|

Aydın'ı JİTEM öldürdü

Devrimci Karargah soruşturmasından tutuklu bulunan eski polis şefi Hanefi Avcı, faili meçhuller davası kapsamında ifade verdi. Emekli Albay Arif Doğan'ın, "İyi bir istihbaratçıdır. Kendisini JİTEM'e transfer etmiştik" dediği Avcı, 1991'de HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ı JİTEM bünyesindeki 'itirafçıların' öldürdüğünü söyledi

Diyarbakır
00:00 - 6/08/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:42 - 5/08/2011 Cuma
Yeni Şafak
Aydın'ı JİTEM öldürdü
Aydın'ı JİTEM öldürdü

Doğu ve Güneydoğu'da 'karanlık dönem' olarak adlandırılan 1992-95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayet ve kayıp olaylarıyla ilgili davada, Devrimci Karargah soruşturmasında tutuklanan Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tanık olarak dinlendi. Avcı, JİTEM ve itirafçıların o dönemde yaptığı faaliyetleri detaylı olarak anlattı. Avcı, JİTEM bünyesinde çalışan itirafçıların 1991 yılında HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ı öldürdüğünü söyledi. Kayseri eski Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 7 sanığın yargılandığı duruşmada 'Devrimci Karargah' davası ve 'Ergenekon' soruşturması kapsamında Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski polis şefi Hanefi Avcı'nın tanıklığına başvuruldu. JİTEM konusunda daha önce TBMM komisyonuna da beyanlarda bulunduğunu anlatan Avcı, Susurluk soruşturmasında 'JİTEM var' dediği için yargılandığını dile getirdi.

TOPU ERSEVER'E ATTI

O dönemde JİTEM'in Diyarbakır Jandarma Asayiş'in içinde bir birim olarak kurulduğunu anlatan Hanefi Avcı, birimin başında ise Cem Ersever'in olduğunu kaydetti. İtirafçıların jandarmanın geçici kadrolarına atandığını anlatan Avcı, "Daha sonra Jandarma Alay Komutanlığı bünyesina alınan JİTEM'de işe başladılar. JİTEM daha sonra Ankara'da kuruldu" dedi. İtirafçıların o dönemin şartları içinde görev dışına çıkma eğitimleri olduğunu ve daha radikal davrandıklarını belirten Avcı, "Biz kendi bölgemizde bir şeyler yapıyorduk. Vedat Aydın'ın öldürülmesinde bu yapıyı gördük. JİTEM'i ilk kez Susurluk'ta söylemiştim. Kabul etmemişlerdi. Bugün olduğunu söylüyorlar" diye konuştu.

KANUNSUZ DEVLET GÖREVLERİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürüyken, JİTEM'in üç olayını şahit olduğunu kaydeden Hanefi Avcı, bunların Vedat Aydın'ın öldürülmesi, bir avukatın aracına bomba konulması ve bir bombalama olayının gerçekleştirilmesi olduğunu savundu. Avcı, "Devletin normal görevi var. Zaman zaman bu görevler kanuna aykırı olabiliyordu. Bahsettiğim üç olay bu grup tarafından yapıldı" ifadelerini kullandı. JİTEM'in adli ve istihbarat görevini de yaptığını anlatan Avcı, bunların zaman zaman sorgulara da katıldığını dile getirdi. Sadece Diyarbakır'da değil Türkiye genelinde güvenlik güçleri arasında zaman zaman terörle mücadele farklı yöntemlerin dışına çıkan gruplar olduğunu söyleyen Avcı, "Devlet kendi memurlarına karşı suç duyurusunda bulunduğu zaman tahkikatı yapmamıştır. Vatandaşa yönelik yaptığı işlemleri kendi memuru işlediğinde maalesef aynı şekilde yapmamıştır" ifadelerini kullandı.

CEZAEVİNDEN 'OPERASYON'A...

Bir avukatın 'itirafçıların sosyal sorunlarıyla ilgileniyordum' derken neyi kastettiğini sorması üzerine Hanefi Avcı, "İtirafçılar daha çok Şırnak, Hakkari ve Van tarafından örgüte katılan ve pişman olanlardan oluşuyordu. Bunların farklı farklı sorunları vardı. Bazen bilgi veriyorlardı. Mahkeme bunlara 15 güne kadar dışarı çıkartılmalarına izin verebiliyordu. Mahkeme kararı olmadan olmazdı. İtirafçıların gizli ve açık kimlikleriyle kamuya yerleştirildi. Bir kısmı jandarma kadrolarına yerleştirildi" diye konuştu. Duruşmayı BDP milletvekilleri Altan Tan ve Nursel Aydoğan da izledi.


Çeteye müebbet isteniyor

Eski polis şefi Hanefi Avcı, Diyarbakır'da görülen 'faili meçhuller davası'nda tanık olarak ifade verdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, Tamer Atağ, Hıdır Altuğ, Fırat Altın ve Adem Yakin hakkında 'adam öldürmek', 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak', 'adam öldürmeye azmettirmek' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Sanık Temizöz'ün 1993'te Cizre'de 'terörle mücadele ediliyor' görüntüsü altında korucu ve itirafçılardan grup oluşturduğu, PKK'yla işbirliği içinde çalıştığı ve gözaltına alınan kişileri öldürttüğü iddia ediliyor. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.


Avcı'yı JİTEM'e transfer ettik

İkinci Ergenekon davasının sanıklarından ve "JİTEM'i ben kurdum" şeklindeki açıklamalarıyla gündeme gelen emekli Albay Arif Doğan, internete düşen ses kaydında, Devrimci Karargah davası sanığı eski polis şefi Hanefi Avcı'nın bir dönem JİTEM için çalıştığını anlatmıştı. Doğan'ın ses kaydında şu ifadeler yer almıştı: "MİT bölge başkanı Galip Tuğcu'ydu. Oturuyoruz bir gün dedim ki... Galip bey vatan elden gidiyor. Bayrak elden gidiyor. İstihbarat canlı insan demektir. Yani gezecek, görecek, değerlendirecek ve tatbik edecek... Diyecek ki ben bunu yaptım ama burada yanlış yapmışım. Sistemde olamaz diyecek. Burada emniyetin temsilcisi var. Hanefi Avcı. İyi bir istihbaratçı, Hanefi Avcı, çok iyi. Çağırırım onu. JİTEM'e transfer ettik. Operatif olarak JİTEM'e geçti. Anlatabildim mi? Hiç kimsenin de aklı ermiyordu. Çatışmaya falan da giriyorduk. Arşivde vardır o. Evet var onun da arşivi. Yok desek de var."



13 yıl önce