|

Bir Ümraniye bombası da 'Susurlukçulara' atılmış

Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla Ümraniye'de bulunanların aynı seri ürünü olduğu kesinleşirken, bu seriden el bombalarıyla 14 eylem gerçekleştirildiği ortaya çıktı. 2 Ekim 2006'de İzmir'de bir kafeteryaya yapılan saldırıda da aynı seri bombaların kullanıldığı belirlenirken, bu olayda hayatını kaybeden İbrahim Çiftçi'nin cenazesine Susurluk sanığı Sami Hoştan da katılmıştı

Haber Merkezi
00:00 - 26/07/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:01 - 26/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Bir Ümraniye bombası da 'Susurlukçulara' atılmış
Bir Ümraniye bombası da 'Susurlukçulara' atılmış

Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan el bombası ile Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen bombaların aynı bombalar olduğunun kesinleştiği öğrenildi. Aynı serideki bombalarla bugüne kadar 14 ayrı bombalama olayı gerçekleştirildiği tek tek ortaya çıkarıldı. Gazeteport internet sitesinde yayınlanan habere göre İstanbul Emniyet Müdürlüğü kriminal şube tarafından tamamlanan inceleme sonucu Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemelerine gönderildi. Ümraniye'de ele geçen bombalar üzerinde yapılan parmak izi tespit çalışmasında bir numaralı zannı emekli Astsubay Oktay Yıldırım'ın parmak izleri tespit edildi.

SUSURLUKÇULAR AYNI KAREDE

İzmir'in Alsancak semtinde 2 Ekim 2006'da bir kafeye atılan ve işadamı İbrahim Çiftçi'nin ölümü, biri ağır 11 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıdaki el bombasıyla Ümraniye'de bulunan bombaların aynı seriden olduğu ortaya çıktı. Olayın faili olarak tutuklanan E.U., ifadesinde MKE yapımı savunma tipi el bombasını eniştesi Mehmet Kabadayı'dan aldığını söylemişti. Gözaltına alınan Kabadayı da ilk ifadesinde “bombaları bir yakınım getirdi” demiş ardından da “nereden geldiğini bilmiyorum” ifadesini kullanmıştı. Saldırı olayında hayatını kaybeden kafeterya sahibi İbrahim Çiftçi'nin cenaze törenine ise tanıdık isimler böy göstermişti. Susurluk olayında yargılanan Özel Harekatçı Sami Hoştan ve İzmir'de büyük bir çetenin lideri olduğu belirtilen Ahmet Tekin Baykal cenaze töreninde ön saflarda yer almıştı.

ALMANYA'DA ÇATIŞMIŞLAR

Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarını finanse etmekle suçlanan Ayhan Parlak'ın akrabası ve yine saldırılarda adı geçen Muzaffer Tekin'in ortağı Ertuğrul Yılmaz'ın Almanya'da öldürülmesi olayını araştıran narkotik polisi, 15 milyon dolarlik uyuşturucu savaşını ortaya çıkarmıştı. Nemrut Operasyonu'yla şebekeleri çökerten polis, 38 kişiyi gozaltına almıştı. İstanbul Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah, o tarihte yakalananlardan birinin başkomiser olduğunu açıklamıştı.


Yeraltı dünyasının buluşma mekanıydı

İzmir'in Alsancak semtinde 2 Ekim 2006'da bombalanan kafeterya İzmir'in tanınmış yeraltı dünyasının isimlerinin de buluştuğu bir mekan olarak tanınıyordu. Saldırı esnasında içeride bulunan ve yaralananların kimlikleri de bu bilgiyi teyit eder gibiydi.


Alaattin Çakıcı'ya uzanan ilginç tesadüfler zinciri

İzmir'deki kafeteryaya saldırı olayında yaralanan iki isim ise oldukça ilginç. Verde Yağları'nın sahibi Ali Ulukartal ve Özegener Tütün'ün sahibi Esin Özgener.

Ali Ulukartal 1998 yılında fidyeci-ler tarafından kaçırılmış ve 1 gün sonra serbest bırakılmıştı. Ulukartal'ı kaçıran fidye çetesi yakalanana kadar bu olay duyulmamıştı. Ali Ulukartal'ın ismi Alaattin Çakıcı'nın 2004'te aranırken yurtdışına kaçması olayında ismi anılan MİT'çi Faik Meral'le de anılmıştı. İddiaya göre Alaattin Çakıcı'ya kaçması için kendi kimliğini veren MİT mensubu Faik Meral, Çakıcı'yı Ulukartal'la da tanıştırmıştı. Bu tanıştırma olayından sonra Çakıcı'nın Ulkartal'ı kendi koruması altına aldığı ileri sürülmüştü.

Saldırıda yaralanan bir diğer isim de Esin Özgener de Çeşme'de olaylı bi cinayete tanık olmuştu. Özgener, bir restaurantta birlikte yemek yediği Almanya'da şirketleri bulunan Abdullah Şahin kurşunlanarak öldürüldüğü saldırı sırada onunla beraberdi.


Bir seri hâlâ kayıp

Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombaların Ümraniye'de ele geçen bombalarla aynı seriden ve türden olduğu "Bomba İnceleme ve İmha Daire Başkanlığı" tarafından tespit edildi. Buna göre Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçen bombalar 1983 ve 1999 tarihlerinde MKE'den Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na iki ayrı seri halinde teslim edildi. Ele geçen bombaların "Bomba İnceleme ve İmha Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemesi sonucunda 10 Mayıs 2007 tarihinde Şişli'de Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla, Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçen bombaların aynı kafile ve stok numaralı olduğu belirtildiği öğrenildi. Ayrıca bu serideki bombalarla 14 ayrı bombalama olayı gerçekleştirildiği de ayrıca belirtildi. Tespit edilen olaylar arasında 10.05.2006 tarihinde Şişli'de Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması, 26.05.1999 tarihinde Trabzon'da yapılan bombalı saldırı ile bir kişinin ölümü ve üç kişinin yaralanması, 02.10.2006 tarihinde İzmir'de yapılan bombalı saldırı ile 1 kişinin öldüğü ve 12 kişinin de yaralandığı olayların bulunduğu öğrenildi. Çok gizli tutulan bu bilgilerin hazırlanma aşamasına gelen iddianamede tek tek belirtildiği de öğrenildi.




17 yıl önce