|

Beyaz Kuvvetler devrede

Seferberlik Tetkik Kurulu''nun sivil unsurları olarak bilinen ''Beyaz Kuvvetler''in, Gezi Parkı protestolarının, şiddet eylemlerine dönüşmesinde de rol aldığı ileri sürüldü.

Tahir Alperen
00:00 - 5/06/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:45 - 4/06/2013 Salı
Yeni Şafak
Beyaz Kuvvetler devrede
Beyaz Kuvvetler devrede

İstihbarat birimleri, Taksim Gezi Parkı protestolarının organize sokak olaylarına dönüşmesinde 'Beyaz Kuvvetler' parmağını tespit etti. Türkiye'nin darbeye hazırlanmasında Özel Harp Dairesi'nin sivil unsurları olarak her zaman sokakta aktif olan 'Beyaz Kuvvetler'in, İstanbul Taksim, Ankara Kızılay ve İzmir başta olmak üzere büyük metropollerde 8 gündür süren ve yayılan olayların organize edilmesinde rol aldıkları belirlendi. Geçmişte toplumsal olayların örgütlenmesinde merkez konumunda olan Özel Harp Dairesi, yani Seferberlik Tetkik Kurulları, özellikle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast girişimiyle tamamen deşifre olmuş ve Ergenekon süreciyle birlikte Siyah-Beyaz Kuvvetler türü yapılandırmalardan arındırılmıştı. Son olarak iç tehdit konseptine göre yeniden şekillenen kurullardan 11'i lağvedilmişti.

PERDE GERİSİNDE

Ergenekon, Kafes, İnternet Andıcı, Zirve Yayınevi, Dink, Danıştay gibi davalarla birlikte ciddi şekilde yıpranan ve eski gücünü kaybeden psikolojik harp merkezi 'Beyaz Kuvvetler'in, Taksim Gezi Parkı protestolarıyla tekrar güç kazandığı belirlendi. Taksim olayının 'çevre protestosundan' hükümeti yıkmaya yönelik sokak olaylarına dönüşmesinde önemli bir parmağı olduğu tespit edilen 'Beyaz Kuvvetler'in, merkezlerinin dağıtılmasıyla birlikte kendi içlerinde temasa geçerek marjinal sol partileri kullanmak suretiyle saha çalışmasına giriştikleri ortaya çıktı.

OLAYLAR AYNI ANDA

Beyaz Kuvvetler, Twitter ve diğer sosyal paylaşım ağları üzerinden marjinal gençleri harekete geçirmek için teknolojinin son olanaklarından yararlanmayı da bildi. Derin odaklar, kitleleri tek elden yönetmek ve meydanlarda toplamak için en çok akıllı telefon uygulaması 'Zello'ya başvurdu. Telsiz mantığıyla çalışan uygulama sayesinde her şehir için ayrı gruplar açan organizatörler, marjinal grupları polise saldırmaları için kışkırttı. Böylece Türkiye'nin değişik birçok kentinde olaylar neredeyse aynı anda patlak vermiş oldu.

Telefonda provokasyon kanalları

Sayıları onbinleri bulan sokak eylemcilerinin zaman zaman şiddete başvurmaları üzerine, asıl amacı masumane prostesto gösterisi yapmak olan vatandaşlar da sokaklardan çekildi. Geriye kalan marjinal gruplar Başkent Ankara sokaklarında terör estirirken, Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin yoğun çalışmaları sonrası sözkonusu örgütlerin liderlerinin kitleleri nasıl organize ettikleri de tespit edildi. İnternet bağlantısı bulunan iPhone ve Blackberry marka cep telefonlarının yanısıra Android işletim sistemli telefonlar ve bazı tabletler aracılığıyla da kullanılabilen Zello isimli Bas-Konuş telsiz programı sayesinde örgüt liderlerinin öfkeli marjinal grupların şehir içerisindeki kitlesel hareketlerini kontrol ettikleri tespit edildi.

Anlaşıldı tamam!
  • Çayyolu çok sakin ne oluyoruz
  • Dolmabahçe'de saat 17.00'de direniş var
  • Polis kordonu oluştu sokaklara dağılın
  • Tuzluçayır'da ateş yakılmış yakıt lazım
  • Halk TV'de canlı yayında polis saldırıyor izleyin desteğe gelin
  • Görüşmeleri saklı tutun, araya girenleri kanal liderine bildirin o kişiyi çıkarsın
  • Frekansa girenler var, deşifre oldu, Zello'dan başka frekansa geçin
  • Telefonla konuşmayın
  • Hava açık (polis pasif durumda) hava kapalı (polis aktif zorlanıyoruz)
  • Halk TV'yi arayın Tunalı'ya kamera lazım
  • Kızları öne çıkartın, kameraya maskeli görüntü vermeyin
  • Geç kalıyorsunuz, ayrılanları ikna edin
  • Ağaçlar yerinde (hakimiz) ağaçlar sökülüyor (polis hakim)
  • Bayrak ve afiş olmasın, herkes sade (sivil) olsun
    Zello sistemi deşifre oldu

    Taksim gezi parkı protestolarının büyük şehirlerde sokak hareketlerine dönüşmesinin altında marjinal sol örgütlerinin 'Zello' ittifakı çıktı. Sokak hareketlerini düzenleyen 16 örgütün, Zello isimli internet haberleşme kanalından örgütlenerek 'sokak hareketlerini' yönettiği belirlendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de Zello örgütlenmesi yapan grupların her birinin başında bir kanal lideri olduğu ortaya çıktı. Kanal liderlerinin Zello frenkanslarından haberleşmeyi yönlendirdikleri belirlendi. İnternet bağlantılı telefonlar üzerinden kullanılabilen 'Zello' Bas-Konuş telsiz programı sayesinde marjinal kitleleri organize eden örgüt liderleri eylemcileri yönlendirerek sistemli şekilde hareket etmelerini sağladı.

    Beşinci gününe giren ve bir türlü bitmek bilmeyen gösteriler sonrası, Başbakanlık ve çeşitli bakanlık binalarını koruyan polis ve eylemci gruplar arasındaki sürtüşmeler de sona ermedi. Ankara'nın Kızılay Meydanı'nda toplanan kalabalıklar zaman zaman polise taş, sopa ve bilye atarak ortalığı savaş alanına çevirdi. Polisin gaz ve su ile müdahalesi sonucu dağılan gruplar arasında şiddete meyilli 16 marjinal grup tespit edildi. Aralarında, neredeyse her toplumsal olayda sokakları savaş alanına çeviren DHKP-C, TKP, MLKP, Halk Cephesi, SDP, Kaldıraç, Anarşist gibi grupların da bulunduğu 16 marjinal grubun gençleri de örgütleyerek şiddete başvurdukları tespit edildi. Sözkonusu örgüt liderlerinin iletişim için kullandıkları programın da yine 'Zello' olduğu ortaya çıktı.


  • 11 yıl önce