|

Bu konuşma bir sorumluluktu

Agos Gazetesi''nden kalabalıklara seslenen isim bu kez Hidayet Şefkatli Tuksal oldu. Konuşma teklifininin Hrant''ın arkadaşları grubundaki bir tanıdığı vasıtasıyla iletildiğini söyleyen Tuksal konuşmayı temsil ettiği İslami kesim açısından önemli bir sorumluluk olarak algıladığını anlattı.

Aysel Yaşa
00:00 - 20/01/2013 Pazar
Güncelleme: 23:51 - 19/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bu konuşma bir sorumluluktu
Bu konuşma bir sorumluluktu

Hrant Dink''i anma konuşmasını yapan Tuksal, o konuşmayı ve perde arkasını Yeni Şafak''a anlattı.

Bu yıl Hrant Dink''i anma konuşmasını siz yaptınız. Teklif size nasıl geldi ve siz neden kabul ettiniz?

nTeklif bana Hrant''ın arkadaşları grubundan tanıdığım bir isimden geldi, ben de onur duyacağımı söyleyerek kabul ettim. Bu teklifin bana yapılmasından onur duydum, çünkü Hrant bu topraklarda Ermeni kimliği sebebiyle çok acılar çekmiş bir insandı. Yine de kalbinde nefrete ve düşmanlığa yer vermedi. Çok sevecendi, Ermeni sorunu gibi ne yandan tutsanız elinize çivilerin battığı bir meseleyi, gene sevecenlikle, dostça bizlere anlatmaya çalıştı. O yüce gönüllü bir insandı. Onun mazlumen katledildiği bir ülkenin vatandaşı olarak, Hrant için böyle ufacık bir şey yapabilmiş olmak benim için bir gururdur.

Sizin için önemi neydi?

nBu konuşmayı hem kendim, hem de temsil ettiğim İslami kesim açısından önemli bir sorumluluk olarak algıladım. Günlerce Hrant''ı düşündüm, onun katledilmesini ve ondan sonra verilen bütün sözlere rağmen her şeyin karanlığa gömülmesini… Birilerinin bu olayı kapatmak, unutturmak istediği çok açık!

Katillerin ardında örgüt var

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı''nın açıkladığı tebliğnamede ''Hrant Dink cinayetinde örgüt vardır'' açıklaması yapıldı. Siz bu hukuki süreçle ilgili ne düşünüyorsunuz?

nBen bu hukuki sürecin, katillerin arkasında herkesin varlığından zaten emin olduğun örgütsel yapıyı ortaya çıkarmamakla malul olduğunu düşünüyorum. 6 yıllık bu oyalamanın hukukun en temel ilkesi olan ''adalet'' ilkesine zarar verdiğini ve yargıya olan güveni sarstığını düşünüyorum.

Aynı tebliğnamede devlet görevlilerine işaret ediliyordu.

nBu cinayette suçlu, içinde devlet görevlilerinin de olduğu bir şebeke bana göre… Bunu düşünmemizi sağlayan o kadar çok done var ki… Ancak asıl suçlu, etnisiteler arasında düşmanca bir iklim oluşturmayı mübah gören bir zihniyeti yaratanlar ve besleyenler, bulanık sularda avlananlar diyelim...

11 yıl önce