|

Askerde YAŞ heyecanı

Bugün yapılacak olan milletvekili genel seçimlerinden bir hafta sonra toplanacak olan Yüksek Askeri Şûrâ toplantısında bu yıl 5 orgeneralin emekliye ayrılması bekleniyor. Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları emekliye ayrılıyor

Ankara
00:00 - 22/07/2007 Pazar
Güncelleme: 01:37 - 22/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Askerde YAŞ heyecanı
Askerde YAŞ heyecanı

Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) bugün yapılacak olan milletvekili genel seçimlerin hemen ardından, 1-4 Ağustos tarihleri arasında toplanacak. Bu yıl yapılacak olan YAŞ toplantısında ikisi kuvvet komutanı 108 general, amiral ve albayın durumunun ele alınması bekleniyor. TSK kaynakları 35 civarında general ve amiralin bir üst rütbeye terfi edeceğini, 45 albayın general olmasının beklendiğini ve 35-40 civarında general ve amiralin de rütbe bekleme sürelerinin bir yıl uzatılmasının beklendiğini belirttiler.

HAVA VE DENİZE YENİ KOMUTANLAR

Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılacak olan YAŞ toplantısında TSK'nın komuta kademesinde bulunan iki orgeneralin emekliye ayrılması öngörülüyor. Bu yıl Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişirken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda da üç orgeneral emekliye ayrılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert emekliye ayrılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç'ın, Hava Kuvvetleri'ne ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun getirilmesi bekleniyor. Toplam 109 general/amiralin terfilerinin görüşüleceği YAŞ'ta 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile EDOK Komutanı Orgeneral Orhan Yöney de emekliye ayrılacak.

8. Kolordu Komutanlığı görevi sırasında inşaat ihalelerinde usulsüzlük iddiasıyla Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanıp mahkum olan Ethem Erdağı'nın emekliye sevk edilip edilmeyeceği belirlenecek. Genelkurmay Başsavcısı Kıdemli Hakim Albay Saim Öztürk'ün emekli olması da gündemde. Öztürk, İlhami Erdil ve Ethem Erdağı paşaları sorgulamıştı.

ORGENERAL ADAYLARI

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda boşalacak 3 orgeneral kadrosu için 7 korgeneral yarışacak. Şûrâ'ya dosyaları girecek olan korgeneraller şöyle: K.K.K Denetleme Değerlendirme Başkanı Erdal Ceylanoğlu (temditli), 3. Kolordu Komutanı Mustafa Ethem Erdağı (temditli), EDOK Komutan Yardımcısı Necdet Özel, 7. Kolordu Komutanı Abdullah Cahit Sarsılmaz, 5. Kolordu Komutanı Metin Yavuz Yalçın, 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner, 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk.

Tankları yürüten paşa da terfi bekliyor

28 Şubat döneminde Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı olarak görev yapan ve Sincan'dan geçen tankları yürüten Korgeneral Erdal Ceylanoğlu da orgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen isimler arasında yer alıyor. Orgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen isimler arasında 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın da yer alıyor. Korgeneral Yalçın, Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ndeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarındaki geçit töreninde bir grup öğrencinin önlerinden kara çarşaf ve fesle geçtiklerini görünce tepki göstermiş ve İlçe Milli Eğitim Müdürü'ne kızmıştı

Albay Şahin, AYİM üyesi

Jandarma Kurmay Albay Aytekin Şahin, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) 3. Daire üyeliğine getirildi. Başbakanlık, DPT ve Milli Savunma'daki kadrolara atamalara ilişkin karar dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Aytekin Şahin, AYİM'e atanırken, AYİM üyesi Jandarma Kurmay Albay Uğur Özcan da Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanlığı emrine atandı.

17 yıl önce