|

Bilecik'te orman yangını

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yoğun duman nedeniyle karadan müdahalede zorluğun yaşandığı yangını söndürmek için, 1 uçak, 3 helikopter ve 15 arazözle müdahale ediliyor.

Aa
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 23:48 - 21/07/2013 Pazar
Yeni Şafak
Bilecik'te orman yangını
Bilecik'te orman yangını

Alınan bilgiye göre, Soğucakpınar ile Medetli köyü arasında bulunan Bozönü mevkisi doğalgaz boru hattının bulunduğu yol kenarındaki tarlada henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede ormanlık alana sıçradı.

Yangına, Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne ait 1 söndürme uçağı, 3 söndürme helikopteri, 15 arazöz, 5 su tankı ve çevre illerin itfaiye ekipleri ile yaklaşık 150'ye yakın personel ve vatandaşla müdahale ediliyor.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, olay yerine gelerek, çalışmaları takip etti.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son aşama çalışmalarının devam ettiğini ancak rüzgarın etkisiyle aniden parlamaların meydana geldiğini söyledi.

Kendilerine öğleden sonra yangın ihbarı geldiğini ve ekiplerin anında müdahale ettiğini anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

"Yangına, İstanbul ve Balıkesir'den 1 uçak, 3 söndürme helikopteri, 15 arazöz ve 5 su tankeri ile çevre illerden itfaiye ekipleri olmak üzere 150 personel ile müdahale ediyoruz. Ancak rüzgarın çıkmasıyla yangın yeniden yayılıyor. Gece boyunca çalışacağız ve sabah gün ışığıyla Karabük'ten de gelecek hava araçlarımızla birlikte 5 yangın söndürme helikopteriyle yeniden çalışmalara devam edeceğiz."

- "Lütfen ormanlık alanda ateş yakmayın!"

"Yangının çıktığı yere baktığımız zaman, yolun kenarındaki tarladan çıktığını görüyoruz" diyen Coşkun, özellikle bugünlerde, otların kuruduğunu ve anızlardan dolayı ateş yakılmaması gerektiğini, aksi takdirde rüzgarında etkisiyle bunun felakete yol açtığını vurguladı.

"Lütfen, dışarıda, ormanda ve orman kenarındaki tarlalarda ateş yakmayalım" uyarısında bulunan Coşkun, şöyle devam etti:

"Zaten kanunen de yasak. Ama bir ateş yandığı zaman büyük felakete sebebiyet veriyor. Sakarya vadisi kızılçam ormanı, Akdeniz iklimi özellikleri göstermektedir. Dolayısıyla yangına en hassas orman, kızılçam ormanıdır. Ondan dolayı bu civar çok önemli. Osmaneli civarı, Sakarya vadisi bizim için çok önemli ormanlara sahip, yangına karşı çok hassas. Buradaki küçük bir ihmal, büyük felaket getirebiliyor. Bundan dolayı bu yörede çalışan vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekli. Şu anda parçalı bir şekilde yanmalar var. Yaklaşık 20-30 hektar alanımız yandı. Henüz bir tespit çalışmalarımız başlamadı. Çünkü şu an yangını söndürmeye bakıyoruz. Blok halinde değil de parçalı şeklinde yandığı için biz yangın bittiği zaman teferruatlı bir şekilde ölçümlerimizi yapacağız."

Öte yandan doğalgaz boru hattında olabilecek patlamaya karşı doğalgaz yetkilileri bölgede inceleme yaptı.

Yangında, ekili arazilerin zarar gördüğü ve çok sayıda hayvanın telef olduğu bildirildi.

Yangını kontrol altına alma çalışmalarına karadan devam ediliyor.


11 yıl önce