladığını" vurgulayan Albay Kavuncu, gece harekatında taarruza yönelik sistemlerin kullanıldığı filolar hakkında bilgi verdi.

Albay Kavuncu, ABD'den alınacak yeni F-16 Blok 50 Plus uçakları ve F-16'ların modernizasyon projesinin ardından envanterdeki F-16'ların büyük bölümünde LANTIRN sisteminin bulunacağını bildirdi. Gece görüş gözlüğünün ilk kez Aralık 2007'de Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne yönelik hava harekatında LANTIRN ve SAR sistemleri ile kullanıldığını anlatan Albay Kavuncu, bu sistemlerin harekat etkisini artırdığını ve caydırıcılığa katkı sağladığını vurguladı. Müşterek planlanan "Anadolu Kartalı Eğitimi" ile harbe hazırlık seviyesinin daha üst düzeye çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Albay Kavuncu, "Anadolu Kartalı eğitimleri, Irak'ın kuzeyindeki başarıda temel teşkil etmiştir" dedi.

Albay Kavuncu, Irak'ın kuzeyine düzenlenen harekatların, gece şartlarında çok unsurlu olarak harekat icra edilebileceğini uluslararası kamuoyuna gösterdiğini ve Türkiye'nin caydırıcılığını pekiştirdiğini belirtti.


16 yıl önce