|

Azıcık aşım AĞAR'sız başım

Geçtiğimiz yıl "Türkiye'nin Sakin Şehri" ödülünü alan Yenipazar'da bugünlerde tek gündem maddesi, Mehmet Ağar. 2 yıllık hapis cezasını Yenipazar Hapishanesi'nde tamamlayacak olan Ağar, sakin ilçeyi hareketlendirdi İlçede bazı esnaf "Turizm canlanacak" diyerek heyecanlanırken, bazı Yenipazarlılar ise yaşanan hareketlilikten hiç de memnun kalmadı: "Biz Yenipazar'ı Yenipazar olarak seviyoruz. Anlamsız hareketlenmelere gerek yok..."

Erhan Seven
00:00 - 25/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:02 - 25/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Azıcık aşım AĞAR'sız başım
Azıcık aşım AĞAR'sız başım

Mehmet Ağar, iki yıllık cezasını çekmek için cezaevi ararken Aydın'ın Yenipazar ilçesinde karar kıldı. Yenipazar ilçesi Aydın'ın 6 bin nüfuslu kendi halinde bir ilçesi olarak bilinirken, uluslararası dünya tarafından 'dünyanın en sakin şehirleri' ödülünü de aldı. İlçede şimdi herkes Mehmet Ağar'ın gelişini bekliyor. Ağar'ın gelişiyle 'sakin şehir' Yenipazar'ın biraz hareketlenmesi bekleniyor.

Eski siyasetçi Ağar, 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak' suçundan aldığı 5 yıllık cezanın infaz yasası nedeniyle 2 yılını hapishanede geçirecek. Hakkında yakalama emri olan ve terör örgütlerinin ölüm listesinde olduğu için yüksek güvenlikli bir hapishane arayışında olan Ağar, avukatları aracılığıyla uluslararası dünya tarafından Türkiye'nin en sakin şehri unvanını alan Aydın'ın Yenipazar ilçesinde karar kıldı. Yenipazar, doğayı ve yerel değerleri koruyup, gürültü kirliliğiyle mücadele eden yerleşimleri bir araya getiren "Uluslararası Yavaş Şehir (Cittaslow) Hareketi" tarafından 2011 yılının en sakin şehirlerinden biri olarak seçilmişti. Aydın'ın 6 bin nüfuslu küçük bir ilçesi ve en az tanınan yerleşim yerlerinden biri olan Yenipazar, uluslararası dünya tarafından sakin yerde yaşamak isteyenler için öneriliyor. Bu unvandan sonra dünyanın değişik yerlerinden ziyaretçiler bekleyen ilçenin, bu anlamda bir ziyaretçisi olmamasına rağmen gelecek ilk misafirinin Mehmet Ağar olması da ilginç bir durum oluşturdu. Dünyanın en sakin yerleşim yerlerinden biri olan Yenipazar'da 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak' suçundan eski bir siyasiyi konuk edecek olmak, haliyle beklentilere yol açtı.

BAZILARI MEMNUN, BAZILARI DEĞİL

Yenipazarlıların bir kısmı, Mehmet Ağar ismiyle anılmak istemediklerini, 'sakin şehir' unvanı çerçevesinde yaşamlarını sürdürmek istediklerini belirtirken, bir kısmı ise Ağar isminin ilçelerinin tanınması için önemli olacağını vurguluyor. Yenipazar'da esnaflık yapan Osman Gürüm, Ağar isminin ilçelerinin reklamı için önemli olduğunu belirterek, "Belki bundan sonra Yenipazar daha çok ilgi görür. Aydın'ın en güzel ilçelerinden biri olmasına rağmen yıllardır hakettiği ilgiyi görmüyordu. Bundan sonra ilginin artmasını ve ticaretin de hızlanmasını bekliyoruz" diyor. İlçenin eskilerinden olan ve çiftçilikle uğraşan Mustafa Ünübol ise, Yenipazar'ın 'en sakin şehir' olarak anılmasının önemine vurgu yaparak, "Ben ilçemizin önüne bir isim eklenmesini istemiyorum. Biz Yenipazar'ı Yenipazar olarak seviyoruz. Anlamsız hareketlenmelere gerek yok" diyerek isimlerinin Mehmet Ağar ile anılmasını istemiyor.


42 hükümlüsü var toplam 50 kişilik

Mehmet Ağar'ın önümüzdeki iki yıl boyunca kalacağı Aydın Yenipazar Hapishanesi'nde şu anda 42 hükümlü bulunuyor. Ağar, bu hükümlülerle aynı alanları paylaşmayacak. Cezaevinde 4 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunuyor. K1 tipi kapalı cezaevi, en fazla 50 kişiyi barındırıyor. Şu anda bakım geçiren cezaevinde hükümlüler, bu süre içinde kısa süreli olarak yakın ilçelerdeki cezaevlerine gönderildi.


Yörük Ali Efe'nin diyarı çok sakin

Aydın'a bağlı Yenipazar ilçesi, sakinliğiyle tanınıyor. İlçeye hayat veren akarsuyun kıyıları yeşil alana dönüştürülmüş. Milli Mücadele Kahramanı Yörük Ali Efe'nin müze evi, ilçenin önemli ziyaret adreslerinden. Yörenin doğal güzelliklerini görmek için Çamlık Tepesi, Yel Değirmeni ve Piknik Yeri'ne gitmek gerek. Orthosia Antik Kenti'ne ait kalıntılar köklü bir tarihe işaret ediyor. Alhan köyü yolu üzerinde de tarihi bir hamam kalıntısı bulunuyor. Hasan Ağa Kahvesi ve asırlık çınar keyifli bir dinlence vaat ediyor. Karaçakal köyünde 'Koca Meşe' adı verilen anıt bir ağaç da mevcut. İlçedeki yeni hedef, Aşağı Dip Gölü'nün kıyılarını gezi ve yürüyüş parkuru olarak düzenlemek. Yöreye özgü el yapımı bebeklerden satın alabileceğiniz çarşı, 'yavaş şehir' olmanın gereği olarak araç trafiğinden arındırılmış. ilçenin pidesi ve cızdırma adı verilen böreği meşhur.



12 yıl önce