|

Bu suçları işleyen TSK'dan kovulacak!

Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Çok tartışılan oda hapsi (disko) cezası kaldırılırken, aşırı derecede borçlanma, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak TSK'dan ayırma sebebi olacak.

Aa
00:00 - 19/12/2012 Çarşamba
Güncelleme: 18:08 - 19/12/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Bu suçları işleyen TSK'dan kovulacak!
Bu suçları işleyen TSK'dan kovulacak!

Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıda, TSK'da etkin bir disiplin sisteminin tesisi, muhafazası ve idamesine ilişkin usul ve esaslar düzenliyor.

Tasarıya göre, aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak TSK'dan ayırma sebebi olacak.

Disiplinsizliğe karşı oda hapsi verilemeyecek. Bu ceza, sadece karasuları dışındaki gemilerde uygulanacak.

Disiplinsizlik veya suç teşkil edebilecek bir fiili nedeniyle hakkında yapılan inceleme ve araştırmanın sıhhatli devam etmesi amacıyla, görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erler idari izinli sayılarak görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılabilecek.

İzinsizlik, ilave hizmet yükleme ve oda hapsi cezaları disiplin amirleri tarafından; hizmetten men cezası ise disiplin kurulları tarafından verilecek.

İlave hizmet yükleme cezası, günde sekiz saatten fazla olmamak üzere verilebilecek. Disiplin subayı, askeri hakim sınıfına mensup subaylar arasından atanabilecek.

İptal davası açılabilecek

TSK Disiplin Kanunu Tasarısı'na göre, silahlı kuvvetlerden ayırma cezaları ile barış zamanında verilmiş olan aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi (disko) cezalarına karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılabilecek.

Disiplin kuruluna sevk edilen personel; soruşturma evrakını inceleme, tanık dinletme ve disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak savunma yapma hakkına sahip olacak.

İsnat olunan hususlar ile savunma için verilen süre açıkça ve yazılı olarak ilgiliye bildirilecek.

'İkinci bedelli askerlik' fırsatı

Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemler, Yüksek Askeri Şura'nın kararları ile disiplinsizlik nedeniyle verilen cezalar ve diğer idari yaptırımlar yargı denetimi dışında olacak.

YAŞ terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararına ve kanunlarda belirtilen disiplin cezalarına karşı yargı yolu açık olacak.

Disiplin hukukuna ilişkin mevzuat Silahlı Kuvvetler'de görev yapan siviller açısından uygulanmayacak.

Tasarıyla, daha önceki kanunun çıktığı tarihte şartları taşıyanlara, bedelli askerlik hizmetinden yararlanmaları için yeni bir hak tanınıyor.

11 yıl önce