|

Camilerin gerdanlığı mahyalar

Büyük camilerin gerdanlığı olarak tarif edilen mahyalar Ramazan ayına hazırlanıyor. Günler öncesinden hazırlıklara başlayan mahya ustaları atölyede hummalı bir çalışma yürütüyor. 38 yıllık mahya ustası Kahraman Yıldız, zevkle yaptığı bu işin sabır istediğini belirtiyor.

00:00 - 12/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 16:52 - 12/07/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Camilerin gerdanlığı mahyalar
Camilerin gerdanlığı mahyalar

Osmanlı'dan günümüze yaşatılan mahya sanatı yok olmaya yüz tutuyor. İstanbul'da mahyaların düzenlendiği tek atölye Beyoğlu'nda bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü çatısı altında hizmet veren atölye kapılarını Cihan Haber Ajansı'na açtı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte mahya ustaları bu atölyede hummalı bir çalışma yürütüyor. Hem İstanbul hem de bazı büyük illerde bulunan camiler için mahyalar hazırlanıyor. Buradaki ustalar bir taraftan mahyaları hazırlarken diğer taraftan minareye çıkarak mahyaları asıyor.


Mahya sanatının sabır isteyen bir iş olduğuna dikkat çeken mahya ustası Kahraman Yıldız, bu sanatın Osmanlı döneminden bu yana yaşatılmaya çalışıldığını söyledi. Cumhuriyet döneminde da bu sanatın icra edildiğini belirten Yıldız, bu dönemden sonra mahyaların Vakıflar Genel Müdürlüğü çatısı altında faaliyetine devam ettiğini dile getirdi. Mahya ile ilgili hazırlıkların Ramazan ayından on gün önce başladığını anlatan Yıldız, “Süleymaniye, Eyüp Sultan, Ulu Cami, Selimiye gibi büyük camilere bu mahyaları asıyoruz. Bu işi zevk alarak yapıyoruz. Yazın bu sıcak havalarda sırtımıza bu yükü alarak minareye çıkıyoruz.” diye konuştu.


Mahya sanatı için sanat okulundan öğrencilerin yetiştirilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “38 yıldır bu işi yapıyorum. Bu iş sabır ve azim işi. Manevi yönü de var. 'La ilahe illallah' yazdığınız zaman bunu milyonlarca insan okuyor. Bu farklı bir duygu. Bu tarz işi yapan yok. Biz yapıyoruz şuanda. Sanat ölmesin diye uğraşıyoruz. Birilerinin bu işi devam ettirmesi lazım.” ifadelerini kullandı.


Ramazan yaklaştıkça işin yoğunlaştığını anlatan Yıldız, “Camiler mahyasız kalmasın diye uğraşıyoruz. Sabah erkenden başlıyoruz gece saatlerine kadar minarelere mahya asıyoruz. Sultanahmet ve Süleymaniye mahya konusunda en önemli mekanlardan biridir. Mahyayı astıktan sonra onu izlemek güzel bir duygu. İnsanlar mahyaya önem veriyor. Medyanın da bu konuya ilgisi bizi mutlu ediyor. Küçük ampuller farklı bir kandil havası veriyor.” şeklinde konuştu.

12 yıl önce