|

Antalya'ya 13 bin yabancı yerleşti

Aa
00:00 - 15/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:39 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Antalya'ya 13 bin yabancı yerleşti
Antalya'ya 13 bin yabancı yerleşti

Türkiye'nin turizm lokomotifi Antalya, bu yıl 8 milyonuncu turisti ağırlamaya hazırlanırken, kente yerleşen yabancıların sayısı da 13 bin 225'e ulaştı. Türkiye'deki göç olgusunun, turizm ve tarımdaki istihdam kapasitesiyle en yoğun olarak hayata geçtiği kentlerin başında yer alan Antalya, yurt içindeki vatandaşların yanı sıra farklı ülkelerdeki yabancı uyruklu vatandaşların da “göç” hedefi haline geldi.

Antalya'ya yerleşme, pek çok yabancı ülke vatandaşı için yaşamı ve emeklilik yıllarını, doğal ve kültürel zenginlikler arasında en güzel şekilde geçirme anlamını taşıyor.

13 BİNİ AŞAN YABANCI KOMŞU

Antalya'da konut alan, tatil ya da konaklama süresini uzatan ve Türkler'le yaptıkları evliliklerle de yaşam tercihini kentten yana kullanan yabancı komşuların sayısı resmi kayıtlara göre, 13 bin 225'e ulaştı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nden çeşitli süreler çerçevesinde alınan ikamet tezkeresiyle Antalya'da yaşayan 13 bin 225 yabancı uyruklu vatandaşın 2 bin 745'ini Almanlar oluşturuyor.

EN FAZLA YABANCI GELİN ALMANYA'DAN

Ağırlıklı olarak Alanya'da yaşayan Almanlar'ın 2 bin 130'u tatilini uzatma, çalışma, öğrenim, çocuk sahibi olma, staj gibi sebeplerle ikamet tezkeresini yenilerken, 403 Alman ise Türk vatandaşıyla evlenerek, Antalya'daki sayısı en fazla “yabancı gelin” unvanını aldı. Almanları, son yıllarda tatil ve yerleşme tercihini büyük oranda Antalya'dan yana kullanan Ruslar izlerken, Antalya'da yaşayan resmi kayıtlarda yer alan bin 640 Rus vatandaşının 365'i de evlilik, 161'i tatilini uzatma nedeniyle ikamet tezkeresini yeniledi.

DANİMARKA'DAN, KAZAKİSTAN'A

Antalya'da yaşamayı tercih eden yabancılar arasında, Danimarka, Ukrayna, İngiltere, Hollanda, Polonya, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan vatandaşlarında da önemli oranda artış gözleniyor. Türk Cumhuriyetleri arasında yer alan, Antalya'ya gelen ve ağırlıklı olarak yaz döneminde turizm sektöründe çalışan Kazakistan uyruklu yabancıların sayısı, verilen ikamet tezkeresine göre bin 344'e, Danimarkalıların sayısı da bin 227'yi buldu.

Azeriler 723, Kırgızlar da 479 kişi ile kentteki yabancı vatandaşlar arasında ön sıraları alıyor. Ukraynalıların Antalya ilgisi de son yıllarda artarken, kayıtlarda 83 Ukraynalının Türklerle evlendiği belirtiliyor.

Ağırlıklı olarak Antalya'nın batısındaki Kaş ve Kalkan ilçelerine yerleşen İngiliz vatandaşların sayısı da kayıtlara göre 718'e ulaşırken, İngiliz-Türk evliliği sayısının da 45'e ulaştığı görülüyor. Kayıtlara göre 87 ABD vatandaşının yaşadığı Antalya'da, bunlardan 16'sı Türklerle evli durumda bulunuyor. Antalya'da yaşayan 14 Japondan 7'sinin de Türk vatandaşlarıyla evli olduğu belirtiliyor.

ŞİLİLİ DE VAR, SUDANLI DA

Antalya'da yaşamını sürdüren yabancıların uyruklarına ilişkin kayıtlara bakıldığında son yıllarda oldukça farklılık gözlenirken, 238 Moldovalı, 232 Norveçli, 117 Polonyalı, 95 Romanyalı vatandaşın yanı sıra, Taylanlı 35 kişinin de yaşamak için Antalya'yı tercih ettiği görülüyor. Kentteki yabancı komşularımız arasında 28 Yeni Zelandalı, 23 Tacikistanlı, 6 Slovenyalı, 6 Yunan, 5 Portekizli, 4 Şilili, 1 Sudanlının da yer aldığı görülüyor.

BİN 745'İ TÜRKLERLE EVLENDİ

Resmi kayıtlara göre, yabancı statüsüyle yaşayan ve sayısı 13 bin 225'e ulaşan yabancı uyruklu vatandaşın toplam bin 745'inin Türk vatandaşlarıyla evli olduğu belirlenirken, Türk'le evlenip ismini, soy ismini değiştiren ya da Türk vatandaşlığına geçen kişiler ile ortak evliliklerden Türk uyruğuyla doğan çocuklar ise Yabancılar Şube Müdürlüğü kayıtlarında yer almıyor.

Yabancı kökenli olan ve özellikle Türkler'le evliliklerindeki yasal mevzuatlarla yabancı statüsünden çıkanların sayısının da oldukça fazla olduğu tahmin ediliyor.

17 yıl önce