|

Bombalı tuzaklara karşı yerli jammerlar devrede

Terör örgütü PKK'nın uzaktan kumandalı bombalı saldırılarını önlemek için 3 Türk firmasının geliştirdiği yerli jammer projesi tamamlandı. 38 yabancı marka ile karşılaştırılarak test edilen 400 yerli cihaz terörle mücadede kullanılacak

Ankara
00:00 - 23/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 00:12 - 23/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Bombalı tuzaklara karşı yerli jammerlar devrede
Bombalı tuzaklara karşı yerli jammerlar devrede

Savunma Sanayi Müsteşarlığının hazırladığı projeyle üç Türk firması tarafından geliştirilen 'sinyal karıştırıcı' 400 jammer cihazının üretimi tamamlandı. Terör örgütü PKK'nın uzaktan kumandalı bombalarla saldırılar düzenlemesinin ardından harekete geçen Savunma Sanayi Müsteşarlığı, bu tür saldırıların engellenmesi için geliştirilen ürünleri mercek altına aldı. Proje kapsamında, özellikle yerli firmalar tarafından geliştirilen “jammer”ları inceleyen uzmanlar, söz konusu cihazları yurt dışında üretilen ürünlerle birlikte test etti.

G. DOĞUYA GÖNDERİLDİ

Günlerce süren test çalışmalarının ardından, gerek etkili mesafe alanı, gerekse de farklı uzaktan kumanda ve frekanslardaki üstünlüğü ile “Türk jammer”lar, yabancı 38 ürün arasından sıyrılarak uzmanlardan “tam not” aldı. Üretilen yerli ürünler arasında, araçlara monte edilebilen cihazların yanı sıra ayrıca dağlık arazide hareket halindeki birliklerin de söz konusu saldırılara karşı korunabilmesi için sırtta taşınabilen “jammer”lar da bulunuyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığınca teslim alınan yaklaşık 400 cihazın, Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilerek, kısa süre içinde Doğu ve Güneydoğu'daki birliklere sevk edileceğini kaydetti.

'JAMMER'LARA PKK ARTIK ÖNLEM ALIYOR

Bu arada uzmanlar, dünyadaki tüm terör örgütleri gibi terör örgütü PKK'nın da anti-terör teknolojileri karşısında eğitildiklerini belirterek, teröristlerin “jammer”ın her bir özelliğine karşı yeni yöntemler geliştirdiklerine işaret etti. ABD'nin Irak'ta anti-terör ve jammer sistemleri kullandığını ancak buna rağmen birçok saldırıyı önlemeyemediğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda ABD askerlerinin similatörlerle eğitim gördüğünü bildirdi. Söz konusu eğitimlerde, terör örgütlerinin uzaktan kumandalı bombaların yapımında kullandığı sistemlerin analiz edildiğini ve bu tür bombaların yerleştirildiği alanların en ince ayrıntısına kadar incelendiğini kaydeden uzmanlar, eğitim alan personelin arazide yapacağı gözlemlerle tuzakları hemen fark ettiğini vurguladı.



16 yıl önce