|

Belçika hız kesmedi

Geçtiğimiz hafta büyük bir operasyonla PKK'nın Avrupa sorumlusu Remzi Kartal ile yardımcısı Zübeyir Aydar'ın aralarında bulunduğu onlarca kişiyi gözaltına alan Belçika polisi operasyonlarını aralıksız sürdürüyor. Örgütün eski Belçika sorumlusu Sezai Uçar da dün Anvers kentinde yakalandı.

Brüksel
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 00:39 - 9/03/2010 Salı
Yeni Şafak
Belçika hız kesmedi
Belçika hız kesmedi

Belçika'da terör örgütü PKK'ya yönelik 4 Mart'taki geniş çaplı operasyonlarda, ülke dışına kaçtığı için gözaltına alınamayan örgütün eski Belçika sorumlusu Sezai Uçar, bu sabah Anvers kentinde yakalandı. Gözaltına alınarak Brüksel'e getirilen Uçar'ın tutuklanması istemiyle bugün mahkemeye çıkarılması bekleni-yor. Brüksel federal savcılığının talebiyle Almanya'da yakalanan PJAK yöneticisi Hacı Ahmedi'yle birlikte Belçika'daki terörle mücadele soruşturması kapsamında halen gözaltında bulunanların sayısı 10'a yükseldi.

TÜRKİYE'DE İADE SEFERBERLİĞİ

4 Mart'ta Belçika'nın 5 ayrı kentinde 300 güvenlik görevlisiyle 25 ayrı adrese yapılan baskınlarda PKK/Kongra-Gel Avrupa sorumlusu Remzi Kartal ve yardımcısı Zübeyir Aydar'ın aralarında bulunduğu 22 PKK yöneticisi gözaltına alınmış, Roj TV'nin kapısına kilit vurulmuştu. Aydar ve Kartal daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Operasyonla ilgili gelişmeleri yakından takip eden Türkiye, eski milletve-kili olan Aydar ile Kartal'ın tutuklanması üzerine iadeleri Belçika'ya jet hızıyla diplomatik girişim başlattı. Çalışmaları Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı çok yönlü yürütüyor.

ÖN BAŞVURU YAPILDI

İade konusunda Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü'nce Aydar ve Kartal'la ilgili hazırlanan ön başvuru geçen hafta içinde Belçika Adalet Bakanlığı'na iletildi. İade konusunda her iki ismin sabıka sicil kaydı ve suçlarının da yer alacağı ayrıntılı dosya ise muhtemelen hafta sonuna kadar ilgili ülke makamlarına gönderilecek. Aydar ve Kartal hakkında hazırlanan iade dosyaları Fransızca ve Almancaya tercüme ediliyor.





14 yıl önce