|

Askeri sırlar Ergenekon'da

Ergenekon soruşturmasında en önemli gizli belgeler Özel Kuvvetler'den emekli Binbaşı Fikret Emek ile yazar Ergun Poyraz'da ele geçirildi.

00:00 - 2/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:31 - 2/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Askeri sırlar Ergenekon'da
Askeri sırlar Ergenekon'da

Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan operasyonlarda, STK'nın kozmik odalarındaki gizli dokümanları aratmayacak belgeler ele geçirildi. Soruşturmayı yürüten savcılar, çoğu Genelkurmay'a ait binlerce sayfa gizli belgeyi delil dosyasına sokmadı ya da karartmak zorunda kaldı.

DAĞLICA BİLGİLERİ POYRAZ'DA

Soruşturmada en çok gizli belge ele geçirilen sanıkların başında yazar Ergun Poyraz geliyor. Poyraz'da ele geçirilen karartılarak iddianameye konan bazı gizli belgeler şöyle: 21 Ekim 2007'de 12 şehit verdiğimiz Dağlıca Taburu'nun sınır gözetleme ve kontrol sisteminin ayrıntılı dökümleri. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait istihbarat arşiviyle ilgili krokiler, askeri birliklerin konut koruma özel talimatları ve bu korumayı yapacakların bilgileri. Birçok üst rütbeli askerin özgeçmişi ve ailesiyle ilgili belgeler. Irak sınır koruma askeri planları. Uydu sistemi, MİT, Emniyet, Meteoroloji ve Harita Genel Komutanlığı'nın bilgileri.

Ergenekon sanığı Türk Metal İş Sendikası eski Başkanı Mustafa Özbek'te de Genelkurmay'a bağlı olduğu öne sürülen bir birimin gizli operasyonlarının anlatıldığı kozmik belgeler ele geçirildi. Gizli ibareli belgelerde, KKTC'de 1998 seçimlerine müdehale eden birimin, İran Millet Partisi'nin lideri Daryuş Foruhar ve eşi ile Rusya Duma Demokrat üyesi Galina Stravayta'nın öldürüldüğü anlatılıyordu.

BİNBAŞININ FİŞLEME BELGELERİ

'Kozmik arama'nın yapıldığı Özel Kuvvetler'den emekli Ergenekon sanığı emekli binbaşı Fikret Emek'in evinde de İstanbul'u sokak sokak, semt semt kapsayan gizli ibareli fişleme tutanakları ele geçirildi. STK'da hazırlandığı ileri sürülen yüzlerce kişiye ait fişleme kayıtlarının yanı sıra Emek'in Eskişehir'deki annesinin evinde de 'İstanbul ilindeki ilçelere göre BTÖ (Bölücü Terör Örgütü) ve aşırı sol örgütlerle ilişkili kuruluşlar' başlıklı gizli ibareli çalışma ele geçirildi. Doğu Perinçek ile İşçi Partisi'nde de birçok gizli devlet belgesi ele geçirildi.


244 gizli belge koruma altında

Hakim Kadir Kayan'ın kozmik odalarda yaptığı aramaya 'devlet sırları deşifre olacak' eleştirisini yapanlara en iyi cevabı Ergenekon soruşturmasındaki uygulama veriyor. Savcılar Ergenekon sanıklarında ele geçirilen birçok gizli belgeyi 'devlet güvenliği' gerekçesiyle delil klasörlerine koymadı, adli emanete teslim etti. Devletin güvenlik ve gizlilik gerektiren bir biriminde çalışmayan Prof. Dr. Yalçın Küçük'te ele geçirilen 'çok gizli' belgeler, Mehmet Haberal ve Fatih Hilmioğlu gibi sanık rektörlerde onlarca DVD, CD ve evrak dava dosyasına konmadı. Ergenekon'un 3. iddianamesindeki bilgilere göre Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'da ele geçirilen 19, İlyas Çınar'da ele geçirilen 72, Mustafa Özbek'te ele geçirilen 29, Fatih Hilmioğlu'nda ele geçirilen 21, Yalçın Küçük'te ele geçirilen 6, Hüseyin Buzoğlu'nda ele geçirilen 14, Erol Manisalı ve Abbas Yurtkuran'da ele geçirilen 8 belge adli emanete alındı.




14 yıl önce