|

BDP'ye aydın boykotu

Tabanın taleplerine rağmen Demokratik Açılım'ı desteklemeyen, 12 Eylül Darbe Anayasası'nı özgürlük merkezli değiştirmeyi amaçlayan referandumu boykot eden BDP, Kürt aydınlar tarafından yalnız bırakıldı. Partinin Diyarbakır'da düzenlediği DTK kongresine BDP'li milletvekilleri ve belediye başkanları tam kadro katılırken, Kürt aydın ve siyasetçiler davetli olmalarına rağmen gelmedi.

Cihan
00:00 - 8/08/2010 Pazar
Güncelleme: 00:23 - 8/08/2010 Pazar
Yeni Şafak
BDP'ye aydın boykotu
BDP'ye aydın boykotu

Diyarbakır'da yapılan Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) başkanlık seçimi toplantısına BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri ve belediye başkanları tam kadro katılırken, toplantıya davet edilen onlarca Kürt aydın ve siyasetçinin gelmemesi dikkat çekti. Toplantıya iki Ermeni asıllı vatandaş ile bir kanaat önderi katıldı.

BDP Diyarbakır İl Başkanlığında yapılan DTK başkanlık seçimine BDP'liler büyük ilgi gösterdi. Parti binasındaki salon tam doldu. BDP'nin görevlendirdiği bazı kişiler salona girenler üst araması ve kimlik kontrolünü yaptı. Toplantının açılışı konuşmasını yapan DTK Eşbaşkanı Yüksel Genç, Demokratik Özerlik Projesi'nin kamuoyunda tartışıldığını ancak bilgi sahibi olmayanların yorumlar yaptığını söyledi.

ÖZERKLİK TERİMİ YENİ DEĞİL İDDİASI

Özerkliğin Kürt sorununu çözeceğini iddia eden Genç, “1920 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün söylemleri bunun benzeridir. Özelikle Amasya Genelgesi sonrası yaptığı açıklamalar da benzer söylemlerdir. Kürtlere bir muhtariyet verilmesi söylenmiştir. Bu yeni olan bir terim değildir. Daha o dönemlerde de söylenen bir terimdir. Bunu yeni söylenmiş bir söz olarak algılamamak gerekir” diye konuştu. Genç, DTK'nın içinde yer aldığı 649 sivil toplum kuruluşunun operasyon ve eylemlerin karşılıklı durdurulması çağrısı yaptığını, toplantıda çözüm için karşılıklı çatışmasızlık sürecini bir an önce başlatabilecek bir dizi önerinin ve çağrının tartışılması gibi konularının konuşulacağını söyledi. Türkiye'de toplumun adeta bölünmeye zorlandığını söyleyen Genç şöyle devam etti: “Kanımca son olarak İnegöl ve Dörtyol'da yaşanan olaylar herkesi vicdani, ahlaki, siyasi olarak da ciddiyete ve düşünmeye davet eden olaylar dizisi olarak duruyor. 30 yıldır kesintisiz süren savaşın sonuçlarını artık toplum taşıyamıyor.”

KCK İDDİANAMESİNDE GEÇİYOR

İki gün sürecek toplantıda DTK Eş Başkanlığına siyasi yasaklı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un getirilmesi bekleniyor. Terör örgütü KCK iddianamesinde geniş yer verilen DTK'nin Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulduğu belirtiliyor. İddianamede devlet kurmaya dört paradigmadan birinin DTK olduğu diğerlerinin ise kent meclisleri, Demokratik Siyaset Akademisi, Kooperatifler Hareketi olduğu kaydediliyor.


Davete rağbet yok

Genel Kurul'a BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Hasip Kaplan, Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve çok sayıda delege katıldı. Genel Kurulda kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un DTK Eş Başkanlığı'na getirileceği öğrenildi. 2 gün sürecek toplantıda demokratik özerklik konusunda da alınacak olan kararların ardından basına deklare edileceği belirtildi. Öte yandan, başkanlık seçimi toplantısına BDP milletvekilleri ve belediye başkanları tam kadro katılırken, toplantıya davet edilen onlarca Kürt aydın ve siyasetçinin gelmemesi ise dikkat çekti.



14 yıl önce