|

'Aşının kullanma tarihi geçmedi'

Aa
00:00 - 1/01/2008 Salı
Güncelleme: 19:05 - 1/01/2008 Salı
Yeni Şafak
'Aşının kullanma tarihi geçmedi'
'Aşının kullanma tarihi geçmedi'

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, “Muğla'nın Kavaklıdere ilçesindeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda bir çocuğun Hepatit B aşısından yaşamını yitirdiği” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bulgular, olayın aşıdan kaynaklanmadığını göstermektedir. Aşının son kullanma tarihinin geçmiş olması söz konusu değildir. Olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır” dedi.

Buzgan, Sağlık Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, “Hepatit B aşısı sonrasında bir çocuğun yaşamını yitirdiği” yönünde basında yer alan bazı haberler üzerine, Bilim Kurulunun toplanarak, konu ile ilgili ayrıntılı inceleme ve değerlendirme yaptığını söyledi. Söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Buzgan, “Bulgular, olayın aşıdan kaynaklanmadığını göstermektedir. Hepatit B aşısı dünyada milyonlarca doz uygulanmış bir aşıdır. Ülkemizde de son bir yıl içerisinde yaklaşık 30 milyon doz Hepatit B aşısı uygulanmış olup buna benzer bir yan etki dünyanın hiçbir yerinde bildirilmiş değildir” dedi.

Buzgan, olayın gerçekleşmesinin ardından konu ile ilgili uzmanların görevlendirildiğini ve ayrıntılı inceleme başlatıldığını ifade ederek, “Bakanlık olarak soruşturma başlatık ve en kısa zamanda da sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Ölen çocukla aynı sınıfta bulunan 2 öğrencinin daha Muğla Devlet Hastanesine başvurduğunu hatırlatan Buzgan, bu öğrencilerin de ileri tetkik için İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiğini, genel durumlarının iyiye gittiğini ve müşahede altında tutulduklarını söyledi. Buzgan, bu çocuklardaki belirtilerin, yaşamını yitiren hasta ile benzer olmadığını söyledi.

“AŞININ SON KULLANMA TARİHİ GEÇMEMİŞTİR”

Buzgan, ölümün aşı nedeniyle olduğu iddialarına ilişkin, “İlk bulgulara göre ölüm nedeninin aşıdan kaynaklandığını söylemek mümkün değildir. Aynı hastalık tablosuna yol açabilecek birçok durum söz konusu olup, asıl sebebin ortaya çıkarılması amacıyla otopsi dahil incelemeler yapılmaktadır” dedi.

Aynı aşının uygulandığı çok sayıda çocukta hastalık bulgularının olmamasının, ölüm nedeninin aşı içeriğine bağlı olmadığını gösterdiğini belirten Buzgan, konuyla ilgili uzmanlarca tüm çocukların incelemesinin yapıldığını ve başka bir olumsuzluğun tespit edilmediğini söyledi. Buzgan, Türkiye'de uygulanan tüm aşıların, Dünya Sağlık Örgütünce iyi üretim koşullarında üretim yaptığı belgelendirilen üreticilerden satın alındığını, biyolojik kontrolleri yapıldıktan sonra kullanıma sokulduğunu ifade ederek,Kavaklıdere ilçesinde 27-28 Aralık tarihlerinde uygulanan aşının son kullanma tarihini geçmediği, aşının son kullanma tarihinin 10 Nisan 2010 olduğunu bildirdi.

“BU TÜR HABERLER AŞILAMA ORANLARINI AZALTABİLİR”

Bilim Kurulunda görevli Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da bulaşıcı hastalıklarla mücadelede önemli yer tutan aşı ile ilgili haberlerin iddialardan çok, bilimsel verilere dayanılarak yapılması gerektiğini belirtti. “Aşı sonrası Ölüm”, “Aşı faciası” gibi başlıklarla verilen haberlerin aileler üzerinde olumsuz etki yapabileceğini ifade eden Ceyhan, “Bu tür haberlerin dünyada ve ülkemizde aşılama oranlarını azaltarak ölümlere yol açtığı da görülmüştür. Hepatit B aşısının uygulanmaması durumunda her yıl ülkemizde çok sayıda siroz, karaciğer kanseri ve ölüm olaylarının görülebileceği unutulmamalıdır” dedi.

ELEKTRONİK SİGARA VE KARTUŞLARIN YASAKLANMASI

Bu arada, gazetecilerin elektronik sigara ve kartuşların yasaklanmasına ilişkin soruları üzerine de açıklama yapan Buzgan, “tütünle mücadele çalışmalarında nikotin içeren elektronik sigaraların Türkiye'ye girişinde sorunlar olduğunun” tespit edildiğini belirten Buzgan, şunları kaydetti:

“Bunlar ülkeye böcek zehiri olarak giriyor. Halbuki bunlar, sigara mücadelesi ile ilgili ilaç ya da araçsa Sağlık Bakanlığının kontrolünde girmesi gerekiyor. Bu konuda bir açık vardı. Biz de ilgilileri bu konuda uyarmıştık.

Bu tür ürünlerin yasaklanması şeklinde değil ama kontrolünün yapılması, içeriklerinin belli olması ve vatandaşlara yeni bir bağımlılık alanı oluşturmaması açısından önemli olduğu için alınan bu kararla konuya dikkat çekilmiş oldu.

Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığının kontrolünde içeriğinin kabul edilebilir düzeyde olması, ülke içindeki kontrollerinin yapılması ve konuyla ilgili olarak tüketicilerinin bilgilendirilmesi amacıyla yeni bir düzenleme yapılacaktır. Yoksa bu ürünlerin tamamen ülkeye girişinin yasaklanması ve satılmaması tarzında bir uygulama olmayacak. Önümüzdeki süreçte bunu netleştirmiş olacağız.”

Buzgan, bu ürünlerin İngiltere gibi bazı ülkelerde reçete ile alınabilindiğini belirterek, “ürünlerin içindeki nikotin miktarı kabul edilebilir, kontrol edilebilir ve laboratuvar şartlarında da bunların ispatlanabilir olması gerekiyor. Yoksa, yeni bir bağımlılık yapıcı unsurlar oluşabilir” dedi.

16 yıl önce