|

Ben kum torbası falan bilmiyorum

Tuzla'da filika testinde 3 kişinin hayatını kaybettiği Gisan Tersanesi'nin sahibi 'Çanak Mehmet' lakaplı Mehmet Oyar, testte kum torbası yerine insanların kobay olarak kullanıldığı suçlamasına kızdı: Kum torbası falan bilmiyorum, denemede kum torbası olmaz

Aa
00:00 - 19/08/2008 Salı
Güncelleme: 02:29 - 19/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Ben kum torbası falan bilmiyorum
Ben kum torbası falan bilmiyorum

Tuzla'da, 3 kişinin öldüğü, 12 kişinin de yaralandığı kazanın yaşandığı Gisan Tersanesi'nin kurucusu 88 yaşındaki Mehmet Oyar, filika testinde kum torbası yerine insanların kullanıldığı suçlamasına, "Kum torbası falan bilmiyorum, denemede kum torbası olmaz" şeklinde cevap verdi. İstanbul Ayvansaray'da 1960 yılında tankerlere ambar kapağı yapımı ile mesleğinde ilk adımı attığını belirten Oyar, yaklaşık 50 yıllık meslek hayatında kendi iş yerlerinde ilk kez ölümlü bir kaza olduğunu söyledi.

KUM TORBASI OLMAZ

Tersanedeki güvenlik önlemleri için bugüne kadar devletin istediği tüm şartları yerine getirdiklerini ve çeşitli zamanlarda yapılan denetimlerde tespit edilen eksiklikleri anında giderdiklerini kaydeden Mehmet Oyar, "Yapılmadık bir şey yok, her şey yapılıyor, ama kaza oluyor" dedi. 48 yıldır tersanecilik yaptığını vurgulayan Gisan Tersanesi'nin kurucusu Oyar, filikaların denenmesinde kum torbası kullanılmadığını öne sürerek, "Kum torbası falan bilmiyorum, denemede kum torbası olmaz" dedi.

LAKABI 'ÇANAK MEHMET'

'Çanak Mehmet' lakaplı Oyar, tersanelerde son yıllarda artan iş kazalarının bilgi-sizlikten kaynaklandığını savundu: "Bizim zamanımızda böyle kazalar hiç olmazdı. Bu kazalar bilgisiz adamların tersanelerde çalıştırılmasından kaynaklanıyor. Televizyonda gördüm, adam gemide kaynak yapıyor, altında işçiler çalışıyor. Sanki kasten yapıyorlar."

Oyar, kazanın ardından derin bir üzüntü yaşadığını ve günlerce ağladığını söyledi. Oyar, "Çünkü onlar benim evladımdı. Yanımda çalışanların hepsi benim evladımdır. Ben tersaneye gittiğim zaman onlarla birlikte yemek yerdim" dedi. Oyar, 1960 yılında Haliç'te ilk adımını attığı Gisan Tersanesi'ni 1982'de Tuzla'ya taşıdıklarını da kaydederek, bir süre önce işi oğulları Cemal, İsmail ve Rıdvan Oyar'a devrettiğini sözlerine ekledi. Gisan Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ bünyesinde 480 kişi çalışıyor.


19 yerine 3 kişi öldü

“3 yerine 19 kişi ölebilir” diyen Oyar şöyle konuştu: "Filika Çin'den alınmış. Loyd 'çalışır' onayı vermiş. Bizim hatamız yok. Filikanın bağlı olduğu geminin 19 personel kapasitesi var. Taşeron, filikaya adamları toplamış. 19 yerine 16 kişi gelmiş. Filikanın denemesi yapılmasaydı, gemi 19 kişiyle yüzecekti. Bu gemi denizde fırtınaya yakalansaydı o zaman filikaya binen 19 kişinin hepsi ölürdü."


Sorun hem ray hem de filikada

Gisan Tersanesi'nde 3 işçinin öldüğü filika kazasına ilişkin TMMOB Gemi Mühendisleri Odası'nın (GMO), incelemesi tamamlandı. GMO Genel Sekreteri Erdal Kılıç, kazaya yol açan aksaklıkların tümünün saptandığını söyledi. Kılıç, şunları söyledi: "Önemli bir tespitimizi, bu can filikasının gemiden düşerken dengesinin niye bozulduğuyla ilgili yapabildik. Bunu çarşamba (yarın) detaylarıyla anlatacağız. Her ne olursa olsun bu can filikası, geminin batacağı sırada can kurtarma için yapılmış. Ama, fi-likanın suya ineceği yerde, geminin yapım projesine uygun olmayan bir husus var. Buraya filikanın dokunması söz konusu. Her ne olursa olsun bu can filikası, ne şekilde çarptıysa ve suya düştüyse ölüme sebep olmamalıydı." Kılıç, "Filikanın, Çin'de imal edildiği yönündeki spekülas-yonlar ve imalatında bir kusur tespit edilip edilmediğine ilişkin" ise "Filikanın üzerinde Norveçli bir firmanın plakası var. Bu konuya ilişkin de inceleme sonuçlarını, çarşamba günü paylaşacağız" dedi.



16 yıl önce