|

Anıtkabire resmi asılacak

Aa
00:00 - 28/12/2008 Sunday
Güncelleme: 10:29 - 28/12/2008 Sunday
Yeni Şafak
Anıtkabire resmi asılacak
Anıtkabire resmi asılacak

Eskişehir'de emekli öğretim elemanı Günseli Naymansoy'un ilk Türk kadın inşaat mühendisi ve Anıtkabir'in kontrol mühendisi Sabiha Gürayman'ın bir fotoğrafının Anıtkabir'e konulması talebiyle başvurduğu Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi olumlu bulduğu ve Anıtkabir'deki Hürriyet Kulesi'nde sergilenmesine karar verdiği bildirildi. Naymansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk'ün kızların Yüksek Mühendis Mektebine (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi'ne) alınması yönündeki

isteğiyle inşaat mühendisliğini seçen Gürayman'ın mezun olduktan sonra Anıtkabir'in yapımında kontrol mühendisi olarak çalıştığını anımsattı. Bir röportajında, “Bu görevi yerine getirmekle Türk kadınına çağdaş uygarlık yolunu açan Atatürk'e olan borcumun çok küçük bir bölümünü ödeyebildim” diyen Sabiha Gürayman'ın sadece mesleğinde değil spor alanında da kalıcı izler bıraktığını anlatan Naymansoy, “Fenerbahçe Voleybol Takımı'nda pek çok resmi maça çıkan Gürayman, takımının şampiyonluğunda da önemli rol oynamıştır” dedi.

“GENELKURMAY BAŞKANLIĞI TALEBİME OLUMLU YANIT VERDİ”

Naymansoy, aydın Türk kadını simgelerinden Gürayman'ın daha sonraki nesillerce de hatırlanması ve hak ettiği saygın yeri alabilmesi için kontrol mühendisliğini yaptığı Anıtkabir'e bir resminin konulmasını yürekten istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu doğrultuda Genelkurmay Başkanlığı'na Aralık ayının başında mektupla müracaat ettim. Genelkurmay Başkanlığı'nın talebime olumlu yanıt verip bunu yerine getireceğini yazıyla tarafıma bildirmesi, bir Türk kadın mühendis olarak beni çok mutlu etti. 29 yıllık kimya mühendisiyim ve ilk kadın mühendisimiz Sabiha Gürayman'ı üç yıl önce ve büyük bir çaba göstererek buldum. Genç meslektaşlarımızın, bize bu yolu açan Gürayman'ı tanıyacak olmaları memnuniyetimi bir kat daha artırıyor. Bu aynı zamanda ülkemizde kadın belleğinin oluşmasına da küçük bir katkı olacaktır.”

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın ajandasından hakkında ilk bilgileri edindiği Gürayman'ın Anıtkabir'e konulacak resmini temin ettiğini ve bu girişimde bulunmasına İTÜ Vakfı'ndan Hatice Yazıcı'nın yardımcı olduğunu kaydeden Naymansoy, kadın belleğinin oluşmasında bireysel çabaların önemli rol oynadığını bildirdi. Naymansoy, Genelkurmay Başkanlığı'nın Gürayman'ın fotoğrafını Anıtkabir Komutanlığı bünyesindeki Anıtkabir Hürriyet Kulesi'nde yer alan vitrinde sergilemeyi uygun gördüğünü ifade ederek, fotoğrafın, Genelkurmay Başkanlığı'nca yakın zamanda düzenlenecek törenle, söz konusu kuledeki vitrine konulacağını sözlerine ekledi.

SABİHA GÜRAYMAN

O dönemde Osmanlı sınırları içinde bulunan Makedonya'nın Manastır kentinde 1910'da dünyaya gelen Sabiha Gürayman, 1927'de Yüksek Mühendis Mektebi'ne (bugünkü adıyla İstanbul Teknik Üniversitesi'ne) girdi. Gürayman, bu okula giren ilk kız öğrenciydi. 1933'de okuldan başarıyla mezun olan Sabiha Gürayman, Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi oldu. Ankara Bayındırlık Müdürlüğü'nde göreve başlayan Gürayman, daha sonra Bayındırlık Bakanlığı'na geçti. Türkiye'deki birçok okul, köprü, hükümet konağı ve binanın yapımında görev yapan Sabiha Gürayman, 1941'de Anıtkabir ve TBMM inşaatlarında 10 yıl süreyle görev yaptı. Gürayman, iki inşaatı da birçok sefer ziyaret eden İsmet İnönü, Celal Bayar ve Adnan Menderes'le sık sık bir araya geldi. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde Kemer Köprüsü'nün inşaatını yaptığı sırada Gürayman'ın çalışmalarını takdirle karşılayan ilçe halkı, köprünün ismini değiştirerek, Sabiha Gürayman'ı temsilen köprüye “Kız Köprüsü” adını verdi.

Gürayman, 1963'de emekli olduktan sonra İstanbul'a yerleşti. Sabiha Gürayman, eşi Remzi Gürayman 1993'te ölünce, çocuğu olmadığı için İzmir'e taşınıp yeğeni Beyhan Susup'un yanına yerleşti. Çalışma hayatında elde ettiği tüm servetini yaşarken İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı'na ve Fevzi Akkaya Temel Eğitim Vakfı'na bağışlayan Gürayman, bu vakıflar aracılığıyla burslar vererek birçok şehit çocuğunun eğitim masraflarını karşıladı. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk kadın voleybolcusu da olan Sabiha Gürayman, 2003 yılında 93 yaşındayken İzmir'de yaşamını yitirdi.

15 years ago