|

Cami afişi Avrupa'yı karıştırdı

Kilise duvarındaki 'Cami' silüeti Venedik'i birbirine kattı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Sultanahmet ve Aysofya camilerinin siluetini içeren panoramik fotoğrafın bulunduğu 'İstanbul 2010' afişi için, Venedik'in ünlü Piazza San Marco meydanındaki tarihi St. Marco Kilisesi'nin duvarını kiralayınca, kilise yönetimi ile şehrin muhafazakarları birbirine girdi. Katoliklerin kiliseye baskısı sonucu afiş kilise duvarından kaldırıldı.

00:00 - 13/07/2010 Tuesday
Güncelleme: 15:04 - 13/07/2010 Tuesday
Yeni Şafak
Cami afişi Avrupa'yı karıştırdı
Cami afişi Avrupa'yı karıştırdı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Rainer Stratmann'ın çektiği tarihi yarımada ve cami siluetini içeren panoramik fotoğrafı, Avrupa'nın birçok ünlü meydanında İstanbul'un tanıtımı için 'outdoor reklam' olarak kullanıldı. Ünlü meydanları süsleyen İstanbul afişleri, kullanıldığı her şehirde ilgi odağı olurken, bir tanesinde krize yol açtı.


AYİNLERE KATILMADILAR

Kulis İstanbul.com'un haberine göre, İtalya'nın Venedik şehrinde afiş asmak için şehrin ünlü Piazza San Marco meydanında bulunan tarihi St. Marco Kilisesi'nin duvarı kiralanınca, kilise yönetimi ve muhafazakarların arası açıldı. Afişin kilise duvarından kaldırılmasını isteyen dindar çevrelerin kiliseyi boykot ederek ibadetlere katılmadıkları öğrenildi.


KİLİSEYE BASKI AFİŞİ KALDIRTTI!

Ayasofya ve Sultanahmet Camilerinin siluetlerinin olduğu 'İstanbul' fotoğrafının, kilise duvarında olmasına kızan muhafazakarlar, sırf bu reklam çalışması karşılığında alınacak para için kilisenin dini değerleriyle oynandığını ve bunun dine saygısızlık olduğunu öne sürdü. Kiliseye karşı çeşitli boykot çalışmaları başlatılacakken, baskıya dayanamayan kilise yönetimi afişin kaldırdı.


ÜÇER: AB'NİN BAKIŞINI GÖSTERİYOR

Konuyla ilgili Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kaya Üçer, "Dinlere karşı hoşgörülü olduğunu ve daha medeni olduklarını iddia eden bir toplumun böyle davranması çok ilginç. Sonuçta İstanbul içinde sadece İslamı değil tüm dünleri barındıran bir kent. Bunu görmeden bu şekilde davranmaları da AB'nin ülkemize bakışının küçük bir göstergesidir."


14 years ago